767
|

Ο Κήπος Ακροπόλεως ξαναγεννιέται – ζητούνται 30.000 ευρώ για τις μελέτες

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 12 Ιανουαρίου 2020, 12:15

Ο Κήπος Ακροπόλεως ξαναγεννιέται – ζητούνται 30.000 ευρώ για τις μελέτες

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 12 Ιανουαρίου 2020, 12:15

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αλλά και η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη ανέλαβαν να παρουσιάσουν μια καμπάνια για καλό σκοπό – πρόκειται για την καμπάνια που αφορά την δράση «Ο Κήπος Ακροπόλεως ξαναγεννιέται».

Οι δύο τους, ο Κώστας Μπακογιάννης και η Μάγια Τσόκλη συμμετέχουν στο video που συνοδεύει την καμπάνια και καλούν τους Αθηναίους κατά κύριο λόγο να ανταποκριθούν στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που είναι και ο φορέας υλοποίησης της δράσης. Η καμπάνια «τρέχει» ήδη στη πλατφόρμα act4Greece μέχρι τις 15 Ιουνίου 2019 με στόχο να συγκεντρωθούν 30 χιλιάδες ευρώ (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Η δράση έχει τίτλο: Ο Κήπος – Παιδική Χαρά Ακροπόλεως ξαναγεννιέται: Oλοκλήρωση μελετών εφαρμογής για την ανάπλασή του.

Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζουμε τα εξής: «Η αναβίωση του Κήπου – Παιδικής Χαράς Ακροπόλεως αποτελεί σταθερό αίτημα των κατοίκων και εργαζομένων στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.

Η επαναλειτουργία του μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, προσφέροντας έναν ποιοτικό χώρο συνάντησης και αναψυχής για μικρούς και μεγάλους καθώς και για τους επισκέπτες της περιοχής Ακροπόλεως.

Αντικειμενικός σκοπός της δράσης «Ο Κήπος Ακροπόλεως ξαναγεννιέται» είναι η ολοκλήρωση των μελετών εφαρμογής για την ανάπλαση του Κήπου, που λειτούργησε ως παιδική χαρά στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και που σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη, ώστε να γίνει και πάλι ένας ελεύθερος χώρος αναψυχής στην καρδιά της Αθήνας.

Πρόκειται για το μοναδικό ελεύθερο δημόσιο χώρο στην Πλάκα που δεν έχει καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα και ηχορύπανση και που μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα για παιχνίδι, πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων και ξεκούραση.

Ο Κήπος – Παιδική Χαρά θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, καθώς βρίσκεται στους πρόποδες του εμβληματικότερου μνημείου της χώρας μας, δίπλα σε μια από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας, τα Αναφιώτικα».

Λίγα λόγια για το φορέα υλοποίησης της δράσης: Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) αγωνίζεται από το 1972 για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Από το ξεκίνημά της επικεντρώθηκε στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της φύσης, και γενικότερα σε κάθε τι που περιβάλλει τον άνθρωπο και επηρεάζει την ζωή του.

Η πρώτη μεγάλη εκστρατεία της ΕΛΛΕΤ ήταν η αποφυγή ανάπτυξης βιομηχανικής ζώνης στο Νότιο Σαρωνικό, ενώ μεταξύ των πρώτων δράσεων που ανέλαβε ήταν η προστασία των Πρεσπών, με την ίδρυση Βιολογικού Σταθμού.

Με τη τρέχουσα δράση της η ΕΛΛΕΤ εστιάζει και πάλι στο ιστορικό κέντρο -καθώς είχε και στο παρελθόν εμπλακεί στη σωτηρία της Πλάκας- με σκοπό την αποκατάσταση και ανάπλαση του κήπου της Ακροπόλεως, ώστε να επαναλειτουργήσει ως παιδική χαρά και ελεύθερος χώρος αναψυχής για όλες τις ηλικίες, χώρος που εκλείπει εντελώς από το ιστορικό κέντρο.

Με συμμάχους την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας και το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για το Ιστορικό Κέντρο, η ΕΛΛΕΤ κατάφερε να κινητοποιήσει επιστήμονες, ιδιωτικές εταιρείες και χορηγούς και να παρουσιάσει μία συγκροτημένη πρόταση ανάδειξης στο Δήμο Αθηναίων, στον οποίο ανήκει ο χώρος. Η πρόταση απέσπασε θετικά σχόλια και την αρωγή του Δήμου για την υλοποίηση του έργου.

Τέλος, λίγα λόγια για το έργο. Το οικόπεδο έκτασης 2,5 στρεμμάτων βρίσκεται σε περιοχή αμιγούς κατοικίας και ανήκει στο Δήμο Αθηναίων, έχοντας ορισθεί ως Παιδική Χαρά (ΦΕΚ 246Δ/81).

Το 2016, εκπονήθηκε Προμελέτη από ομάδα αρχιτεκτόνων που εδρεύει στην Πλάκα, καθώς και μελέτη πρασίνου. Η Προμελέτη αυτή παρουσιάστηκε για προέγκριση στον Δήμο (ΟΠΑΝΔΑ) και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ (Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθήνας και Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής), όπου απέσπασε θετικότατες κριτικές.

Οι βασικές αρχές σχεδιασμού είναι:
  • Η επιλογή φυσικών υλικών που απαιτούν την ελάχιστη συντήρηση, και συμπληρώνουν την εικόνα του ελαιώνα που έχει σήμερα ο χώρο
  • Ο σεβασμός και η ανάδειξη της γειτνίασης με το βράχο της Ακρόπολης
  • Η διατήρηση και αξιοποίηση του υφιστάμενου ανάγλυφου του εδάφους με τις ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις
  • Η τοποθέτηση του μεγαλύτερου μέρους του εξοπλισμού στα πρανή και στο φυσικό έδαφος, με αντικατάσταση κάποιων πλακοστρωμένων επιφανειών
  • Η επαφή και εμπλοκή των παιδιών με φυσικά στοιχεία, όπως το χώμα, το νερό και η δυνατότητα συμμετοχής των παιδιών στη καλλιέργεια μικρού βοτανόκηπου (urban gardening)
  • Ο διαχωρισμός του χώρου ανά ηλικιακές ομάδες προσχολικής και σχολικής ηλικίας με την αντίστοιχη επιλογή εξοπλισμού, όπου τα παιδιά ενθαρρύνονται να ανακαλύψουν τα όριά τους με την ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων και δεξιοτήτων τους
  • Η διαμόρφωση του χώρου με τρόπο που θα επιτρέπει την αναβίωση ομαδικών παραδοσιακών παιχνιδιών και τη διοργάνωση εκδηλώσεων για ενήλικους, π.χ. προβολές ταινιών πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...