366
Γιατρός αναζητεί ευρήματα που να υποδηλώνουν καρκίνο σε μαστογραφία γυναίκας | Shutterstock

Νέο φάρμακο δίνει ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2021, 21:01
Γιατρός αναζητεί ευρήματα που να υποδηλώνουν καρκίνο σε μαστογραφία γυναίκας
|Shutterstock

Νέο φάρμακο δίνει ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2021, 21:01

Η κλινική δοκιμή νέου φαρμάκου για την αντιμετώπιση ενός τύπου επιθετικού καρκίνου του μαστού δίνει ελπίδες για πλήρη ίαση της νόσου, βεβαιώνει ανακοίνωση της παρασκευάστριας εταιρείας AstraZeneca.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, η εταιρεία δήλωσε ότι τα τρία τέταρτα των γυναικών που συμμετείχαν στη δοκιμή του νέου  φαρμάκου της δεν είχαν εξέλιξη της νόσου για 12 μήνες, σε σύγκριση με μόλις το ένα τρίτο των γυναικών που είχαν λάβει διαφορετική δραστική ουσία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Φρεντέρικσον, διευθυντή Ογκολογίας της AstraZeneca, τα στελέχη της εταιρείας παρουσίασαν τα αποτελέσματα στους ειδικούς με δάκρυα στα μάτια, καθώς η συγκίνηση για την έκβαση της προσπάθειας ήταν έκδηλη.

«Είναι υπέροχο να ακούς τους ογκολόγους να λαμβάνουν τα δεδομένα και να σχολιάζουν ότι είναι δυνατόν πλέον να μπορούμε να προσφέρουμε θεραπεία σε μερικές γυναίκες που αντιμετωπίζουν τη νόσο σε προχωρημένο στάδιο», λέει ο ίδιος.

Η δραστική ουσία του φαρμάκου είναι η τραστουζουμάμπη, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, που σταματά την ανάπτυξη των HER-2 θετικών όγκων. Η υπερέκφραση της ογκοπρωτεΐνης ΗER-2 εμφανίζει το 20% των γυναικών με καρκίνο του μαστού.

Στην Ελλάδα, διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο 4.500 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού. Αν η νόσος διαγνωσθεί αρκετά νωρίς, πριν μετασταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%. Παρά τις προόδους, όμως, στη διάγνωση και τη θεραπεία, η πάθηση αποτελεί ακόμη την τρίτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η τραστουζουμάμπη, σύμφωνα πάντα με τους Times, χορηγείται ενέσιμα μέσω ορού σε νοσοκομεία ή κλινικές, και στόχος είναι η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού που έχει κάνει μεταστάσεις.

«Είναι πολύ δύσκολη η στιγμή που μια ασθενής λαμβάνει θετική διάγνωση. Θα ακούει όμως και την καλή είδηση, αφού πλέον θα μπορεί να πληροφορείται ότι για την ασθένειά της υπάρχει φάρμακο που ενδέχεται να είναι αποτελεσματικό. Και πλέον, αυτό θα μπορούν να το ακούσουν περισσότερες γυναίκες», σχολιάζει ο Φρεντέρικσον.

«Τα αποτελέσματα από την κλινική μελέτη του φαρμάκου είναι πιθανό να αλλάξουν την καθημερινή κλινική πρακτική, καθώς είχαν μεγάλη επιτυχία», σχολιάζει ο Τσαρλς Σβάντον, επικεφαλής κλινικός γιατρός του Cancer Research UK.

Η τιμή του φαρμάκου φτάνει τις 118.000 στερλίνες (!) για ολόκληρη τη θεραπεία, όμως, όπως γράφουν οι Times, το Εθνικό Σύστημα Υγείας  (NHS) της Βρετανίας το εξασφάλισε σε χαμηλότερη τιμή μέσω διαπραγμάτευσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...