449
Η ειδικά τροποποιημένη αγωνιστική BMW με την οποία συμμετέχει στα πρωταθλήματα drift | Bartosz Ostałowski/ Facebook

Ο άνθρωπος που οδηγεί μακράν καλύτερα από εμάς – χωρίς χέρια

Η ειδικά τροποποιημένη αγωνιστική BMW με την οποία συμμετέχει στα πρωταθλήματα drift
|Bartosz Ostałowski/ Facebook

Ο άνθρωπος που οδηγεί μακράν καλύτερα από εμάς – χωρίς χέρια

Μέχρι τα είκοσι χρόνια του ο Μπαρτόζ Οσταλόβσκι ήταν αρτιμελής. Ενας νεαρός Πολωνός που ονειρευόταν να γίνει οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων. Η ζωή του άλλαξε όταν ενεπλάκη σε ένα σφοδρό ατύχημα με μοτοσικλέτα. Εχασε και τα δύο χέρια του. Κόπηκαν και τα δύο από το ύψος των ώμων. Τραγικό. Είναι το βίωμα που όσες φορές κι αν το δούμε δίπλα μας, απλώς αδυνατούμε να φανταστούμε πώς καταφέρνουν να ζουν οι άνθρωποι αυτοί. Μπορείς να πέσεις στην κατάθλιψη. Μπορείς να πέσεις στα ναρκωτικά. Μπορείς να πέσεις και από τον 5ο. Ομως μπορείς και να συνεχίσεις αποδεχόμενος τη νέα σου πραγματικότητα – όποια κι αν είναι αυτή.

Ο Μπαρτόζ απέδειξε ότι ανήκει στην τελευταία κατηγορία. Ενα σκληρό καρύδι θέλησης, επιμονής, ηθικού τσαμπουκά απέναντι στη ζωή. Και ένας τέτοιος ανθρωπότυπος δεν θα μπορούσε να παρατήσει το όνειρό του. Ποτέ. Αφού, λοιπόν, πειραματίστηκε επί μία τριετία οδηγώντας αυτοκίνητα χρησιμοποιώντας μόνο τα πόδια του, κατέληξε να αποκτήσει τόση ικανότητα ώστε να καταχωρίζεται παγκοσμίως ως ο μόνος επαγγελματίας οδηγός αγώνων χωρίς χέρια που συμμετέχει σε πρωτάθλημα drifting. Σε περίπτωση που δεν είστε εξοικειωμένοι με το τελευταίο, είναι οι αγώνες πλαγιολίσθησης. Αν είναι δύσκολο; Χα! Εξαιρετικά. Τόσο που σκίζω το δίπλωμά μου ότι το 99,9% από εμάς τους καθημερινούς (ή και ικανούς) οδηγούς δεν μπορούν να πετύχουν μία πλαγιολίσθηση λίγων, έστω, μέτρων. Εννοείται ως αρτιμελείς.

Ο Μπαρτόζ Οσταλόβσκι οδηγεί καλύτερα από εμάς. Γίνεται; Ναι, και χωρίς χέρια

Ο Μπαρτόζ άρχισε να γίνεται γνωστός ακόμα και σε Μέσα που δεν είναι «του αυτοκινήτου», όπως το σοβαρό BusinessInsider, κάνοντας απίστευτα πράγματα στο τιμόνι του αγωνιστικού του Nissan Skyline. Με μερικές μόνο τροποποιήσεις, όπως, για παράδειγμα, το κάθισμα τοποθετημένο πολύ πίσω, ώστε να χειρίζεται το τιμόνι με τα πόδια και ένα κιβώτιο όπου αλλάζει ταχύτητες σπρώχνοντας με τον ώμο του. Πιο πρόσφατα άρχισε να οδηγεί ένα άλλο «τέρας», μία αγωνιστική BMW με ισχύ που θα μας έστελνε στα υπογλώσσια. Πώς τα πήγε; Περίφημα. Κατέκτησε την 9η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πολωνίας ανάμεσα σε 50 εξαιρετικά ταλαντούχους drifters και έχει στο ενεργητικό του νίκες ακόμα και σε διεθνή πρωταθλήματα.

Σήμερα, στα 34 χρόνια του, συνεχίζει να ακολουθεί το πάθος του, ζει με τον σκύλο του, ένα βέλγικο Μαλινουά, έχει φτιάξει τη δική του σειρά ρουχισμού με την πάντα επίκαιρη ατάκα «Never Give Up» (Ποτέ μην τα παρατάς) και επικοινωνεί με τους ακολούθους του στο Instagram.

Με το Μαλινουά στη θέση του συνοδηγού

Αλλά, κυρίως, πέρα από οδηγικές ικανότητες, μεταδίδει το μήνυμα της θέλησης και της ατσάλινης επιθυμίας για ζωή. Τα άνω άκρα δεν είναι πια εδώ. Παραμένει, όμως αυτό το μόνιμο χαμόγελο στα χείλη του.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News