861
Αφού προέβλεψε την έναρξη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, ο Ελον Μασκ αποκάλυψε πως σχεδιάζει να εμφυτεύσει και ο ίδιος ένα μικροτσίπ στον εγκέφαλο του | CreativeProtagon / Neuralink

Ο Μασκ παριστάνει τον Θεό και παίζει με τα μικροτσίπ στον εγκέφαλο

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2022, 10:15
Αφού προέβλεψε την έναρξη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, ο Ελον Μασκ αποκάλυψε πως σχεδιάζει να εμφυτεύσει και ο ίδιος ένα μικροτσίπ στον εγκέφαλο του
|CreativeProtagon / Neuralink

Ο Μασκ παριστάνει τον Θεό και παίζει με τα μικροτσίπ στον εγκέφαλο

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2022, 10:15

«Στην ιστορία της Καινής Διαθήκης, ο Θεός μετουσιώνεται σε άνθρωπο και κάνει θαύματα, σύμφωνα με τους Ευαγγελιστές: αποκαθιστά την όραση, θεραπεύει από την παράλυση, ανασταίνει. Στην ιστορία της Τεχνολογίας, ο άνθρωπος είναι αυτός που προσπαθεί να γίνει Θεός, σύμφωνα με τον Ελον Μασκ», γράφει σε άρθρο του ο Γκαμπριέλε Ρομανιόλι της La Repubblica. Σε τι ακριβώς αναφέρεται, όμως, ο ιταλός αρθρογράφος;

Η αρχή έγινε πριν από μια διετία με τη Γερτρούδη, έναν θηλυκό χοίρο, στον εγκέφαλο του οποίου εμφυτεύτηκε ένα μικροτσίπ σε μέγεθος κέρματος, που επί δύο μήνες μετέδιδε πλήθος πληροφοριών σε έναν υπολογιστή. Τον Απρίλιο του 2021, ένας μακάκος, στον εγκέφαλο του οποίου επίσης είχε εμφυτευθεί μικροτσίπ, κατέληξε να είναι σε θέση να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια μόνο με τη σκέψη του. Σύντομα, ενδέχεται να έρθει η σειρά των ανθρώπων να τεστάρουν το νέο δημιούργημα του Ελον Μασκ.

Την Τετάρτη, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ιδιοκτήτης της Tesla, που αγόρασε το Twitter και ονειρεύεται να ταξιδέψει στον Αρη, ανακοίνωσε ότι οι επιστήμονες της Neuralink (μιας τεχνολογικής εταιρείας Υγείας που ίδρυσε, μαζί με ομάδα επιστημόνων, το 2016) εκτιμούν πως κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών το ασύρματο εγκεφαλικό μικροτσίπ που ανέπτυξαν θα αρχίσει να δοκιμάζεται και σε ανθρώπους.

Σε μια παρουσίαση που οργανώθηκε από την εταιρεία, ο Ελον Μασκ, αφού προέβλεψε την έναρξη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, αποκάλυψε πως σχεδιάζει να εμφυτεύσει και ο ίδιος ένα μικροτσίπ στον εγκέφαλό του. Επισήμανε, ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, ότι «θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και σίγουροι ότι θα λειτουργεί σωστά, πριν εμφυτεύσουμε μια συσκευή σε άνθρωπο».

Η Neuralink υποστηρίζει ότι οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (Brain Computer Intrfaces – BCI) που αναπτύσσει, θα μπορούσαν μελλοντικά να αποκαταστήσουν, από την όραση ενός ατόμου, ακόμη και ενός εκ γενετής τυφλού, έως τη «λειτουργικότητα ολόκληρου του σώματος», περιλαμβανομένης της κίνησης και της λεκτικής επικοινωνίας, σε ανθρώπους με κομμένο νωτιαίο μυελό, όπως αναφέρει το CNBC.

Προς το παρόν καμία από τις μικροσυσκευές της εταιρείας δεν έχει εγκριθεί από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), όπως σημείωσε όμως την Τετάρτη ο Μασκ, τα περισσότερα από τα έγγραφα που απαιτούνται για να εγκριθεί η εμφύτευση του μικροτσίπ σε ανθρώπους στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών έχουν ήδη κατατεθεί.

Οι ανακοινώσεις του προκάλεσαν ενθουσιασμό μεταξύ των προσκεκλημένων στην παρουσίαση, ωστόσο η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται επιφυλακτική, καταρχάς επειδή «όταν ο μεγιστάνας ισχυρίζεται ότι ένα τσιπ σε μέγεθος νομίσματος που θα εμφυτεύεται στον εγκέφαλο, θα επιτρέπει τη διαχείριση εκφυλιστικών ασθενειών όπως η Πάρκινσον και η Αλτσχάιμερ, κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσο μιλάει ως διαυγής οραματιστής ή ως κράχτης», συνοψίζει η La Repubblica.

Οι εντυπωσιακές και πολλά υποσχόμενες παρουσιάσεις της Neuralink είναι ασυνήθιστες μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ιατρικών συσκευών, ανέφερε σχετικά στο CNBC η Αννα Γουέξλερ, καθηγήτρια Ιατρικής Ηθικής και Πολιτικών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. Εξήγησε επίσης ότι είναι επικίνδυνο να ενθαρρύνονται άτομα με σοβαρές αναπηρίες να αναπτερώνουν τις ελπίδες τους, ειδικά αν υπάρχει περίπτωση να υποστούν νέους τραυματισμούς (κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για την εμφύτευση του μικροτσίπ), καθώς δεν διαφαίνεται ακόμα καμία εγγύηση επιτυχίας.

«Από ηθική άποψη, νομίζω ότι αυτή η δημοσιότητα είναι πολύ ανησυχητική. Το Διάστημα ή το Twitter είναι ό,τι είναι, αλλά όταν εισέρχεσαι στο πεδίο της ιατρικής, το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο», σημείωσε η αμερικανίδα επιστήμονας, συστήνοντας επιφυλακτικότητα όσον αφορά τους ισχυρισμούς του αμετροεπούς, καλώς ή κακώς, και απρόβλεπτου Ελον Μασκ.

«Η Neuralink είναι μια εταιρεία που δεν χρειάζεται να λογοδοτεί σε μετόχους. Δεν ξέρω πόση εποπτεία υπάρχει, αλλά πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό για το κοινό να έχει πάντα κατά νου ότι, προτού εγκριθεί οτιδήποτε από τον FDA ή οποιονδήποτε κυβερνητικό ρυθμιστικό φορέα, όλοι οι ισχυρισμοί πρέπει να εξετάζονται με απόλυτο σκεπτικισμό», σημείωσε από την πλευρά της η Σιν Τζενγκ, καθηγήτρια Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ.

«Ο Ελον Μασκ έχει συνηθίσει να ανεβάζει τον πήχυ, αλλά όχι να τον υπερπηδά. Τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του έχουν περιγραφεί και εξακολουθούν να περιγράφονται σε χρόνο μέλλοντα. Πολύ συχνά τα πληροφορούμαστε με γαλήνια αδιαφορία: τελικά, τι αλλάζει αν ο πύραυλος για τον Αρη θα είναι έτοιμος αύριο, σε έναν χρόνο ή ποτέ;», συμπληρώνει ο Γκαμπριέλε Ρομανιόλι.

Ωστόσο, αυτή τη φορά ο Μασκ «άγγιξε το εξασθενημένο νεύρο της ελπίδας», του τυφλού που δεν βλέπει και του παράλυτου που δεν μπορεί να περπατήσει. «Ανοιξε μια χαραμάδα σε δωμάτια ανέκαθεν κλειστά και σκοτεινά, παραπέμποντας σε μια δυνητικά απεριόριστη δυνατότητα αποκατάστασης των ζώντων», εξηγεί. Δεν βάλλει κατά του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος του Ελον Μασκ, αλλά σημειώνει ότι προς το παρόν αιωρείται «μεταξύ του θαύματος και της ύβρεως, μεταξύ της ελπίδας και της καχυποψίας. Η πιθανότητα ενός νέου δρόμου είναι εκθαμβωτική, αλλά ανησυχούμε, υπό το τόσο φως, να μη βλέπουμε καθαρά πού οδηγεί».

Να σημειωθεί ότι η Neuralink βρίσκεται στο στόχαστρο ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων εδώ και τουλάχιστον μία διετία, κατηγορούμενη για κακομεταχείριση ζώων, στο πλαίσιο των ερευνών και των δοκιμών της. Μάλιστα, την περασμένη Τετάρτη η αμερικανική Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική κάλεσε τον Μασκ να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες σχετικά με πειράματα σε πιθήκους, που σε αρκετές περιπτώσεις οδήγησαν σε εσωτερική αιμορραγία, παράλυση, χρόνιες λοιμώξεις, επιληπτικές κρίσεις, επιδείνωση της ψυχολογικής υγείας και θάνατο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News