487
Αντισώματα από ασθενείς που έχουν θεραπευτεί χρησιμοποιούνται πειραματικά ως φάρμακα και τώρα ως προληπτικό εμβόλιο | Shutterstock

Κορονοϊός: Ξεκίνησαν δοκιμές και για θεραπευτικό εμβόλιο στη Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2020, 17:42
Αντισώματα από ασθενείς που έχουν θεραπευτεί χρησιμοποιούνται πειραματικά ως φάρμακα και τώρα ως προληπτικό εμβόλιο
|Shutterstock

Κορονοϊός: Ξεκίνησαν δοκιμές και για θεραπευτικό εμβόλιο στη Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2020, 17:42

Δέκα εθελοντές έχουν λάβει ένα νέο, πειραματικό θεραπευτικό εμβόλιο με αντισώματα, ως απάντηση επείγουσας προστασίας από τον κορονοϊό.

Στόχος του νέου υποψήφιου σκευάσματος είναι άτομα που είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τις τελευταίες οκτώ ημέρες να μην νοσήσουν βαριά.

Αν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, όπως γράφει το BBC, θα μπορούσε να προστατεύσει τα άτομα υψηλού κίνδυνου που, είτε δεν μπορούν να εμβολιαστούν, είτε δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στον περιορισμό εστιών μετάδοσης, όπως για παράδειγμα τα γηροκομεία.

Η κλινική δοκιμή τρέχει στα Νοσοκομεία του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCLH) και αυτό που αναζητούν οι ειδικοί είναι εάν μία ένεση που περιέχει κοκτέιλ διαφορετικών αντισωμάτων θα μπορούσε να σταματήσει την εξέλιξη της λοίμωξης Covid και τα βαριά συμπτώματα που προκαλεί ο κορονοϊός.

Για να δράσουν τα προστατευτικά εμβόλια που έχουν ήδη λάβει άδεια κυκλοφορίας, απαιτούνται εβδομάδες, που σημαίνει ότι δεν ενδείκνυνται ως θεραπεία σε όσους έχουν μολυνθεί. Το θεραπευτικό εμβόλιο όμως που παρασκευάζεται από την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, αναμένεται να έχει άμεση δράση και να εξουδετερώνει τον κορονοϊό.

Για να διαπιστώσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του υποψήφιου θεραπευτικού εμβολίου η ομάδα της ιολόγου Κάθριν Χούλιχαν πρόκειται να στρατολογήσει 1.000 εθελοντές. Το καλύτερο δείγμα για τη συγκεκριμένη έρευνα θα ήταν άτομα που πιθανόν να έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό, όπως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

«Το εμβόλιο αυτό επί της ουσίας λειτουργεί δωρίζοντας αντισώματα. Γνωρίζουμε ότι ο συνδυασμός των συγκεκριμένων αντισωμάτων μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό, οπότε ελπίζουμε να αποδειχθεί ότι η χορήγηση αυτής της θεραπείας μέσω μιας ένεσης, μπορεί να οδηγήσει σε άμεση προστασία από την ανάπτυξη λοίμωξης Covid-19 σε άτομα που έχουν εκτεθεί και ειδικά όταν θα είναι πολύ αργά να γίνει το εμβόλιο του κορονοϊού», είπε η ίδια στο BBC.

Την ίδια στιγμή εξήγησε ότι αυτή η τεχνική είχε ήδη χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν μετά από έκθεση σε άλλους ιούς όπως η λύσσα και η ανεμοβλογιά.

Μια άλλη έρευνα που βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο επίσης στο UCLH, εξετάζει αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η ίδια θεραπεία με αντισώματα σε άτομο πριν εκτεθεί σε κάποιον κορονοϊό, προκειμένου να αποφευχθεί η περίπτωση να νοσήσει. Δηλαδή ως κανονικό προληπτικό εμβόλιο.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που έχουν ανοσολογικές ανεπάρκειες ή βρίσκονται υπό ανοσοκατασταλτική θεραπεία όπως είναι η χημειοθεραπεία.

Η ειδική στις μολυσματικές παθήσεις δρ Νίκι Λόνγκλεϊ, που είναι και υπεύθυνη για την κλινική μελέτη, δήλωσε ότι το θεραπευτικό εμβόλιο δοκιμάζεται σε άτομα με παθήσεις όπως ο καρκίνος και ο HIV που «μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού τους συστήματος να ανταποκριθεί σε ένα εμβόλιο. Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι άνθρωποι στους οποίους το εμβόλιο δεν θα έχει αποτέλεσμα, θα έχουν μια εναλλακτική λύση που είναι εξίσου προστατευτική».

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος δεν προτείνεται ως εναλλακτική λύση για το εμβόλιο και ότι, επίσης, είναι πιθανό να κοστίσει πολύ περισσότερο, δηλαδή εκατοντάδες ευρώ η κάθε δόση.

Εκτός από τα UCLH, η θεραπεία με αντισώματα θα δοκιμαστεί σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ και όχι μόνο. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται την άνοιξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...