910
Στις 22 Ιουλίου ο πρίγκιπας Φίλιππος έκανε την τελευταία επίσημη εμφάνισή του: απένειμε τον τίτλο του Συνταγματάρχη των Τυφεκιοφόρων στη νύφη του Καμίλα, σύζυγο του διαδόχου Καρόλου | Facebook / The Royal Family

Ο πρίγκιπας γίνεται 100 αλλά αρνείται να το γιορτάσει

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 28 Δεκεμβρίου 2020, 17:40
Στις 22 Ιουλίου ο πρίγκιπας Φίλιππος έκανε την τελευταία επίσημη εμφάνισή του: απένειμε τον τίτλο του Συνταγματάρχη των Τυφεκιοφόρων στη νύφη του Καμίλα, σύζυγο του διαδόχου Καρόλου
|Facebook / The Royal Family

Ο πρίγκιπας γίνεται 100 αλλά αρνείται να το γιορτάσει

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 28 Δεκεμβρίου 2020, 17:40

Σκοτούρες για τους αυλικούς συμβούλους της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας. Δεν τους έφταναν τα ζητήματα εντυπώσεων που προέκυψαν από τη σειρά «Τhe Crown» για την υποτιθέμενη κακομεταχείριση της μακαρίτισσας της πριγκίπισσας Νταϊάνα, έχουν τώρα και τον βασιλικό σύζυγο πρίγκιπα Φίλιππο που επ΄ουδενί θέλει επίσημους εορτασμούς για τα γενέθλια των… 100 χρόνων του, που τα κλείνει τον Ιούνιο.

Ας δούμε πώς έχει το ζήτημα:

Ο και Δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος είχε πει κάποτε ότι «δεν μπορεί να φανταστεί τίποτα χειρότερο» από το να ζήσει μέχρι τα 100. Ομως, τα γενέθλια-ορόσημο πλησιάζουν και οι σύμβουλοι στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, γνωρίζοντας καλά ότι θα πρόκειται για μια σημαντική στιγμή εθνικού εορτασμού, το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθούν σε δίλημμα. «Ας πούμε ότι θα έχουμε έναν μάλλον απρόθυμο εορτασμό», είπε κάποιος στην ειδικευμένη στα «βασιλικά» αλλά και έγκυρη Telegraph. «Δεν μπορείς να κάνεις κάτι αν κάποιος δεν το θέλει να γίνει».

Η μεγάλη ημέρα είναι η 10η Ιουνίου, και επειδή μιλάμε για την Αγγλία και το παλάτι της, ο προγραμματισμός προβλέπεται να ξεκινήσει άμεσα. Ο Φίλιππος, όμως, ο οποίος βρισκόταν σχεδόν επί επτά δεκαετίες στο προσκήνιο, απολαμβάνει τώρα τη συνταξιοδότησή του και δεν έχει καμία όρεξη να ξαναβγεί από τη σκιά, ειδικά για κάτι «τόσο επιπόλαιο» όσο τα γενέθλια των 100 χρόνων του. (Επιτρέψτε μου να τον συναισθανθώ τον πρίγκηπα, γιατί θυμάμαι στο σημείο αυτό τη γιαγιά μου, την πριγκίπισσα των ευρυτανικών βουνών, που μας το είχε ξεκόψει καιρό πριν από τα 100 της -τα οποία, να σημειώσω, κατάφερε να τα περάσει χαλαρά και αγόγγυστα- και όποιος της έλεγε κατά λάθος «να τα εκατοστήσεις γιαγιά» έτρωγε κλωτσιά στο καλάμι. Φυσικά σεβαστήκαμε την επιθυμία της για τη μη γιορτή).

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος κοιτάζουν μια κάρτα των εγγονών τους για την 73η επέτειο του γάμου τους στις 21.11.2020

Μια παράδοση που δεν μπορεί να αποφύγει ο πρίγκιπας Φίλιππος, ωστόσο, και η οποία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει χαμόγελα στο βασιλικό τραπέζι την ώρα του πρωινού, είναι το συγχαρητήριο τηλεγράφημα από τη βασίλισσα, το οποίο θα λάβει κατ΄ έθιμον όπως και κάθε άλλος βρετανός πολίτης, που γίνεται 100.

O Δούκας έχει περάσει εσχάτως πάνω από μια τριετία σε ευχάριστη μοναξιά. Μέχρι πρόσφατα, ζούσε στο Γουντ Φαρμ, στο Σάντριγκαμ, περνώντας τις ημέρες του με διάβασμα, γράψιμο και ζωγραφική. Ωστόσο, στα μέσα Μαρτίου, όταν ξέσπασε η πανδημία, εγκαταστάθηκε μαζί με τη βασίλισσα στον Πύργο του Ουίνδσορ, όπου γευματίζουν και δειπνούν μαζί τις περισσότερες φορές, περνώντας περισσότερο χρόνο μαζί από ό, τι έκαναν για πολλά χρόνια.

Ο Δούκας εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημόσια τον Ιούλιο, όταν παρέδωσε επίσημα τον τίτλο του Συνταγματάρχη των Τυφεκιοφόρων (!) στην νύφη του, την Καμίλα σε μια επίσημη τελετή στο Ουίνδσορ. Πριν από αυτό, είχε φωτογραφηθεί ενώ έφευγε από το Νοσοκομείο King Edward VII στο Λονδίνο, την Παραμονή των Χριστουγέννων του 2019, μετά από θεραπεία για «προϋπάρχουσα κατάσταση».

Στις 10 Ιουνίου γιόρτασε τα 99α γενέθλιά του «χαρακτηριστικά ολιγόλογος» με ένα ήσυχο γεύμα με τη βασίλισσα Ελισάβετ. Ωστόσο, συμφώνησε να φωτογραφηθεί με τη σύζυγό του «για την περίσταση» και το παλάτι κυκλοφόρησε δεόντως μια σπάνια νέα φωτογραφία τους ενώ στέκονταν δίπλα-δίπλα στον κήπο του πύργου.

Ο εορτασμός της ερχόμενης χρονιάς, φυσικά, απαιτεί κάτι διαφορετικό και η απροθυμία του για δημόσιους εορτασμούς ελπίζεται ότι θα παρακαμφθεί.

Αν και κανείς δεν γνωρίζει ακόμα πώς θα είναι το μέλλον μας εξαιτίας της πανδημίας, και τα σχέδια είναι αβέβαια, οι βοηθοί του παλατιού στην Αγγλία γνωρίζουν ότι η περίσταση θα πρέπει να επισημανθεί κατάλληλα, ακόμη και αν τα σχέδια χρειαστεί τελικά να ακυρωθούν.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος γιόρτασε τα 99α γενέθλιά του μόνο με τη σύζυγό του βασίλισσα Ελισάβετ

Είναι κάτι που θα πρέπει να οργανωθεί με το νέο έτος, αν και μπορεί να μην δοθεί η δέουσα προσοχή στο γεγονός: «Το μοναδικό άτομο που μπορείς να εγγυηθείς ότι δεν θα θέλει να έχει σχέση με αυτό, είναι ο Δούκας», δήλωσε ανώνυμη πηγή στην Telegraph. «Είναι συνταξιούχος, δεν ανακατεύεται, δεν θέλει φασαρίες. Δεν μπορείτε να τον κατηγορήσετε».

Εάν το επιτρέψουν πάντως οι περιορισμοί εξαιτίας του κορονοϊού, η βασιλική οικογένεια σίγουρα θα συγκεντρωθεί για μια ιδιωτική γιορτή. Οσο για τον Χάρι και τη Μέγκαν (ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ, ντε) ελπίζουν ότι θα τα καταφέρουν να πετάξουν από την Καλιφόρνια, όπου ζουν πλέον, για να συμμετάσχουν. Τα γενέθλια του Φιλίππου συμπίπτουν με τους Αγώνες Invictus που διοργανώνει ο πρίγκιπας Χάρι από το 2014, και οι οποίοι πρόκειται να ξεκινήσουν στη Χάγη στις 29 Μαΐου.

Ο Φίλιππος θα είναι το πρώτο άρρεν μέλος της βασιλικής οικογένειας και ο πρώτος βασιλικός σύζυγος που θα γίνει 100 ετών. Στα 80 του, όταν μίλησε στην Telegraph για τα 100α γενέθλια της βασιλομήτορος και πεθεράς του (γερά σκαριά και οι Ουίνδσορ), είχε πει ότι «δεν είχε καμία επιθυμία» να φτάσει στην ίδια ηλικία. «Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα χειρότερο», είχε πει. «Χάνω ήδη κομμάτια μου»…

Η βασιλομήτωρ της Αγγλίας γιόρτασε τα εκατοστά γενέθλιά της στις 4 Αυγούστου του 2000, με μια παρέλαση στην λεωφόρο του The Mall (στο βάθος της οποίας βρίσκεται το παλάτι) και μια εμφάνιση της βασιλικής οικογένειας στα μπαλκόνια του Μπάκιγχαμ.

Τώρα, σχετικά με τα γενέθλια του πρίγκιπα Φίλιππου, λέγεται ότι βρίσκεται ήδη στο στάδιο της προετοιμασίας μια έκθεση φωτογραφίας κατά τη διάρκεια του ετήσιου θερινού ανοίγματος του παλατιού του Μπάκιγχαμ, την οποία θα επιμεληθεί η Royal Collection Trust, χωρίς ωστόσο, να έχουν επιβεβαιωθεί τα σχέδια για την εκδήλωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News