726
Ενα γυάλινο κτίριο, εμπνευσμένο από τον κύβο του Ρούμπικ, στεγάζει μια γκαλερί, το εστιατόριο και την αίθουσα γευσιγνωσίας ενός οινοποιείου | Facebook / The d'Arenberg Cube Restaurant

Ο «κύβος των θαυμάτων» στην Αυστραλία είναι ένα οινοποιείο

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2020, 18:35
Ενα γυάλινο κτίριο, εμπνευσμένο από τον κύβο του Ρούμπικ, στεγάζει μια γκαλερί, το εστιατόριο και την αίθουσα γευσιγνωσίας ενός οινοποιείου
|Facebook / The d'Arenberg Cube Restaurant

Ο «κύβος των θαυμάτων» στην Αυστραλία είναι ένα οινοποιείο

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2020, 18:35

Ενας γυάλινος κύβος, σαν μετεωρίτης φυτεμένος ανάμεσα στις τακτικές σειρές από κλήματα, προβάλλει στη μέση του αμπελώνα, που περιβάλλει το οινοποιείο d’Arenberg στο Μακ Λάρεν Βέιλ κοντά στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. Η τεράστια δομή στεγάζει μια γκαλερί, ένα εστιατόριο και μια αίθουσα γευσιγνωσίας κρασιού, και είναι πολύ εντυπωσιακή, αλλά σε μπερδεύει κιόλας όταν τη βλέπεις απ’ έξω. Η σύγχυση εντείνεται ακόμη περισσότερο μέσα στο πενταώροφο κτίριο, στην είσοδο του οποίου σε υποδέχεται το άγαλμα μιας αγελάδας σε φυσικό μέγεθος, που στέκεται όρθια με τα πόδια απλωμένα και έναν μεγάλο vintage πολύγραφο ανάμεσά τους.

Από τα εγκαίνιά του το 2017, ο «Κύβος του d’Arenberg» είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Νότιας Αυστραλίας, καθώς προσελκύει καθημερινά περίπου 1.000 επισκέπτες, γράφουν οι New York Times. Η λαμπερή γυάλινη πρόσοψη του κτιρίου, εμπνευσμένη από τον κύβο του Ρούμπικ, έχει γίνει το σύμβολο της περιοχής, και φυσικά του εκκεντρικού οινοποιού που πραγματοποίησε μια παλιά ιδέα του.

Ο οινοποιός Τσέστερν Οσμπορν ανάμεσα στους σεφ του «Κύβου», Λίντσεϊ Ντιρ και Μπρένταν Βέσελς

«Ηθελα κάτι εμβληματικό, όπως η Οπερα του Σίδνεϊ, με τη δική του φανταστική αρχιτεκτονική που θα αφηγείται μια ιστορία», δηλώνει ο Τσέστερ Οσμπορν, οινοπαραγωγός τέταρτης γενιάς και ιδιοκτήτης του οικογενειακού οινοποιείου d’Arenberg, που ιδρύθηκε πριν από 108 χρόνια. Το κτίριο, την ιδέα του οποίου συνέλαβε ο Οσμπορν πριν από 20 χρόνια, κόστισε 15 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (9.150.000 ευρώ) από τα οποία τα 2 εκατ. δολάρια ήταν επιδότηση από την κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας.

Στο ισόγειο ο κ. Οσμπορν έχει εγκαταστήσει το «Alternate Realities Museum», το οποίο αποτελείται από χώρους γεμάτους με έργα τέχνης και αντικείμενα: Σε ένα δωμάτιο με τοίχους από λουλούδια και πλαστικά φρούτα, υπάρχουν βάζα με διάφορα τρόφιμα, και αντλίες που φυσούν στα ρουθούνια σου το άρωμα κάθε βάζου.

Το γλυπτό «Nobility of Art» του Σαλβαδόρ Νταλί εκτίθεται στο d’Arenberg

Σε ένα άλλο δωμάτιο, ένα βίντεο 360 μοιρών προβάλλει στους τοίχους κινούμενες ψυχεδελικές εικόνες. Και στην γκαλερί του δευτέρου ορόφου, που είναι αφιερωμένη σε περιοδικές εκθέσεις, αυτό τον καιρό εκτίθενται γλυπτά του Σαλβαδόρ Ντάλι.

Ο τρίτος και ο τέταρτος όροφος καταλαμβάνονται από ένα εξίσου εντυπωσιακό εστιατόριο, το οποίο έχει αναλάβει ένα ζευγάρι μαγείρων από τη Νότια Αφρική. Η οδηγία που δόθηκε στους σεφ Μπρένταν Βέσελς και Λίντσεϊ Ντιρ ήταν ότι το «D’Arenberg» θα πρέπει να είναι το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο. Και πέτυχαν να το κάνουν, αν όχι το καλύτερο, ένα από τα καλύτερα και οπωσδήποτε ανάμεσα στα πιο πολυσυζητημένα. Στην κουζίνα τους, μάλιστα, διαθέτουν ακόμη και 3D εκτυπωτή…

Private dining με θέα στην κουζίνα του «Κύβου»

Η τραπεζαρία του τέταρτου ορόφου διαθέτει εξίσου επιθετική και τρελή διακόσμηση, με ταπετσαρίες στις πολυθρόνες που θυμίζουν τη στολή του αρλεκίνου, και ένα συνονθύλευμα έργων τέχνης και διαφόρων αντικειμένων, που κρέμονται από το ταβάνι, ανάμεσά τους ακόμη και μια αγωνιστική μοτοσικλέτα.

Το εστιατόριο σερβίρει μόνο μεσημέρι, από Πέμπτη μέχρι Κυριακή, ένα μενού γευσιγνωσίας στην τιμή των 210 δολαρίων, ενώ σομελιέ με… άγρια μουστάκια προτείνουν pairing με κρασιά του οινοποιείου d’Arenberg, είτε με διεθνείς ετικέτες.

Ο κατάλογος, που θυμίζει ρέπλικα του βιβλίου «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», είναι, φυσικά, εξίσου εκκεντρικός: το πρώτο πιάτο, που ονομάζεται «Κάτω στην Κουνελότρυπα», σε βάζει αμέσως στο πνεύμα της τρέλας που ακολουθεί: είναι μια μαύρη σφαίρα που περιέχει μους από φουαγκρά, ένα μότσι (γιαπωνέζικο ζελεδάκι) από λίπος πάπιας, και ένα φιαλίδιο με ταμπελίτσα, που γράφει «να με πιεις» με πλούσιο ζωμό πάπιας.

Γευσιγνωσία κρασιού σε περιβάλλον σουρεαλιστικό

Φυσικά δεν χρειάζεται να πάει κανείς να φάει στο εστιατόριο για να επισκεφθεί τον «Κύβο». Οι περισσότεροι επισκέπτες πληρώνουν εισιτήριο 15 δολάρια για να δουν τα εκκεντρικά έργα τέχνης και να δοκιμάσουν τα κρασιά d’Arenberg στον φωτεινό χώρο γευσιγνωσίας του τελευταίου ορόφου. Στην τιμή περιλαμβάνεται και η επίσκεψη στον τρίτο όροφο όπου φιλοξενούνται τα (τρομακτικά) κέρινα ομοιώματα του κ. Οσμπορν και του πατέρα του…

Τι γνώμη έχουν οι ντόπιοι για τον «Κύβο»; «Είναι κάπως ανόητο και “βρώμικο” κατά κάποιον τρόπο, αλλά γι’ αυτό είναι υπέροχο», απάντησε μια γειτόνισσα του οινοποιείου στην Μπέσα Ρόντελ των New York Times, «Αν όλα ήταν τέλεια, αν τα έπαιρναν όλα πολύ στα σοβαρά, θα ήταν αφόρητο». Πράγματι, γράφει η Ρόντελ, ο «Κύβος του d’Arenberg» είναι θαυμάσιος, κυρίως επειδή είναι τόσο ανόητος…