317
Οι αγελάδες δεν είναι απλώς κοινωνικά ζώα, αλλά έχουν και λόγο | Shutterstock

Μη μουουου πεις! Και όμως, οι αγελάδες μιλούν μεταξύ τους…

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2020, 22:19
Οι αγελάδες δεν είναι απλώς κοινωνικά ζώα, αλλά έχουν και λόγο
|Shutterstock

Μη μουουου πεις! Και όμως, οι αγελάδες μιλούν μεταξύ τους…

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2020, 22:19

«Καλημέρα, πώς είσαι σήμερα με αυτόν τον υπέροχο καιρό;» Αυτή είναι μία συζήτηση που μπορεί να γίνει μεταξύ… αγελάδων σύμφωνα με επιστήμονες από την Αυστραλία.

Οι ειδικοί, έπειτα από έρευνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μουγκρητά που παράγουν ως ήχους οι αγελάδες δεν είναι κάτι άσχετο ή μία απλή «δήλωση», αλλά μία ολόκληρη κουβέντα, μέσα από την οποία εκφράζουν και τα συναισθήματά τους.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, οι αγελάδες λένε η μία στην άλλη πώς νιώθουν, ανταλλάσσοντας μουγκρητά. Αλλιώς θα μουγκρίσουν όταν είναι ενθουσιασμένες, διαφορετικά όταν θα πεινάσουν, πιο «νωχελικά» όταν θα νιώσουν μοναξιά.

Η Αλεξάνδρα Γκριν, υπεύθυνη της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports, ηχογράφησε και ανέλυσε 333 διαφορετικά «μουουου» από 13 γελάδες και αποκάλυψε ότι διαφέρουν ως προς τη συχνότητα και τη διάρκεια όταν είναι να εκφράσουν θετικό ή αρνητικό συναίσθημα.

«Οι γελάδες είναι κοινωνικά ζώα. Και έχω την αίσθηση ότι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Αλλά είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να αναλύσουμε τη φωνή τους και να έχουμε τεκμηριωμένες ενδείξεις για αυτό το χαρακτηριστικό. Πράγματι μιλάνε η μία στην άλλη» σχολιάζει.

Η μελέτη έδειξε ότι οι αγελάδες χρησιμοποιούν τη φωνή τους, αφ’ ενός για να διατηρήσουν επαφή με το κοπάδι, και αφ’ ετέρου για να εκφράσουν ενθουσιασμό, χαρά, διέγερση, φόβο και αγωνία.

Μιλώντας για τα ζώα της μελέτης, η δρ Γκριν τόνισε στους Times του Λονδίνου ότι «όλες έχουν πολύ ιδιαίτερες φωνές. Ακόμη και χωρίς να βλέπω το κοπάδι, μπορώ να καταλάβω ποια αγελάδα είναι ποια, μόνο και μόνο από το μούγκρισμά τους».

Προηγούμενη έρευνα είχε καταδείξει ότι οι γελάδες επικοινωνούσαν με τα μικρά τους με το μούγκρισμα. Η νέα μελέτη όμως αποδεικνύει ότι οι αγελάδες διατηρούν το «δικό» τους μούγκρισμα σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και μιλάνε μεταξύ τους διαρκώς.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα ζώα της μελέτης μιλούσαν μεταξύ τους στη διάρκεια του σεξ, ενώ περίμεναν το φαγητό τους  – μάλιστα όταν η τροφή δεν τους άρεσε, εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους.