914
| Shutterstock/ CreativeProtagon

Βρετανία: Μέτρα για να γίνει πιο ελκυστική η υγιεινή διατροφή

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2025, 21:10
|Shutterstock/ CreativeProtagon

Βρετανία: Μέτρα για να γίνει πιο ελκυστική η υγιεινή διατροφή

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2025, 21:10

Τα σουπερμάρκετ και οι κατασκευαστές τροφίμων στην Αγγλία θα συνεργαστούν με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ποσοστών παχυσαρκίας, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να κάνουν πιο υγιεινές αγορές, αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

Σύμφωνα με την υπουργική ανακοίνωση εναπόκειται στους λιανοπωλητές τροφίμων να αποφασίσουν πώς θα το κάνουν αυτό, αλλά τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την προσφορά προωθητικών ενεργειών για υγιεινά τρόφιμα, την προσαρμογή των πόντων επιβράβευσης ώστε να δοθούν κίνητρα για υγιεινές επιλογές ή την αλλαγή της διαρρύθμισης των καταστημάτων.

Στο μεταξύ, η σκιώδης υπουργός Εργασίας και Συντάξεων δήλωσε ότι δεν είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης να λέει στους πολίτες τι να αγοράζουν, χαρακτηρίζοντας τους υποχρεωτικούς κυβερνητικούς στόχους «κράτος-νταντά».

«Είχαν 14 χρόνια στην αντιπολίτευση για να σκεφτούν τι ήθελαν να κάνουν για το εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS)», δήλωσε η βουλευτής Ελεν Γουέιτλι στην εκπομπή «Sunday Morning with Trevor Phillips» του Sky News, προσθέτοντας: «Είχαν έναν χρόνο στην κυβέρνηση και το πρώτο πράγμα που τους νοιάζει είναι να κρύψουν τα πατατάκια».

«Νομίζω ότι το να λέμε στους ανθρώπους τι να αγοράσουν δεν είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Πιστεύω στην προσωπική ευθύνη», είπε.

Τα σχέδια ενδέχεται να περιλαμβάνουν επίσης την αλλαγή προϊόντων ώστε να γίνουν πιο υγιεινά. Ελπίζεται ότι αυτή η στρατηγική θα βοηθήσει στο να γίνει η υγιεινή διατροφή πιο προσιτή στους πελάτες και να ανακουφιστεί η πίεση στο NHS.

Η νέα πολιτική προβλέπει ότι οι μεγάλοι λιανοπωλητές τροφίμων θα υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τις πωλήσεις υγιεινών τροφίμων, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η υπευθυνότητα, και οι στόχοι θα συμφωνηθούν σε συνεργασία με τη βιομηχανία.

Το σχέδιο αποτελεί μέρος μιας σειράς μέτρων που αποσκοπούν στη βελτίωση της υγείας του έθνους και θα συμπεριληφθούν στο δεκαετές σχέδιο για το NHS στην Αγγλία, το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα, αναφέρει το BBC.

Ο υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ δήλωσε ότι η νέα στρατηγική είναι «ριζικά διαφορετική» από την «προσέγγιση-νταντά της προηγούμενης κυβέρνησης να υπαγορεύει στους ανθρώπους τις τιμές, το μάρκετινγκ» και αντ’ αυτού «συνεργάζεται με τα σουπερμάρκετ» για να ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή.

Μιλώντας στην εκπομπή «Sunday with Laura Kuenssberg» του BBC, με παρουσιάστρια τη Βικτόρια Ντέρμπισαϊρ, ο Στρίτινγκ πρόσθεσε: «Αν μειώναμε την πρόσληψη θερμίδων κατά μόλις 50 την ημέρα, τότε θα μπορούσαμε να βγάλουμε από την παχυσαρκία πάνω από 300.000 παιδιά και 2 εκατομμύρια ενήλικες».

Η επικείμενη έκθεση θα δείξει ότι περισσότερα από ένα στα πέντε παιδιά ζει με παχυσαρκία μέχρι να ολοκληρώσει το δημοτικό σχολείο, φτάνοντας σχεδόν το ένα στα τρία στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές και κοστίζοντας στο NHS 11 δισ. λίρες ετησίως.

Να σημειωθεί ότι μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε πως ένα καλάθι με υγιεινά τρόφιμα κοστίζει υπερδιπλάσια σε σχέση με τις λιγότερο υγιεινές επιλογές.

Το Ιδρυμα Τροφίμων ανέφερε ότι 1.000 θερμίδες υγιεινών τροφίμων, όπως φρούτα και λαχανικά, κοστίζουν 8,80 λίρες, σε σύγκριση με 4,30 λίρες για την αντίστοιχη ποσότητα λιγότερο υγιεινών τροφίμων, όπως έτοιμα γεύματα και επεξεργασμένα κρέατα.

Ο Αντριου Οπι του British Retail Consortium (Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής πώλησης) δήλωσε στο BBC ότι τα νέα είναι «πραγματικά θετικά», αλλά πρόσθεσε ότι «όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων» θα πρέπει να συνεργαστούν για να μειώσουν την παχυσαρκία. «Η συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων τροφίμων κάνει τη διαφορά», δήλωσε.

«Δεν μπορεί να αφορά μόνο τα σουπερμάρκετ. Καταναλώνουμε περίπου το ένα τέταρτο των θερμίδων μας εκτός σπιτιού, οπότε αν δεν πάρουμε με το μέρος μας όλα τα σουπερμάρκετ, τους λιανοπωλητές τροφίμων και τα εστιατόρια δεν θα αλλάξουμε τον τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας», τόνισε.

Ο Οπι δήλωσε ακόμη ότι συμφωνεί με την ευέλικτη προσέγγιση της κυβέρνησης σχετικά με τα πρότυπα, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν «πολλές γνώσεις και δεδομένα» για το πώς ψωνίζουμε τρόφιμα και τι θα ήταν καλύτερο για τους πελάτες τους.

Ακόμη, η Κάθριν Τζένερ, διευθύντρια της Συμμαχίας για την Υγεία της Παχυσαρκίας (Obesity Health Alliance), δήλωσε: «Η κυβέρνηση έχει ορθώς εντοπίσει τη βασική αιτία της κακής υγείας που σχετίζεται με την παχυσαρκία: ένα σύστημα τροφίμων που δυσχεραίνει την υγιεινή διατροφή».

Πρόσθεσε ότι είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε την κυβέρνηση να δίνει έμφαση στις επιχειρήσεις, «αντί να επιβαρύνει άτομα που ήδη αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα».

Παράλληλα με τη νέα συνεργασία, η κυβέρνηση δήλωσε ότι:

  • Θα προσφέρει κουπόνια αγορών στους πελάτες με αντάλλαγμα την άσκηση και την υγιεινή διατροφή, μέσω μιας νέας εφαρμογής
  • Θα διπλασιάσει τον αριθμό των θέσεων στο Πρόγραμμα Ψηφιακής Διαχείρισης Βάρους του NHS, το οποίο υποστηρίζει παχύσαρκα άτομα με διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Εξερευνά αυστηρότερους κανόνες για τη διαφήμιση αλκοόλ, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς για την προώθηση πρόχειρου φαγητού

Τέλος, υπάρχει η ελπίδα ότι οι νέες οδηγίες θα μειώσουν συνολικά την πρόσληψη ζάχαρης και θερμίδων. Η κυβέρνηση επικαλέστηκε έρευνα που δείχνει ότι η μείωση μόλις 50 θερμίδων την ημέρα θα έβγαζε 340.000 παιδιά και δύο εκατομμύρια ενήλικες από την παχυσαρκία.

Εάν όλοι όσοι είναι υπέρβαροι μείωναν την πρόσληψη θερμίδων κατά μόλις 216 θερμίδες την ημέρα, που ισοδυναμεί με ένα μόνο μπουκάλι αεριούχου ποτού, η παχυσαρκία θα μειωνόταν στο μισό, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιδιώκει εθελοντικές συνεργασίες με τη βιομηχανία, σημειώνει το BBC. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν υπάρξει πολλά προγράμματα ανασύνθεσης τροφίμων που στοχεύουν στη μείωση του αλατιού, της ζάχαρης και των θερμίδων σε ορισμένα τρόφιμα. Η επιτυχία ήταν ανάμεικτη, ενώ η προσπάθεια για μείωση της ζάχαρης σε ορισμένα τρόφιμα κατά 20% μεταξύ 2015 και 2020 απέτυχε κατά πολύ.

Η Σάρα Γούλναφ, από το think tank «The King’s Fund», δήλωσε πως, παρότι το πρόγραμμα είναι ευπρόσδεκτο, ο αντίκτυπός του μπορεί να είναι περιορισμένος: «Πολλά λιγότερο υγιεινά τρόφιμα και ποτά αγοράζονται από τοπικά καταστήματα ψιλικών και από καταστήματα takeaway. Παραμένει, δε, πραγματικότητα ότι τα ανθυγιεινά τρόφιμα είναι πολύ φθηνότερα και πιο εύκολα διαθέσιμα, επομένως αυτή η αλλαγή δεν θα είναι αρκετή, παρά μόνο αν αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης, ολοκληρωμένης στρατηγικής», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...