734
|

Λεονταρισμοί Λαβρόφ αλλά και αμφιβολίες από τα φερέφωνα του Κρεμλίνου

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2022, 10:45

Λεονταρισμοί Λαβρόφ αλλά και αμφιβολίες από τα φερέφωνα του Κρεμλίνου

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2022, 10:45

Πέρα από τις απειλές και τους λεονταρισμούς της Ρωσίας και τον ζόφο του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, θα μπορούσε να διακρίνεται μια ακτίδα φωτός, τουλάχιστον όσον αφορά τον κίνδυνο επέκτασής του. Αυτό υποστηρίζει ο Μάρκο Ιμαρίζιο, ανταποκριτής της Corriere della Sera στη Μόσχα, εστιάζοντας την προσοχή του σε όλα όσα είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε στο Ομάν και στην Αλγερία με στόχο τη δημιουργία μιας συμμαχίας των χωρών που προμηθεύουν με φυσικό αέριο τη Δύση.

«Εάν σας ανησυχεί η προοπτική ενός πολέμου στην Ευρώπη, εμείς δεν τον επιθυμούμε καθόλου», είπε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών. «Αλλά θέλω να σας επιστήσω την προσοχή στο γεγονός πως είναι η Δύση αυτή που επαναλαμβάνει διαρκώς και επίμονα ότι σε αυτήν την κατάσταση είναι απαραίτητο να ηττηθεί η Ρωσία», συμπλήρωσε αμέσως μετά.

Ο πολύπειρος διπλωμάτης που «στην αρχή του πολέμου θεωρούνταν περιστερά για να αποδειχτεί στην πορεία αμετανόητο γεράκι», υπενθυμίζει ο ιταλός δημοσιογράφος, υποστήριξε επίσης πως σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, θα επέλθει και το τέλος «του κόσμου στον οποίο κυριαρχούσαν οι ΗΠΑ».

Διαπραγματεύσεις

Αναφερθείς στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ο ρώσος αξιωματούχος είπε ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει προοπτική συνέχισής τους, «παρότι οι αρχές του Κιέβου δεν συνεργάζονται και δεν επιτρέπουν να εξέλθουν από τα λιμάνια τους δεκάδες πλοία, περιλαμβανομένων και εκείνων που θα έπρεπε να μεταφέρουν σιτάρι σε διάφορα μέρη του κόσμου» -ισχυρισμός που αντιβαίνει σε όσα καταγγέλλει το Κίεβο για αποκλεισμό των λιμανιών της από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Οσον αφορά την κατάσταση στο αντίπαλο στρατόπεδο, κατά τη διάρκεια επικοινωνίας του με φοιτητές του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού (Sciences Po), αφού δήλωσε πως η υπομονή του Κιέβου έχει αρχίσει να εξαντλείται, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε πως εξακολουθεί να είναι πρόθυμος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Πριν να είναι πολύ αργά», τόνισε, ωστόσο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας. «Με κάθε νέα Μπούτσα και κάθε νέα Μαριούπολη, περιορίζεται η επιθυμία και η δυνατότητα να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα με διπλωματικό τρόπο», ανέφερε σχετικά.

Το ότι θα μπορούσε η Μόσχα να αναγκαστεί, λόγω των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις στην Ουκρανία, να διαπραγματευτεί με το Κίεβο τον τερματισμό του πολέμου, επιβεβαιώνεται εμμέσως και από το γεγονός πως οι προπαγανδιστές του Κρεμλίνου που κυριαρχούν στη ρωσική τηλεόραση από το ξέσπασμα του πολέμου, έχουν χαμηλώσει τους τόνους και αλλάξει το αφήγημά τους.

Πικρές διαπιστώσεις

Επειτα από πολλές εβδομάδες που συζητούσαν το ενδεχόμενο η Μόσχα να πλήξει τη Βαρσοβία, το Λονδίνο ή ακόμα και τη Νέα Υόρκη, πλέον εστιάζουν (από τη δική τους σκοπιά) στις αιτίες της αποτυχίας της ρωσικής προέλασης στην Ουκρανία. «Πρέπει να παραδεχτούμε πως ακόμη και η γενική επιστράτευση δεν θα μας βοηθούσε να βγούμε από αυτήν την κατάσταση, το να στείλουμε παιδιά με παλιά όπλα, όπως τα δικά μας, να διεξάγουν έναν πόλεμο του 21ου αιώνα εναντίον ενός στρατού που τον εξοπλίζει το ΝΑΤΟ δεν είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε», δήλωσε –«ωσάν να του ξέφυγε», γράφει ο ιταλός ανταποκριτής– ο Μιχαήλ Κχονταριόνοκ, απόστρατος συνταγματάρχης του ρωσικού στρατού και ήρωας πολέμου, συμμετέχοντας το πάνελ της εκπομπής «60 Minut» του κρατικού καναλιού Rossija 1.

Και την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εκπομπής του, ο αρχιπροπαγανδιστής των θέσεων της Μόσχας Βλαντίμιρ Σολοβιόφ, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την απόδοση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία «ντροπιαστική». Ο στρατιωτικός αναλυτής Κονστάντιν Σίβκοφ απόδωσε την αποτυχία στις δυτικές κυρώσεις, αναγνωρίζοντας ότι η ρωσική οικονομία δεν είναι σε θέση να καλύπτει τις ανάγκες του ρωσικού στρατού όσον αφορά όχι μόνον τον εξοπλισμό αλλά και τη στελέχωσή του.

Εξοργισμένος ο Βλαντίμιρ Σολοβιόφ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία οφείλονται στην επιδέξια χρήση των περίφημων, πλέον, Bayraktar, των φονικών drones της Τουρκίας, από τους Ουκρανούς. «Οι στρατιώτες μας στο μέτωπο μας τα επισημαίνουν αυτά. Διερωτώμαι γιατί αυτή η μαλ…κία δεν μπορεί να κατασκευάζεται και στη χώρα μας», είπε.

Ο Πούτιν δεν κάνει πίσω

Ομως όσον αφορά την εξέλιξη του πολέμου, πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει καμία πρόθεση να διατάξει τα στρατεύματά του να αποχωρήσουν από την Ουκρανία και είναι προετοιμασμένος για έναν πόλεμο μακράς διαρκείας, δεν το υποστηρίζουν μόνον οι αναλυτές της Δύσης αλλά και η εφημερίδα Moskovsky Komsomolets που πρόσκειται στην κυβέρνηση και έχει διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο. «Η διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης δεν τον απασχολεί, ο πρόεδρος θέλει να επιτύχει όλους τους στόχους που έθεσε», έγραψε, οπότε, καλύτερα, «να μην τρέφουμε αυταπάτες», καταλήγει ο δημοσιογράφος της Corriere.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...