Θέματα

Πενήντα (συν δέκα) αποχρώσεις του ροζέ

Τα κρασιά πασπαρτού κάνουν κανονική επέλαση, κατακτώντας όλο και μεγαλύτερο χώρο στην ελληνική παραγωγή. Με υπέροχο χρώμα που ξεκινά από αχνό σομόν και φτάνει μέχρι σχεδόν βυσινί, είναι τα κρασιά με τα οποία θα γεμίσουμε ξανά και ξανά τα ποτήρια μας το καλοκαίρι. Δοκιμάσαμε εξήντα από αυτά
Κική Τριανταφύλλη

Στο «Prêt-a-Porter», την παρωδία για τη γαλλική Eβδομάδα Mόδας που γύρισε το 1994 ο Ρόμπερτ Αλτμαν, το ροζέ κρασί κάνει μια μικρή εμφάνιση στο χέρι του Ζαν Πολ Γκοτιέ, παρωδούμενο επίσης. Μετά από ένα ντεφιλέ, το «τρομερό παιδί» της γαλλικής μόδας ζητάει ένα ποτήρι ροζέ και το γκαρσόνι τού το ετοιμάζει επί τόπου ανακατεύοντας απλά ένα κόκκινο και ένα λευκό κρασί. Δεν είναι τυχαίο. Κάπως έτσι βγήκε το κακό όνομα του ροζέ διεθνώς – μη νομίζετε ότι μόνο στην Ελλάδα γινόντουσαν αυτά. Τα συνήθως κακά κόκκινα και λευκά που ξέμεναν στον παραγωγό κάπως έπρεπε να διοχετευτούν στην αγορά με άλλο περιτύλιγμα. Πώς να αντέξουν λοιπόν στην κριτική; Τα υπέροχα αχνορόδινα κρασιά του γαλλικού νότου όμως μάς έμαθαν τι θα πει καλό ροζέ, ο κόσμος αγάπησε το χρώμα τους, το άρωμά τους και βέβαια τις τρομερές δυνατότητές τους.

Τα ροζέ είναι κρασιά πασπαρτού. Πίνονται δροσερά, ως απεριτίφ αλλά και ως επιδόρπια, ταιριάζουν με όλες τις κουζίνες του κόσμου ακόμη και με τις πιο απαιτητικές αρωματικά όπως είναι οι κουζίνες της Απω Ανατολής. Με άλλα λόγια όταν δεν ξέρεις με τι να ταιριάξεις το φαγητό σου διάλεξε ένα ροζέ. Δεν θα σε προδώσει ποτέ. Το χρώμα του εξάλλου μέσα σε ένα κρυστάλλινο ποτήρι, ακόμα και μέσα από την πάχνη της δροσιάς, αρκεί για να σου φτιάξει τη διάθεση.

Η χρωματική παλέτα των ροζέ είναι απίθανη, από το βαθύ ρόδινο σχεδόν βυσινί περνάνε στο ροδί, που θυμίζει παλιό κοκκινέλι (είναι το χρώμα που μάλλον επικρατεί στα ελληνικά ροζέ), στο αναιδές χρώμα της τσιχλόφουσκας και στο θριαμβευτικό τριανταφυλλί για να φτάσουν τέλος σε ένα εντελώς ωχρό σομόν ή κρεμμυδί, το χαρακτηριστικό χρώμα των φινετσάτων ροζέ της Προβηγκίας. Τα ηδονικά αρώματα εξάλλου που συνήθως ακολουθούν τις απίθανες αποχρώσεις των ροζέ προκαλούν ρίγη συγκίνησης. Στο αρωματικό μπουκέτο τους το επικρατέστερο είναι το τριαντάφυλλο, εύκολα όμως ανιχνεύεις επίσης ώριμα κόκκινα φρούτα του δάσους, καραμελένιες, ανθικές, βοτανικές ακόμη και λεμονάτες νότες. Συνήθως το σώμα των ροζέ δεν έχει μεγάλο όγκο, είναι κρασιά ελαφριά και φρέσκα, ιδανικά για να βάψουν ρόδινα τα καλοκαίρια μας και να μας διακτινίσουν στον πλανήτη της χαράς που τόσο έχουμε ανάγκη.

Με όλα αυτά τα υπέροχα χαρακτηριστικά στο οπλοστάσιό τους λοιπόν τα ροζέ έχουν κάνει αυτούς τους δύσκολους καιρούς ένα εξαιρετικά δυναμικό come back. Στο φετινό Οινόραμα, μάλιστα, τη μεγάλη έκθεση κρασιού με την οποία ανοίγει κάθε χρόνο η οινική μας χρονιά, τα ροζέ είχαν για πρώτη φορά τη δική τους ξεχωριστή αίθουσα (στην έκθεση εκτός από τα εμπορικά είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσαμε και μια σειρά από ενδιαφέροντα πειραματικά ροζέ). H Vinetum εξάλλου έχει προαναγγείλει την έκθεση «drink pink – rosé wine extravaganza» που θα γίνει στις 12 Ιουνίου στο Χίλτον και στην οποία θα παρουσιαστούν αποκλειστικά υπέροχα ροζέ κρασιά.

Δοκιμή κρασιών ροζέ στο Οινοποιείο Gentilini (Gentilini Winery & Vineyards/Facebook)

Κάπως έτσι έχει ξεκινήσει η θαυμαστή νέα καριέρα των ελληνικών ροζέ που παράγονται σε όλη την Ελλάδα από τη Θράκη μέχρι την Μονεμβασιά και την Κρήτη και από τα Ιόνια Νησιά μέχρι τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Σχεδόν όλα τα οινοποιεία της χώρας παράγουν τουλάχιστον ένα ροζέ από σταφύλια βιολογικής ή συμβατικής καλλιέργειας, πρόσφατα δοκιμάσαμε ακόμα και μια εκλεκτή ροζέ ρετσίνα. Συνήθως γίνονται από ένα χαρμάνι στο οποίο συμμετέχουν ερυθρές ποικιλίες ντόπιες, διάσημες όπως το αγιωργίτικο και το ξινόμαυρο αλλά και σπάνιες που αναβιώνουν τα τελευταία χρόνια χάρη στις προσπάθειες επίμονων αμπελουργών με εξαιρετικά αποτελέσματα, και βέβαια κλασικές ξένες, ενώ σπανιότερα συναντάμε και μονοποικιλιάκα ροζέ ή ροζέ από ποικιλίες που μας έχουν συνηθίσει σε λευκά κρασιά όπως για παράδειγμα το μοσχοφίλερο και ο σιδερίτης.

Η ροζέ οινοποίηση είναι παρόμοια με την ερυθρή με τη διαφορά ότι στην περίπτωση των ροζέ τα στέμφυλα (οι φλούδες της ρώγας) μένουν μόνο για λίγες ώρες μαζί το μούστο μέχρι να αποκτηθεί το επιθυμητό χρώμα. Εκτός από ξηρά που είναι και τα περισσότερα, κυκλοφορούν επίσης εξαιρετικά ημίξηρα και ημίγλυκα ροζέ κρασιά, που για κάποια χρόνια είχαν εξαφανιστεί αφού η γλυκύτητα είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να κρύψει προβλήματα του κρασιού. Πολύ εντυπωσιακά είναι και τα αφρώδη ροζέ που σε κάποιες περιπτώσεις συνδυάζουν με γοητευτικό τρόπο τις φυσαλίδες με το χρώμα και τη γλύκα.

Αφησα για το τέλος τις ασυνήθιστες φιάλες, τις εντυπωσιακές ετικέτες και τα ονόματα που μερικές φορές είναι τόσο εμπνευσμένα ώστε αρκούν για να σε προσελκύσουν να δοκιμάσεις το περιεχόμενο. Αναφέρω για παράδειγμα το υπέροχο Untitled της Σεμέλης με το εντυπωσιακό παλιό κλειδί στην ετικέτα, τον Εμμετρο Λόγο του Τσάνταλη με την ανάγλυφη πένα, τον Βυσινόκηπο του Πολυβού και το Pink Bang της Τέχνης Οίνου, δύο κρασιά που το όνομά τους παραπέμπει ευθέως στο χρώμα του κρασιού αλλά και την μοναδική χιουμοριστική ετικέτα του Je m’en fous του Καραμήτρου από την Καρδίτσα.

Οι ευφάνταστες ετικέτες στο φετινό Οινόραμα (Κική Τριανταφύλλη)

Διάλεξα και σας προτείνω 59 εκλεκτά ελληνικά ροζέ και ένα γαλλικό, έτσι για την ιστορία. Σας φαίνονται πολλά; Εγώ πάλι είμαι σίγουρη ότι έχω αφήσει απέξω πολλά εκλεκτά ροζέ κρασιά. Γιατί υπάρχουν περισσότερα από 600 οινοποιεία και σχεδόν κάθε οινοποιός που σέβεται το όνομά του φτιάχνει τουλάχιστον ένα ροζέ κρασί. Πολλά από αυτά τα κρασιά δεν φτάνουν καν στην Αθήνα, είναι υπόθεση καθαρά τοπική. Τώρα το καλοκαίρι λοιπόν όπου κι αν βρεθείτε τιμήστε τα. Μη διστάσετε να δοκιμάσετε ροζέ οίνους τοπικών οινοποιείων. Είναι σίγουρο ότι θα ανακαλύψετε μικρά αριστουργήματα. Στην υγειά σας λοιπόν και καλό καλοκαίρι. Με ροζέ αποχρώσεις. Πενήντα και βάλε.

1. ΣΕΜΕΛΗ Untitled
Μοναδικό ροζέ από Aγιωργίτικο Νεμέας παντρεμένο µε Syrah από τη νέα premium σειρά «The Semeli Collection» που κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών, με λαμπερό ροδί χρώμα, άφθονα αρώματα κόκκινων φρούτων και καραμέλας, τραγανή οξύτητα και μια γλυκιά, βουτυράτη επίγευση. Είναι απολαυστικό με ελαφριές πίτσες, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες, ψάρια και θαλασσινά και ψητά λευκά κρέατα.

 

2. Σεμέλη, Ορεινός Ηλιος ροζέ, 2015
Πολυβραβευμένο κομψό ροζέ από Αγιωργίτικο, ιδανικό για όλες τις ώρες με ζωηρό κερασοκόκκινο χρώμα και αρώματα σοκολάτας γάλακτος και ώριμων, γλυκών φρούτων και μπαχαρικών αλλά και νότες καμέλιας και γιασεμιού, γλυκόπιοτο και φρέσκο στο στόμα λόγω τονισμένης οξύτητας, με έντονα και πυκνά αρώματα που διατηρούνται μέχρι την επίγευση. Σερβίρεται στους 10-12°C και συνοδεύει μπαρμπούνια, παϊδάκια στη σχάρα και όλα τα λαδερά φαγητά.

 

3. Πλαγιές  Γερακιών Ροζέ 2015, Κτήμα Αβαντίς
Ο Απόστολος Μούντριχας δίνει μια νέα έκφραση στη σπάνια ποικιλία Μαυροκουντούρα. Με χρώμα πιο βαθύ από το σομόν της Προβηγκίας εντυπωσιάζει στη μύτη με τη φρεσκάδα κόκκινων φρούτων(φραμπουάζ, φράουλα) και νότες ανθέων και βοτάνων. Τραγανό και φρέσκο στο στόμα με ισορροπημένη οξύτητα αλλά και «πάχος» αρκετό για ροζέ κρασί, έχει επίσης μια δροσιστική λεμονάτη διάσταση και επίγευση μακριά με τα κόκκινα φρούτα να κυριαρχούν.


4. Sun Rose 2015 Κτήμα Γράμψα
Απαλό ροζ – σομόν χρώμα στο στυλ της Προβηγκίας, από την ερυθρή ζακυνθινή ποικιλία Αυγουστιάτη με ήπια ένταση στη μύτη που θυμίζει κεράσι, φιρίκι, ροδόνερο και τριαντάφυλλο, δροσιστικό και ελαφρύ στο στόμα με ήπια οξύτητα, είναι ένα κρασί ιδανικό για απεριτίφ που φωνάζει καλοκαίρι.


5.
Ρους ροζέ, Κτήμα Ταμιωλάκη
Από τις Syrah και Κοτσιφάλι (τοπική κρητική ποικιλία) με βαθύ κερασί χρώμα και μωβ ανταύγειες είναι ένα κρασί με ωραίο αρωματικό μπουκέτο που χαρακτηρίζεται από γλυκά ώριμα κόκκινα φρούτα (κεράσι, φράουλα και κράνα). Χάρη στο Syrah διαθέτει όγκο και λιπαρότητα στο στόμα, πράγμα που συναντάμε σπάνια σε ροζέ κρασιά, και συνοδεύεται από έντονα φρουτώδη αρωματική επίγευση.

6. Βυσινόκηπος Παλυβού
Ένα στιβαρό ροζέ κρασί με έντονο βυσινί χρώμα από Αγιωργίτικο, μια ποικιλία που δίνει κρασιά με εξαιρετικό σώμα γι’ αυτό και θυμίζει έντονα κόκκινο. Με δυνατή φρουτώδη μύτη, πλούσιο στόμα και μακριά επίγευση.

 

7. Nico Lazaridi – Ροζέ 2015
Ποιοτικό κρασί με ιριδίζον ροζ χρώμα και βιολετί ανταύγειες από Grenache Rouge, ισπανική ποικιλία γνωστή για τα εξαιρετικά παλ ροζέ κρασιά που δίνει, η οποία έχει ενταχθεί πολύ καλά στο τερουάρ της Δράμας. Η ετικέτα του είναι έργο του ζωγράφου Γιάννη Νίκου, με θέμα που συνδυάζει τον χορό των αισθήσεων με την ουσία του κρασιού. Με πικάντικα αρώματα γκρέιπφρουτ, φράουλας και αμυγδαλόπαστας στη μύτη, φρουτώδες και ζωντανό στο στόμα και μακριά επίγευση καραμέλας, σερβίρεται δροσερό στους 10oC, και συνοδεύει ευχάριστα πράσινες σαλάτες, τυρόπιτες, blue cheese και πιάτα της ασιατικής κουζίνας. Είναι επίσης απολαυστικό ως απεριτίφ ή επιδόρπιο.

8. Κτήμα ΑΛΦΑ – Ροζέ 2015
Εντυπωσιακό κρασί από Syrah, ένα από τα καλύτερα ελληνικά ροζέ με λουλουδάτα αρώματα στη μύτη και πληθωρικό φρουτώδη χαρακτήρα στο στόμα, έντονη δροσιστική οξύτητα και μεγάλη διάρκεια.

9. Σε φόντο ροζέ, Κεχρή
Μία σπάνια ροζέ ρετσίνα που προέρχεται από σταφύλια της ποικιλίας του ξινόμαυρου έχει δημιουργήσει ο Στέλιος Κεχρής, ο θεσσαλονικιός οινοποιός που αποφάσισε με τα εκλεκτά κρασιά του να αποκαταστήσει την χαμένη τιμή της ελληνικής ρετσίνας. Βασισμένη σε ελληνικά γευστικά κριτήρια μπορεί να συνοδεύσει ένα τραπέζι με «δύσκολα» πιάτα ακόμα και να ανοίξει ένα γεύμα αφού χάρη στην υψηλή οξύτητα και την πικάντικη γεύση της ταιριάζει απόλυτα με μεζέδες.


10.
Κτήμα Βιβλία Χώρα – Ροζέ 2015
Δημοφιλές ροζέ φαγητού από την ποικιλία Syrah, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται από πικάντικα αρώματα στη μύτη και στο στόμα. Στέκεται άνετα στο τραπέζι, ανεξάρτητα από εποχή, κουζίνα ή περίσταση. Έχει δυνατή και ταυτόχρονα περίτεχνη αρωματική ένταση, όπως και εξαιρετική διάρκεια στο στόμα. Ο πιπεράτος αρωματικός χαρακτήρας του αναδεικνύει τις γεύσεις των πιάτων που συνοδεύει.

11. Αμέθυστος – Ροζέ 2014, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Εκλεκτό αρωματικό ροζέ κρασί φαγητού με βαθύ χρώμα από τις μπορντολέζικες ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot που του χαρίζουν δύναμη, διάρκεια, αρωματικό βάθος και φινέτσα. Με μεστά αρώματα καλοκαιρινών κόκκινων φρούτων, σωστή δομή και ελάχιστα τανικό χαρακτήρα είναι από τα ροζέ που προορίζονται για καλοκαιρινές κρεατοφαγίες.

12. Πόρτο Καρράς Ροζέ 2015
Από χαρμάνι Syrah και Cabernet Franc με ζωηρό ροζέ χρώμα και μωβ ανταύγειες που υποδηλώνουν νεότητα, είναι ένα κρασί για όλες τις ώρες. Με αρώματα μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, ανθικές νύξεις, νότες μπανάνας, τσιχλόφουσκας και λικέρ κεράσι, αλλά σχεδόν ξηρό στο στόμα, με δροσιστική οξύτητα και καλή ισορροπία αναδεικνύεται σε ιδανικό σύντροφο των λαδερών φαγητών του καλοκαιριού.

13. 14-18h 2014, Γαία Οινοποιητική
Το όνομά του (14-18h) προκύπτει από τις ώρες της εκχύλισης (δηλαδή της συνύπαρξης των στερεών και των υγρών στοιχείων του σταφυλιού στην αρχή της διαδικασίας της οινοποίησης) που απαιτούνται για τη δημιουργία του. Από Αγιωργίτικο Νεμέας με ζωηρό χρώμα, όμορφα φρουτώδη αρώματα, δροσερό και φρέσκο στο στόμα, ισορροπημένη οξύτητα και ανεπαίσθητες τανίνες είναι ένα κρασί απολαυστικό για την καλοκαιρινή κρεατοφαγία.


14.
Κλέφτρα Κίσσα 2015, Κτήμα Κοκοτού
Από χαρμάνι Cabernet Sauvignon και Merlot με απαλό αλλά λαμπερό ροζέ χρώμα, έχει έντονο άρωμα passion fruit και πετροκέρασου στη μύτη και στο στόμα. Φινετσάτο και δροσερό στο στόμα με ευχάριστο αρωματικό προφίλ, δροσερή οξύτητα και μακρά επίγευση.

15. Λαμπαδίας 2015 , Κτήμα Μερκούρη
Κομψό, καλοκαιρινό κρασί με λαμπερό τριανταφυλλί χρώμα από τις ποικιλίες Negroamaro, Syrah και Αγιωργίτικο που καλλιεργούνται στο Κορακοχώρι Ηλείας. Με αρώµατα κερασιού και ροδόνερου σε έναν εξαιρετικό συνδυασµό πλούτου και ζωντάνιας , σερβίρεται σε θερµοκρασία 10-12° και ταιριάζει με λευκά κρέατα, πουλερικά, ψάρια ψητά, σαλάτες, όχι πολύ λιπαρά τυριά.

16. ΙΑΜΑ Ροζέ 2015, Οινοποιείο Βρυνιώτη
Από Βραδιανό μια άγνωστη στους περισσότερους, ποικιλία της Βόρειας Εύβοιας, στο χρώμα τη φλούδας του κρεμμυδιού με τριανταφυλλί ανταύγειες, αρώματα κερασιών και μύρτιλλων στη μύτη, μαρμελάδα και καραμέλα, φρεσκάδα και οξύτητα στο στόμα που εντυπωσιάζει και δροσιστική επίγευση μέτρια σε διάρκεια είναι ένα απολαυστικό καλοκαιρινό κρασί.


17. Μελιαστό 2015 , Κτήμα Σπυρόπουλου
Κομψό ροζέ κρασί – κλασική αξία για όλες τις ώρες από το μυρωδάτο Μοσχοφίλερο (που σπάνια χρησιμοποιείται σε ροζέ οινοποιήσεις), με μία μικρή ποσότητα Αγιωργίτικου που του προσθέτει σώμα και πολυπλοκότητα τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα

18. Κτήμα Θεοδωρακάκου – Ροζέ 2015
Από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο και Μαυρούδι που καλλιεργούνται στην καρδιά της Λακωνίας ανάμεσα στο Γύθειο και τη Σπάρτη, με εντυπωσιακά έντονο τριανταφυλλένιο χρώμα, φρεσκάδα στη μύτη με αρώματα φρέσκων φρούτων και πολύπλοκη γεύση, ωραία οξύτητα και κομψή επίγευση, είναι ένα κρασί που πίνεται μόνο του ή συνοδεύει ιδανικά πλατό τυριών και φρούτων και καλοκαιρινά πιάτα με κόκκινες σάλτσες

19. Notes Rose 2015, Gentillini – Κοσμετάτος
Από τις ελάχιστες ροζέ οινοποιήσεις του Μοσχοφίλερου είναι ένα κεφαλλονίτικο κρασί που διακρίνεται για το απαλό ροζ χρώμα του, τα αρώματα και τη φρεσκάδα του. Η φετινή οινοποίηση περιέχει και μία «σταγόνα» Αγιωργίτικο, που του δίνει μία πιο «σοβαρή» διάσταση, χωρίς όμως να του στερεί τον παιχνιδιάρικο, λουλουδάτο χαρακτήρα του.

20. Κτήμα Λαντίδη – Ροδόχρους 2015
Σπάνιο για την ελληνική αγορά μονοποικιλιακό ροζέ από Cabernet Sauvignon που αξιοποιεί σωστά την αρωματική πολυπλοκότητα της ποικιλίας με έντονο ρόδινο χρώμα και πικάντικα αρώματα στη μύτη και στο στόμα που θυμίζουν ροδάκινο, φραμπουάζ και τριαντάφυλλο και γεύση από φρέσκα φρούτα του δάσους. Πίνεται δροσερό.

21. Κτήμα Βογιατζή – Ροζέ 2015
Μέτριο ροζέ με πορφυρές ανταύγειες από Ξινόμαυρο και Μοσχόμαυρο, με αρώματα άγριας φράουλας, μοσχάτου και γλυκού τριαντάφυλλου, δροσιστική οξύτητα σε πλήρη ισορροπία με τη γλύκα του φρούτου στο στόμα, και ωραία επίγευση με αρώματα φράουλας.


22.
Κτήμα Θεόπετρα – Ροζέ 2015
Ο συνδυασμός της σπάνιας Λημνιώνας με το Syrah έδωσε ένα τραγανό κρασί στο χρώμα του κερασιού που κέρδισε το μεγάλο χρυσό μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles. Με διακριτικά φρουτώδη αρώματα (κεράσι, φράουλα και raspberries), γλυκές νύξεις μπαχαρικών και ελαφριά φυτικότητα στη μύτη και στο στόμα μια υποψία γλύκας, τονισμένη οξύτητα και διακριτικές τανίνες και φρουτώδη επίγευση συνοδεύει ιδανικά διάφορα πιάτα της Ελληνικής κουζίνας.

23. Βουδόματο Γαβαλά 2015
Το Βουδόματο μια από τις ξεχασμένες ποικιλίες του σαντορινιού αμπελώνα που έχει αναβιώσει ο Γιώργος Γαβαλάς, χαρίζει έναν σπάνιο ροζέ οίνο φαγητού με χρώμα μέτριας έντασης ροζ και πορφυρές ανταύγειες, διακριτικά αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι και φράουλα, δροσερή οξύτητα και mineral στοιχεία στη μύτη και το στόμα.

24. Λημνιώνα Ζαφειράκη Ροζέ 2015
Ένα εξαιρετικό δείγμα της νέας γενιάς των ελληνικών ροζέ με απαλό σομόν χρώμα από την σπάνια ποικιλία Λημνιώνα. Αισθησιακά αρώματα φράουλας και κράνων στη μύτη, πολύ ζωηρή οξύτητα στο στόμα, φινέτσα και ένα απρόσμενα δροσιστική επίγευση.

25. Παράγκα – Ροζέ 2014 , Κτήμα Κυρ Γιάννη
Είναι το τρίτο ροζέ κρασί από το Κτήμα Κυρ Γιάννη μετά τις Ακακίες (απλό και αφρώδες). Εδώ το Ξινόμαυρο από την αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου, συμπληρώνεται από Merlot και Syrah σε ένα ελαφρύ και γεμάτο φρεσκάδα κρασί. Με λαμπερό ροδί χρώμα και αρώματα από κεράσι, κανέλα, τομάτα (χαρακτηριστικό του Ξινομαύρου), φρέσκια πιπεριά και κάποιες ανθικές νύξεις, στο στόμα είναι σχετικά ελαφρύ, με ζωηρή οξύτητα, ανεπαίσθητες τανίνες και μία πολύ απαλή και ευχάριστη γλυκύτητα.


26.
Pink Bang 2014, Κτήμα Τέχνη Οίνου
Ένα εντυπωσιακά λαμπερό ροζέ κρασί από τη Δράμα στο χρώμα του σολομού με απαλές ιώδεις ανταύγειες από ένα ασυνήθιστο για τη χώρα μας χαρμάνι Syrah και Touriga Nacional, το οποίο συνηθίζεται ωστόσο στην Πορτογαλία για την παραγωγή ερυθρών οίνων. Με ελκυστικά αρώματα που θυμίζουν φράουλα, βατόμουρο, ρόδι, σμέουρα, ροδόνερο, ροζ πιπέρι και τσιχλόφουσκας, ισορροπημένο και ευχάριστο στο στόμα με ζουμερά φρούτα και αναζωογονητική οξύτητα.

27. THEMA – Ροζέ 2015, Κτήμα Παυλίδη
Αγαπημένο ροσάδο από Tempranillo ισπανική ποικιλία από την περιοχή της Ριόχα, που έχει εγκλιματιστεί πολύ καλά στη Δράμα. Με λαμπερό ρόδινο χρώμα, εκλεπτυσμένα αρώματα φράουλας, φρούτων του δάσους και τριαντάφυλλα, ισορροπημένη οξύτητα, γλύκα στο στόμα και μακριά επίγευση ώριμων φρούτων και καραμέλας πίνεται στους 8-11οC πλάι σε μακαρονάδες με κόκκινες σάλτσες, ψάρια στα κάρβουνα και λευκά κρέατα.

28. PRIMA TERRA – Rose 2014. Κτήμα Χατζημιχάλη
Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, , 12.5% alc. Φωτεινό ροζέ χρώμα για ένα ξεχωριστό κρασί από τις ποικιλίες Grenache Rouge, Merlot και Syrah που καλλιεργούνται στην κοιλάδα της Αταλάντης. Με εκλεπτυσμένα αρώματα φράουλας και κόκκινων φρούτων του δάσους, χαρακτηριστικές νύξεις αρωματικών βοτάνων και εξωτικών φρούτων, είναι ευχάριστα δροσιστικό και πλούσιο στο στόμα, με ισορροπημένη οξύτητα, και αρμονικό φρουτώδες τελείωμα. Πίνεται ως απεριτίφ στους 10ο C και συνοδεύει ψάρια ή πουλερικά με σάλτσα ντομάτα, πιάτα μεσογειακής και ανατολίτικης κουζίνας.

29. Domaine Costa Lazaridi – Merlot 2015
Σε μπουκάλι με γυάλινο καπάκι, ένα κοσμοπολίτικο single vineyard ροζέ κρασί από Merlot στο χρώμα της κρεμμυδόφλουδας. Με εκρηκτικά αρώματα φράουλας και raspberry, lemongrass αλλά και γλυκές νύξεις καραμέλας στη μύτη, τραγανό στο στόμα ελαφρύ και δροσιστικό είναι το ιδανικό κρασί για όσους αγαπούν τις ροζέ Προβηγκίες.

30. Ροζέ του Φεγγαριού 2014, Κατώγι – Στροφιλιά
Ποιοτικό ροζέ που εκφράζει υποδειγματικά την χάρη του Αγιωργίτικου. Δροσερό, με διακριτικά αρώματα κόκκινων φρούτων και απολαυστική γεύση, στέκεται όμορφα δίπλα σε ελληνικά πιάτα με κόκκινη σάλτσα και όχι μόνο.

31. Άκρες – Ροζέ 2015, Κτήμα Σκούρα
Από Αγιωργίτικο που οινοποιείται μαζί με μια μικρή δόση Μοσχοφίλερου εμφιαλώνεται σε μπουκάλι με βιδωτό πώμα για εύκολο άνοιγμα. Με λαμπερό χρώμα, ροζ απαλό του κερασιού, αναδίδει αρώματα από ώριμα κεράσια, φραμπουάζ, γλυκά μπαχαρικά και ροδοπέταλα, έχει γεμάτο και πολύπλοκο στόμα με νύξεις από γρασίδι και τσιχλόφουσκα, μεσαία προς υψηλή οξύτητα και μια ελαφριά αίσθηση ώριμων τανινών και ωραία επίγευση.

32. Αμπελώνας Παπαϊωάννου – Ροζέ Αγιωργίτικο 2014
Ευχάριστο ροζέ με ήπιο χαρακτήρα από Αγιωργίτικο, φτιαγμένο για να συνοδεύει μεζέδες και ελαφριά κρεατικά ενώ πίνεται εξίσου ευχάριστα ως απεριτίφ. Δροσερό, με τυπικά φρουτώδη αρώματα, όμορφη οξύτητα και μία υποψία τανινών, πολύτιμη στον συνδυασμό με το κρέας.

33. ΕΑΝ Ροζέ Σιγάλα 2015
Κομψό σαντορινιό ροζέ από Μαυροτράγανο με πλούσια αρώματα κόκκινων φρούτων και λουλουδιών, πλούσιο σώμα, δροσερή οξύτητα, μαλακές τανίνες και μακρά επίγευση. Απολαυστικό σε συνδυασμό με σαλάτες, τηγανιτά ψάρια και φρούτα είτε σκέτο ως απεριτίφ.

34. Φεγγίτες – Ροζέ 2014, Οινογένεσις
Ενα πολύ ιδιαίτερο ροζέ κρασί από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Grenache Rouge που ξεχωρίζει χάρη στην πικάντικη γεύση του. Με νότες λουλουδιών και μπαχαρικών σε μύτη και στόμα και πολύ ισορροπημένη οξύτητα προσφέρει άπειρες δυνατότητες συνδυασμών με μεζεδάκια και κυρίως πιάτα.

35. Κτήμα Βιβλία Χώρα – Ροζέ 2015
Ιδιαίτερα δημοφιλές κρασί φαγητού με μεγάλη γκάμα γευστικών συνδυασμών από την ποικιλία Syrah, που «στέκεται» άφοβα στο τραπέζι, ανεξάρτητα από εποχή, κουζίνα ή περίσταση με δυνατή και ταυτόχρονα περίτεχνη αρωματική ένταση και πιπεράτο χαρακτήρα, καθώς και εξαιρετική διάρκεια στο στόμα.


36.
Κανένας – Ροζέ 2015, Οινοποιία Τσάνταλη

Ροζέ κρασί φαγητού με μεγάλο αρωματικό βάθος, τονισμένη οξύτητα και όμορφη διάρκεια από τις ποικιλίες Syrah και Μαυρούδι, πολύπλοκο στη μύτη και αρκετά στιβαρό στο στόμα.

37. Μπαμπατζίμ, Ερωδιός ροζέ, 2015
Παιχνιδιάρικο κρασί με δυνατό τριανταφυλλί χρώμα από χαρμάνι Ξινόμαυρου και Ροδίτη στο οποίο ο Ανέστης Μπαμπατζινόπουλος έχει προσθέσει επίσης Μοσχάτο Σάμου. Τα αρώματα του τριαντάφυλλου (χαρακτηριστικό της ποικιλίας Μοσχάτο) κυριαρχούν στην αρωματική του παλέτα, τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα. Στέρεο σώμα με ισορροπημένη οξύτητα και με το τριαντάφυλλο να επιμένει τόσο στο στόμα όσο και στην μακριά, απολαυστική επίγευσή του.

38. Τομή Τρουπή 2015
Το σχετικά νέο Οινοποιείο του Γιάννη Τρουπή στη Μαντινεία πέτυχε τη χρυσή τομή του είδους και της ποικιλίας καθώς προχώρησε ροζέ οινοποίηση του Μοσχοφίλερου μιας ποικιλίας που ροδαλά μεν σταφύλια που όμως μας έχει συνηθίσει σε λευκά κρασιά. Με απαλό σομόν χρώμα στα πρότυπα της Προβηγκίας και πλούσια αρώματα από γλυκό κυδώνι, φράουλα, πετροκέρασο, lime, φλούδα μανταρινιού, λευκό τριαντάφυλλο, ζουμπούλι, νυχτολούλουδο και λουκούμι, πλούσιο στόμα με λιπαρή υφή και ωραία ισορροπία ταιριάζει ιδανικά με ψητό σολομό και καραβίδες, πίνεται όμως ευχάριστα και μόνο του.

39. Πεταλούδες 2015 – Κτήμα Χαρλαύτη
Φωτεινό ανοιχτόχρωμο κρασί με πορτοκαλί ανταύγειες που θυμίζουν γαλλικά ροζέ από κλήματα Syrah που ήρθαν από τον Ροδανό και καλλιεργούνται στη Νεμέα, με αρώματα από τριαντάφυλλο, κεράσι, αγριοφράουλα, καραμέλα και χαμομήλι, συνοδεύει ευχάριστα ντομάτες γεμιστές, ριζότο θαλασσινών, καλαμάρι γεμιστό, αλλά και ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα.

40. Γέννημα Ψυχής Ροζέ, Κτήμα Μανωλεσάκη
Ο ξεχωριστός του χαρακτήρας οφείλεται στη ρωμαλέα φύση της ποικιλίας Cabernet Sauvignon. Κρασί με ζωηρό χρώμα κερασιού και ρόδινες ανταύγειες, φίνο ευχάριστο άρωμα που εξελίσσεται στη μύτη, γεύση πολύπλοκη και επίγευση που διαρκεί είναι ένα κρασί ιδανικό για μεζεδάκια και θαλασσινά που πίνεται στους 14 C.

41. A Muse, Κτήμα Μουσών
Στην Ασκρη Βοιωτίας, η οικογένεια Ζαχαρία πάντρεψε το Μούχταρο με το αρωματικό Sauvignon Blanc και παρουσίασε ένα λαμπερό ροζέ σε αβανταδόρικη φιάλη. Με σύνθετα αρώματα που συνδυάζουν βοτανικές νότες με νύξεις ανανά, αχλαδιού και μπανάνας και στόμα που ακολουθεί τη μύτη είναι ένα ισορροπημένο κρασί με μακριά επίγευση.


42. Moi, je m’en fou, Οινοποιείο Καραμήτρου
Λέει ανέμελα «Δεν με νοιάζει τίποτα!» και το εννοεί αυτό το κρασί με το έντονο ροζ κρυστάλλινο χρώμα στο κατάμαυρο μπουκάλι με την χιουμοριστική ετικέτα. Το κλίμα και το έδαφος στους πρόποδες των Αγράφων όπου καλλιεργείται το Μοσχάτο Αμβούργου χαρίζουν στην ποικιλία γλυκά αρώματα από ροδοπέταλα, κουμ κουάτ και βανίλια, απαλή φρέσκια γεύση με χαμηλή οξύτητα και μαλακές τανίνες που προκαλεί εκρήξεις στον ουρανίσκο όταν συνοδεύει πιάτα πουλερικών, ζυμαρικά με λευκές σάλτσες, φρεσκοκομμένες σαλάτες και τυριά.

43. Αγιορείτικος ροζέ, Τσάνταλη
Οι ποικιλίες Λημνιό και Ξινόμαυρο που καλλιεργούνται στο μοναδικό Μετόχι της Χρωμίτσας στο Αγιο Όρος δίνουν ένα κρασί με εντυπωσιακά βαθύ ροζέ χρώμα, πλούσια αρώματα που θυμίζουν φράουλα και βύσινο τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα και ζωηρή γεύση. Σερβίρεται στους 10ο– 12ο C και ταιριάζει με μύδια σαγανάκι ή τηγανητά, γαρίδες με σάλτσα ντομάτα, ψάρια πλακί, κοτόπουλο γεμιστό με ρύζι, τα λαδερά της μεσογειακής κουζίνας αλλά και φρούτα.

44. Petit Fleur, Παρπαρούση
Θαυμάσιο ροζέ κρασί από την σπάνια αχαϊκή ποικιλία Σιδερίτη που δίνει συνήθως λευκά κρασιά με υπέροχο απαλό ροζ σομόν χρώμα λεπτά αρώματα λουλουδιών και φρούτων του δάσους, μεταλλικότητα στη γεύση και ευχάριστη επίγευση με τραγανή οξύτητα. Πίνεται μόνο του ως απεριτίφ ενώ επίσης συνοδεύει ψάρια, κρέατα με λευκές σάλτσες, ζυμαρικά, αλλαντικά.


45.
Πύλη Ροζέ Κτήμα Μιχαηλίδη
Δραμινό ροζέ από Syrah με εντυπωσιακό λαμπερό τριανταφυλλί χρώμα. Πλούσια αρωματική ένταση με εκρηκτική εναλλαγή αρωμάτων φράουλας, καραμέλας βουτύρου, μπανάνας και βατόμουρου. Γεύση πλούσια και απολαυστική με τραγανή οξύτητα και φρουτώδες επίμονο τελείωμα. Σερβίρεται στου 10ο C και είναι απολαυστικό με ζυμαρικά, ποικιλία αλλαντικών και με πικάντικη κουζίνα.

46. Ροζέ Ιεράς Μονής Τοπλού
Ένα εντυπωσιακό μοναστηριακό κρασί από το Λασίθι, από τις ποικιλίες Λιάτικο, Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon με ωραίο χρώμα και δυνατά αρώματα.

47. Εμμετρος λόγος ροζέ, Τσάνταλη
Από Ξινόμαυρο και Syrah το καινούργιο εντυπωσιακό κρασί της οινοποιίας Τσάνταλη παράγεται στον Αγιο Παύλο της Χαλκιδικής και είναι ένα κλασικό ροζέ στο στυλ των κρασιών της Προβηγκίας

48. Φιλέρι 2015, Οινοποιητική Μονεμβασιάς
Ένα εντυπωσιακό κρασί με ροδί χρώμα από την πελοποννησιακή ποικιλία Φιλέρι (μοσχοφίλερο που καλλιεργείται στην Αρκαδία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία) που οινοποιείται μαζί με Αγιωργίτικο και κρύβει μέσα του τα αρώματα της ελληνικής άνοιξης, ανθικό και φρουτώδες, στρογγυλό στο στόμα με πλούσιο παιχνιδιάρικο σώμα, ευχάριστη γεύση και επίγευση. Σερβίρεται στους 12ο – 14 οC μαζί με ορεκτικά, τυριά και πιάτα με λευκές και κόκκινες σάλτσες, ζυμαρικά.

49. Petale de Rose 2015, Regine Sumeire
Ροδοπέταλο όνομα και πράγμα είναι ίσως η πιο γνωστή γαλλική ροζέ ετικέτα στην ελληνική αγορά. Με αχνό χρώμα και πλούσια αρώματα που οφείλονται σε ένα πολύπλοκο χαρμάνι από τις εκλεκτές ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Grenache Rouge, Semillon, Syrah και Ugni Blanc και του δίνουν μία λουλουδένια διάσταση.

ΓΛΥΚΟΠΙΟΤΑ
50. Αναστασία, ροζέ Γέννημα Ψυχής – Κτήμα Μανωλεσάκη
Ημίξηρο ρουμπινί κρασί με πορτοκαλί ανταύγειες από Cabernet Sauvignon που επιδέχεται παλαίωση. Η ποικιλία του χαρίζει ώριμα αρώματα φράουλας, κερασιού και βατόμουρου. Στο στόμα μαλακό και με την αναμενόμενη γλυκύτητα αλλά χωρίς την αντίστοιχη οξύτητα

51. Σημείο Στίξης – Ροζέ 2015, Μπουτάρη Οινοποιητική
Απαλό ροζ, ελκυστικό στο μάτι, με παρουσία διοξειδίου στο ποτήρι είναι ένα από τα πιο ευχάριστα, ελαφριά, αρωματικά, ροζέ κρασιά, που πίνεται καλά παγωμένο. Από Cabernet Sauvignon και Μοσχοφίλερο, χαρμάνι που του δίνει μύτη μέτριας αρωματικής έντασης με νότες μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, τσιχλόφουσκας και φυτικότητα ντομάτας, είναι φραουλένιο στο στόμα και ημίγλυκο, με ελαφρύ σώμα και επίγευση σύντομη και φρουτώδη.

52. Varieté Λαλίκου rosé 2015
Ιδιαίτερα αγαπητό κρασί στην περιοχή της Καβάλας και της Ξάνθης παράγεται από Grenache Rouge με την επιτυχημένη συνταγή των γαλλικών ροζέ και των ισπανικών ροσάδο. Εχει το χρώμα του σολομού, μύτη με χαρακτηριστική φρεσκάδα και κυρίαρχο άρωμα τριαντάφυλλου, αλλά και αρώματα φράουλας, κερασιών, φρούτων του δάσους, και νότες μοσχοκάρυδου, ημίξηρο στόμα με μέτρια οξύτητα και γλυκιά επίγευση μέτριας διάρκειας.

53. Τρείς Μάγισσες, Κτήμα Μπαραφάκα
Εκρηκτικός συνδυασμός Αγιωργίτικου, Μοσχοφίλερου και Syrah σε ένα ωραίο κρασί με λαμπερό τριανταφυλλί χρώμα, αρώματα από κεράσια, φράουλες, τριαντάφυλλα και λεμονανθούς. Στο στόμα είναι ημίγλυκο με οξύτητα που το δροσίζει, γεύση από γλυκά και ώριμα φρούτα να εμφανίζονται και καραμελένια επίγευση που μένει στο τέλος τις καλύτερες εντυπώσεις.

54. Απο 2 Χωριά Ροζέ, Οινοποιείο Καραμήτρου
Ημίξηρο κρασί με λαμπερό, τριανταφυλλένιο χρώμα από Μαύρο Μεσενικόλα, τη γηγενή ποικιλία της Θεσσαλίας, εξαιρετικά εύγευστο, με πλούσια αρώματα και φρουτώδη γεύση με ισορροπημένη γλύκα που σε κερδίζει με την πρώτη γουλιά.

55. Ανθοσμίας 2015, Οινοποιητική Μονεμβασιάς
Οι ποικιλίες Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ημίγλυκου κρασιού με τριανταφυλλένιο χρώμα, αρώματα λουλουδιών, στρογγυλό στο στόμα με επίγευση μεγάλης διάρκειας. Πίνεται στους 11ο – 13 οC και ταιριάζει αρμονικά με ζυμαρικά και ελαφρές σάλτσες, κρύα πιάτα, ορεκτικά, φρουτοσαλάτες και πικάντικα τυριά.

ΑΦΡΩΔΗ

56. Ακακίες Sparkling 2014, Κτήμα Κυρ Γιάννη
Οι ροζέ Ακακίες απέκτησαν ένα αδερφάκι παιχνιδιάρικο και ζωηρό με διάθεση εορταστική. Άλλη μία εξαιρετική «ερμηνεία» του Ξινόμαυρου με κερασένιο χρώμα, επίμονες φυσαλίδες, αρώματα κόκκινων φρούτων, φρεσκάδα και πλάνο off dry χαρακτήρα.

 

57. Amalia Rosé, Κτήμα Τσέλεπου
Απολαυστικό αφρώδες κρασί από Αγιωργίτικο, με τριανταφυλλί χρώμα και πορτοκαλί ανταύγειες που παράγεται με τη γαλλική μέθοδο της σαμπάνιας όπως εφαρμόζεται στην περιοχή της Καμπανίας. Με εκλεπτυσμένα αρώματα που θυμίζουν κεράσι και βύσινο, επίμονες και ευγενικές φυσαλίδες, οξύτητα που του προσδίδει φρεσκάδα και ελάχιστα σάκχαρα που οδηγούν σε ένα ευχάριστο μακρύ τελείωμα, είναι ένα κρασί που μπορεί να συνοδεύσει πολλά φαγητά και να καταναλωθεί σαν απεριτίφ.

58. Bee, Κτήμα Παλυβού
Ένα στιλάτο κρασί, και ροζέ (με ιώδεις ανταύγειες) και ημίγλυκο και ημιαφρώδες σε μια άκρως καλοκαιρινή εμφάνιση της ποικιλίας Αγιωργίτικο. Με ανθικές νότες κυρίως όμως με έμφαση στον φρουτώδη χαρακτήρα που θυμίζει ρόδι και φράουλα, δροσιστικές φυσαλίδες με ήπιο αφρισμό, ελαφρύ σώμα και μέτρια γλύκα στη γεύση πίνεται καλά παγωμένο.

59. BiancoNero Sparkling – Ροζέ, Αποσταγματοποιία Τσιλιλή
Τα σταφύλια της ποικιλίας Μοσχάτο Αμβούργου δίνουν ένα ροζ αφρώδες κρασί με αρώματα φράουλας, βατόμουρου και κερασιού που συνδυάζονται με νότες βιολέτας και βανίλιας. Ευχάριστο και παιχνιδιάρικο πίνεται μόνο του ως απεριτίφ και με φρούτα και σοκολατένια γλυκά.


60.
Karanika Brut Rosé 2014
Επιμένοντας στην παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας και με πρώτη ύλη το πολυδύναμο Ξινόμαυρο, ο Λόρενς Χάρτμαν φτιάχνει ένα αφρώδες κρασί με ελαφρύ ροζέ χρώμα, μύτη μεσαίας αρωματικής έντασης, στην οποία το κόκκινο φρούτο του Ξινόμαυρου συνδυάζεται με αρώματα ψημένου τοστ και μπριός (απόρροια της παραμονής του κρασιού με τις οινολάσπες στη φιάλη για μερικούς μήνες). Ο αφρισμός, παρατεταμένος και κρεμώδης ενισχύει τη ποιοτική αίσθηση που δίνει το κρασί. Ένα κρασί που συνδυάζει το ψυχρό κλίμα του Αμύνταιου, το εξαιρετικό Ξινόμαυρο και τις ικανότητες του δημιουργού του, πείθωντας ότι αποτελεί μια σοβαρή και σίγουρα προσιτή εναλλακτική στις ροζέ σαμπάνιες.