328
Γυναίκα στη Μαδρίτη εν μέσω καύσωνα προσπαθεί να δροσιστεί με τη βεντάλια της | REUTERS /Javier Barbancho

Ο καύσωνας αυξάνει την επιθετικότητα στους ψυχιατρικά ασθενείς

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2021, 14:01
Γυναίκα στη Μαδρίτη εν μέσω καύσωνα προσπαθεί να δροσιστεί με τη βεντάλια της
|REUTERS /Javier Barbancho

Ο καύσωνας αυξάνει την επιθετικότητα στους ψυχιατρικά ασθενείς

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2021, 14:01

Τα κύματα καύσωνα μπορούν να αυξήσουν την επιθετική συμπεριφορά των ασθενών στις ψυχιατρικές κλινικές, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, την πρώτη του είδους της που αναδεικνύει τη συσχέτιση μεταξύ ψυχολογίας και υψηλών θερμοκρασιών του περιβάλλοντος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουλμ και του ψυχιατρείου ZfP Südwürttemberg, με επικεφαλής τον δρ Χανς Κνομπλάουχ, ανέλυσαν τα δεδομένα από το 2007 μέχρι και το 2019 από έξι γερμανικά ψυχιατρεία, που αφορούσαν συνολικά 164.435 ασθενείς. Κανένα ψυχιατρείο δεν διέθετε σύστημα κλιματισμού για τους ασθενείς του.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση BJPsych Open του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων της Βρετανίας, το βασικό ζητούμενο της μελέτης ήταν να συσχετίσει τις υψηλές θερμοκρασίες με τη συμπεριφορά των ασθενών.

Οπως γράφει το Eurekalert, διαπιστώθηκε αύξηση κατά μέσο όρο 15% των περιστατικών επιθετικότητας

Τις μέρες που η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 30 βαθμούς Κελσίου, οι ειδικοί κατέγραφαν αύξηση 15% στην επιθετικότητα των ασθενών. Οσο πιο ζεστή ήταν μια μέρα, τόσα περισσότερα ήταν τα και περιστατικά λεκτικής και σωματικής επιθετικότητας προς το προσωπικό ή άλλους ασθενείς, φθάνοντας τα 11 ημερησίως τις μέρες με πάνω 33,5 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, δεν διαπιστώθηκε ότι τις μέρες του καύσωνα το προσωπικό των ψυχιατρείων λάμβανε πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, συνεπώς η επιθετικότητα των ασθενών σχετιζόταν μόνο με την αυξημένη θερμοκρασία.

«Η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι πολλές περιοχές του κόσμου θα βιώσουν σημαντικά πιο ζεστό καιρό στο μέλλον. Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πάνω στις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, τα ευρήματά μας μπορεί να έχουν πρακτικές επιπτώσεις για το πεδίο της ψυχικής υγείας, ιδίως στο σχεδιασμό και στην αρχιτεκτονική των νοσοκομείων», δήλωσε ο Κνομπλάουχ.

Ο καθηγητής Τίλμαν Στάινερτ επεσήμανε ότι «τα νέα ευρήματα αναδεικνύουν μια υποεκτιμημένη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Η αυξημένη επιθετικότητα είναι ένας δείκτης αυξημένου στρες και ενός περιβάλλοντος που αποτυγχάνει να βοηθήσει στην ανάκαμψη των ασθενών. Είναι επειγόντως αναγκαία η ανάληψη δράσης, ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αυτής της μελέτης, να γίνουν επενδύσεις στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, επειδή οι ψυχικά ασθενείς αξίζουν κάτι καλύτερο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News