227
Το Mars Express εντόπισε την παρουσία μεθανίου το οποίο σχετίζεται με την ύπαρξη ζωής |

Ναι, υπάρχει μεθάνιο στον Αρη. Υπάρχει όμως και ζωή;

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2019, 14:35
Το Mars Express εντόπισε την παρουσία μεθανίου το οποίο σχετίζεται με την ύπαρξη ζωής
|

Ναι, υπάρχει μεθάνιο στον Αρη. Υπάρχει όμως και ζωή;

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2019, 14:35

Η παρουσία μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Άρη επιβεβαιώθηκε από μια νέα ανάλυση των δεδομένων του ευρωπαϊκού σκάφους Mars Express που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη από τα τέλη του 2003. Το Mars Express είχε εντοπίσει ίχνη μεθανίου στην ατμόσφαιρά του το 2004, χάρη στον υπέρυθρο φασματογράφο PFS. Όμως το συμπέρασμα αυτό δεν έπεισε πλήρως τους ειδικούς, για τεχνικούς λόγους.

Τον Ιούνιο του 2018 η NASA ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι ο ρομποτικός εξερευνητής Curiosity που βρίσκεται στην επιφάνεια του Αρη εντόπισε μεθάνιο στον αέρα του πλανήτη σε μια περιοχή κοντά στον κρατήρα Gale. Όμως και σε εκείνη την περίπτωση τα αποτελέσματα προκάλεσαν ερωτηματικά, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι το μεθάνιο μπορεί να προερχόταν από το ίδιο το ρομπότ.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Μάρκο Τζουράνα, του ιταλικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής στη Ρώμη κατάφερε να βελτιώσει την ποιότητα των δεδομένων που συλλέγει ο φασματογράφος του Mars Express. «Αναπτύξαμε μια νέα προσέγγιση για να επιλέγουμε, να χειριζόμαστε και να συγκεντρώνουμε τα δεδομένα. Το γεγονός αυτό μειώνει σημαντικά τις ασάφειες σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις του PFS», είπε ο Τζουράνα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το μεθάνιο μπορεί να προέρχεται από μικροοργανισμούς που ζουν στον Αρη κάτι που μένει να αποδειχτεί από νεότερες μελέτες που θα κάνουν τόσο τα ρομπότ και οι δορυφόροι που ήδη βρίσκονται στον πλανήτη όσο οι επερχόμενες αποστολές.