785
Επιστήμονας κάνει έρευνα για το εμβόλιο της Οξφόρδης στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου | Steve Parsons /Pool via REUTERS

Με τα δικά του πλεονεκτήματα έρχεται το εμβόλιο Οξφόρδης

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2020, 07:00
Επιστήμονας κάνει έρευνα για το εμβόλιο της Οξφόρδης στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου
|Steve Parsons /Pool via REUTERS

Με τα δικά του πλεονεκτήματα έρχεται το εμβόλιο Οξφόρδης

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2020, 07:00

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για το βρετανικό εμβόλιο ενισχύουν ακόμη περισσότερο την προοπτική για έξοδο από την πανδημία, ενώ παράλληλα βάζουν στο παιχνίδι ένα οικονομικό και εύχρηστο εμβόλιο.

Το υποψήφιο εμβόλιο για τον κορονοϊό που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη φαρμακευτική AstraZeneca έχει αποτελεσματικότητα που φτάνει κατά μέσο όρο το 70,4%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, που εξαρτώνται από την ποσότητα της πρώτης δόσης, η αποτελεσματικότητά του μπορεί να φτάσει έως και 90%.

Οπως γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, το εμβόλιο αυτό, σε αντίθεση με τα άλλα δύο που φαίνονται να προηγούνται στην κούρσα, αυτά της Pfizer και της Moderna, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης και καθώς η τιμή του είναι χαμηλή, θα αποτελέσει την καλύτερη λύση για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Ακριβώς επειδή το εμβόλιο μπορεί να συντηρηθεί σε ένα απλό, οικιακό ψυγείο, μπορεί να διανεμηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο με τις υπάρχουσες δομές διανομής εμβολίων», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δρ Αντριου Πόλαρντ, υπεύθυνος της κλινικής μελέτης.

Διευκρινίζεται ότι το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί στη συντήρηση ενός απλού ψυγείου (από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου) για 30 ημέρες, ενώ αυτό της Pfizer μόνο για πέντε ημέρες. Επίσης, μπορεί να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί μακροπρόθεσμα σε τυπικές θερμοκρασίες κατάψυξης (-20 βαθμούς Κελσίου για 6 μήνες), ενώ της Pfizer απαιτεί ειδικά ψυγεία στους -70 βαθμούς Κελσίου.

Η τιμή του εμβολίου της Οξφόρδης είναι περίπου 2,5 ευρώ, ενώ τα άλλα δύο εμβόλια κοστίζουν περίπου 20 ευρώ η δόση.

Και τα τρία υποψήφια εμβόλια θα πρέπει να εγκριθούν από τις ρυθμιστικές αρχές πριν διατεθούν στην παγκόσμια αγορά. Παρά την κούρσα για την έγκριση μεταξύ των χωρών που τα παρασκευάζουν, οι ερευνητές του εμβολίου της Οξφόρδης τονίζουν ότι δεν ανταγωνίζονται με τα υπόλοιπα υποψήφια εμβόλια.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν αρκετά εμβόλια, έτσι ώστε σε περίπτωση που προκύψουν εμπόδια με κάποιο, να υπάρχουν και άλλα διαθέσιμα. Οπότε οι διαφορετικές τεχνολογίες και οι τρόποι παρασκευής και δράσης των υποψήφιων εμβολίων, είναι κάτι που κρίνεται απαραίτητο», εξηγεί η Σάρα Γκίλμπερτ, υπεύθυνη της ομάδας δημιουργίας του εμβολίου της Οξφόρδης.

Επίσης, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν αρκεί μόνο ένα εμβόλιο, αλλά θα χρειαστούν αρκετά ώστε να καλύψουν τον παγκόσμιο πληθυσμό και να τερματίσουν την πανδημία του κορονοϊού.

Το ερωτηματικό για την αποτελεσματικότητα

Η αποτελεσματικότητα του υποψήφιου εμβολίου της AstraZeneca έφτανε το 90% στην πρώτη ομάδα εθελοντών, στους οποίους χορηγήθηκε αρχικά μισή δόση και ένα μήνα αργότερα μία ολόκληρη δόση.

Μειώθηκε στο 62% στην ομάδα εθελοντών που ακολούθησε και έλαβε δύο ολόκληρες δόσεις με ένα μήνα διαφορά. Η AstraZeneca εκτιμά στην ανακοίνωσή της ότι το εμβόλιό της είναι «ιδιαίτερα αποτελεσματικό» στην πρόληψη της Covid-19 και επισημαίνει ότι κανένας από όσους συμμετείχαν στις δοκιμές δεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα της νόσου, ούτε χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Η Γκίλμπερτ εξηγεί ότι οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι γιατί η χορήγηση μισής δόσης και ακολούθως μία επαναληπτική (αναμνηστική) ολόκληρη δόση ήταν πιο αποτελεσματικό σχήμα στις κλινικές δοκιμές. Και είναι κάτι που θα διερευνήσουν οι επιστήμονες. Ωστόσο, η απάντηση πιθανόν σχετίζεται με τη σωστή ποσότητα εμβολίου για την καλύτερη ανταπόκριση του οργανισμού σε αυτό, συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο εύρημα ο Πίτερ Οπενσοου, καθηγητής πειραματικής ιατρικής στο Imperial College του Λονδίνου, εξηγεί ότι αυτό το εύρημα αποτελεί «καλά νέα», αφού μπορεί να μειώσει κι άλλο το κόστος και επιπλέον να έχουμε περισσότερες δόσεις για να εμβολιαστούν ακόμη περισσότερα άτομα.

«Μπορεί σε κάποιους να ακούγεται αντιφατικό η μισή δόση να έχει καλύτερα αποτελέσματα από την ολόκληρη, όμως τα εμβόλια δεν λειτουργούν όπως τα φάρμακα και το ανοσοποιητικό αντιδρά τελείως διαφορετικά», εξηγεί ο ίδιος.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα βασίζονται σε κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 εθελοντές, εκ των οποίων 131 μολύνθηκαν από κορονοϊό. Συνολικά στις κλινικές δοκιμές φάσης τρία για το εμβόλιο της AstraZeneca συμμετέχουν 60.000 άτομα σε όλο τον κόσμο και διεξάγονται στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, την Κένυα και τη Λατινική Αμερική.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι πρόκειται να ξεκινήσουν στις ΗΠΑ οι δοκιμές με το σχήμα της μισής δόσης. «Είναι θέμα εβδομάδων», είπαν και συμπλήρωσαν ότι πριν ξεκινήσουν θα πρέπει να συζητήσουν την αλλαγή με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό, η εταιρεία αυξάνει την παραγωγική της ικανότητα, ώστε να μπορεί να παρασκευάζει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις του υποψήφιου εμβολίου από τον Ιανουάριο. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η εταιρεία του είχε δεσμευτεί να μην επιδιώξει οικονομικά οφέλη από το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ώστε να είναι ευρέως διαθέσιμο σε όλες τις χώρες.

Την Κυριακή στη σύνοδο του G20 οι ηγέτες των πιο ισχυρών χωρών συμφώνησαν να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν δίκαιη πρόσβαση σε φάρμακα και εμβόλια σε όλες τις χώρες του κόσμου.

«Με τον κορονοϊό κανείς δεν είναι ασφαλής, εάν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς», τόνισε η Γκίλμπερτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...