467
«Καλωσορίσατε στη Laguna Coast, το μέρος από όπου ξεκίνησαν όλα» | Laguna Coast Foundation

Laguna Coast Foundation: προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας στην καρδιά της Νάξου

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2022, 17:00
«Καλωσορίσατε στη Laguna Coast, το μέρος από όπου ξεκίνησαν όλα» | Laguna Coast Foundation

Laguna Coast Foundation: προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας στην καρδιά της Νάξου

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2022, 17:00

Το Laguna Coast Foundation είναι ένας κοινωφελής οργανισμός με βάση τη Στελίδα Νάξου, o οποίος έχει ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την εφαρμογή επιστημονικών επιτευγμάτων στην παραγωγική διαδικασία, έχοντας μια συγκεκριμένη ατζέντα δράσεων για τα επόμενα έτη.

Παίρνοντας ως δεδομένο ότι το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης έχει οδηγήσει σε μια μη αναστρέψιμη υποβάθμιση των περιβαλλοντικών συστημάτων, στην εξάντληση και υποβάθμιση των φυσικών πόρων, στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην κλιματική αλλαγή, το Laguna Coast Foundation σκοπεύει να προσφέρει άμεση δράση στα πολύπλοκα προβλήματα που έχουν προκύψει από την αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα.

Το φιλόδοξο σχέδιο του οργανισμού είναι να γίνει ένα είδος κόμβου για την έρευνα, την καινοτομία και την πράσινη επιχειρηματικότητα, που θα βοηθάει στην αλληλεπίδραση και συνεργασία σημαντικών stakeholders και οντοτήτων γνώσης, όπως νεοφυείς επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, τοπικές αρχές και την κυβέρνηση, με σκοπό την προώθηση στόχων γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το «brain-gain».

Μέσα από τη δράση του ευελπιστεί να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις ανάγκες του 21ου αιώνα και η Ελλάδα, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, να στραφεί σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο βασισμένο στο τρίπτυχο «περιβαλλοντική- οικονομική- κοινωνική ανάπτυξη», το οποίο με τη σειρά του θα επιτρέψει την οικοδόμηση μιας νέας, δυνατής, σύγχρονης Ελλάδας.

Ενας από τους τρόπους που σκοπεύουν να το πετύχουν αυτό είναι φέρνοντας κοντά επιχειρήσεις που αναζητούν βιώσιμες λύσεις με ακαδημαϊκούς και επιστήμονες που εργάζονται πάνω στα project ανάπτυξής τους, διαμεσολαβώντας δηλαδή μεταξύ του επιχειρηματικού και τον ακαδημαϊκού κόσμο, με στόχο την πράσινη ανάπτυξη.

Η επιλογή της Στελίδας δεν ήταν τυχαία. Ο λόφος της, γνωστός και ως περιοχή Λαγκούνα, στη δυτική ακτή της Νάξου, περίπου τρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Χώρας, αναδεικνύεται ως το κέντρο του παλαιότερου γνωστού οικισμού και δραστηριότητας στο Κεντρικό Αιγαίο, καθώς καλύπτει όχι μόνο την παρουσία των πιο σύγχρονων ανθρώπινων όντων (Homo sapiens), αλλά και των παλαιότερων παλαιολιθικών ανθρώπων και των Νεάντερταλ.

Πρόκειται για μια περιοχή όπου η ανθρωπότητα και ο πολιτισμός αναπτύχθηκαν και άκμασαν. Η πλούσια τοπική χλωρίδα και πανίδα, που δεν συναντάται αλλού στον κόσμο, αποτελείται από σπάνια είδη φυτών, θαυματουργά βότανα, καθώς και σπάνια πτηνά. Για τον οργανισμό, η Laguna δεν ήταν απλώς η αφετηρία του σημερινού πολιτισμού, αλλά ένα σημείο αναγέννησης και διατήρησης του περιβάλλοντος.

Από την πρώτη ημέρα ίδρυσής του, το Laguna Coast Foundation κατάφερε την πρώτη του επιτυχία ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, πέτυχε συμφωνία για την υπογειοποίηση των πυλώνων μεσαίας τάσης ρεύματος που υπάρχουν στην πανέμορφη αυτή κατά τα άλλα περιοχή, η οποία θα λάβει χώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Laguna Coast Foundation μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του οργανισμού. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News