429
Η ταχύτητα είναι η αιτία για το 25% όλων των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, σύμφωνα με τον αμερικανικό Φορέα Ασφάλειας Κίνησης Εθνικών Οδών | shutterstock

Μέγιστη ταχύτητα 180 χλμ./ώρα για όλα τα νέα Volvo από το 2020

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2019, 16:40
Η ταχύτητα είναι η αιτία για το 25% όλων των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, σύμφωνα με τον αμερικανικό Φορέα Ασφάλειας Κίνησης Εθνικών Οδών
|shutterstock

Μέγιστη ταχύτητα 180 χλμ./ώρα για όλα τα νέα Volvo από το 2020

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2019, 16:40

Η Volvo, στο πλαίσιο του σχεδίου της ονόματι «Vision 2020» για μηδενισμό θανάτων ή σοβαρών τραυματισμών μέσα στα αυτοκίνητά της, ανακοίνωσε ότι από το 2020 όλα τα νέα της μοντέλα θα έχουν «κόφτη» τελικής ταχύτητας στα 180 χλμ/ώρα.

Με το 25% των τροχαίων δυστυχημάτων να οφείλεται στην υψηλή ταχύτητα, ο περιορισμός στην ταχύτητα των αυτοκινήτων είναι, σύμφωνα με την αυτοκινητοβιομηχανία, αναγκαίος καθώς, πάνω από ένα όριο, τα συστήματα ασφαλείας δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να αποτρέψουν έναν σοβαρό τραυματισμό ή ένα θάνατο σε περίπτωση σύγκρουσης.

«Η Volvo κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της ασφάλειας. Υπήρξε πάντα και θα εξακολουθήσει να είναι ηγέτης. Ακριβώς επειδή διεξάγουμε ενδελεχείς έρευνες για το συγκεκριμένο τομέα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι λόγοι που προκαλούν δυστυχήματα και σοβαρούς τραυματισμούς. Παρόλο που ο περιορισμός της ταχύτητας των αυτοκινήτων δεν είναι πανάκεια, αξίζει τον κόπο να προχωρήσουμε έστω και αν σωθεί μία μόνο ζωή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Volvo, Χάκαν Σάμιουελσον.

Για να επιτευχθεί αυτό, όπως διευκρινίζουν οι Σουηδοί, η συγκεκριμένη στρατηγική δεν μπορεί να περιοριστεί αποκλειστικά στην εξέλιξη των συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης αλλά θα πρέπει να υπάρξουν προβλέψεις και για την ίδια την συμπεριφορά του οδηγού.

Συν Αθηνά και χείρα κίνει, με άλλα λόγια…

«Θέλουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση σχετικά με το αν οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν το δικαίωμα ή ακόμη και την υποχρέωση να εγκαταστήσουν τεχνολογία που αλλάζουν την συμπεριφορά των οδηγών. Δεν έχουμε σίγουρη απάντηση, όμως θεωρούμε ότι πρέπει να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο στη συζήτηση», σημειώνει το αφεντικό της Volvo.

Για το λόγο αυτό, όπως λέει, η αυτοκινητοβιομηχανία εξελίσσει ένα νέο σύστημα το οποίο σε συνεργασία με το σύστημα γεωεντοπισμού του αυτοκινήτου, θα μειώνει αυτομάτως την ταχύτητα όταν το αυτοκίνητο βρεθεί σε περιοχές όπου υπάρχουν σχολεία, νοσοκομεία κτλ.

«Οι άνθρωποι συχνά οδηγούν πολύ γρήγορα σε σχέση με τις ικανότητές τους ως οδηγού», δήλωσε ο Γιάν Ιβαρσον, ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες της Volvo Cars, «γι’ αυτό και πρέπει να στηρίξουμε την καλύτερη συμπεριφορά και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν και να καταλάβουν ότι η υπέρβαση είναι επικίνδυνη».

Παρότι, όπως σημειώνει το CNBC, δεν είναι σαφές κατά πόσον η μείωση της τελικής ταχύτητας των αυτοκινήτων μπορεί να περιορίσει τα ατυχήματα ή τα θανατηφόρα δυστυχήματα, δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι μεγάλη, είναι σημαντικό ότι η Volvo τολμά να δοκιμάσει κάτι που οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν διστάσει να προσεγγίσουν μέχρι σήμερα.

Η Volvo θα λάβει επίσης μέτρα προφύλαξης από άλλα θέματα ασφάλειας στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών αλλά και της απόσπασης της προσοχής των οδηγών.

Η εταιρεία πρόκειται να παρουσιάσει τις ιδέες της για την αντιμετώπισή τους σε ειδική εκδήλωση για την ασφάλεια στις 20 Μαρτίου.