288
Νοσηλευτές μεταφέρουν ασθενή με κορονοϊό από τον σιδηροδρομικό σταθμό Αούστερλιτς του Παρισιού | ΑΠΕ - ΕΡΑ

Kορoνοϊός: Επηρεάζει την όσφρηση και τη γεύση των Ευρωπαίων και όχι των Κινέζων;

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2020, 22:35
Νοσηλευτές μεταφέρουν ασθενή με κορονοϊό από τον σιδηροδρομικό σταθμό Αούστερλιτς του Παρισιού
|ΑΠΕ - ΕΡΑ

Kορoνοϊός: Επηρεάζει την όσφρηση και τη γεύση των Ευρωπαίων και όχι των Κινέζων;

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2020, 22:35

Ομάδα ΩΡΛ από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ισπανία πραγματοποίησαν έρευνα σε ανθρώπους που νόσησαν από τον Covid-19, προκειμένου να διαπιστώσουν τη συχνότητα των συμπτωμάτων απώλειας γεύσης και όσφρησης σε ασθενείς της Γηραιάς Ηπείρου σε σχέση με εκείνους στην Κίνα.

Στην έρευνά τους συμπεριέλαβαν 417 ασθενείς από την Ευρώπη, ανθρώπους που μολύνθηκαν με τον κορονοϊό και που ωστόσο δεν ανήκουν στα βαριά περιστατικά.

Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: 9 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν πως έχασαν μέρος ή εξ ολοκλήρου την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης.

Ο ωριλά Ζερόμ Λεσιάν από το νοσοκομείο Φος ντε Σουρέσν της Γαλλίας, παρατήρησε στο γαλλικό Francetvinfo πως το φαινόμενο «είναι πολύ πιο σημαντικό σε σχέση με όσα παρατηρήσαμε στην Ασία. Στην Ασία, δεν είχαν αναφερθεί συχνά στο ζήτημα».

Οντως, σε μία μόνο έρευνα που διεξήχθη σε κινεζικό έδαφος, φαίνεται πως ένα ποσοστό 10% με 15% των Κινέζων ασθενών διαπίστωσε έλλειψη γεύσης και όσφρησης.

Από γερμανική παρατηρητικότητα

Οι πρώτοι που παρατήρησαν ότι τα συμπτώματα αυτά ήταν πιο έντονα ήταν οι γερμανοί επιστήμονες, που περισυνέλεξαν στοιχεία από τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα τους.

Μια υπόθεση που εξετάζουν οι επιστήμονες είναι αυτή της μετάλλαξης του ιού.

«Μια πρώτη υπόθεση είναι πως ο ιός μεταλλάχθηκε» λέει ο Λεσιάν.

Η δεύτερη υπόθεση, όμως, που μπορεί να γίνει για την απώλεια γεύσης και όσφρησης, είναι ότι οι Ευρωπαίοι διαθέτουν «ιστούς στη ρινική κοιλότητα πολύ πιο ευαίσθητους κατά την είσοδο του κορονοϊού από τη μύτη στον οσφρητικό βολβό, που μας επιτρέπει να νιώθουμε τις οσμές».

Τέλος, μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση των ΩΡΛ από την Ευρώπη είναι ότι τα συγκεκριμένα συμπτώματα του κορονοϊού εμφανίζονται μάλλον συχνότερα σε γυναίκες.

Επιπλέον, φαίνεται ότι για 1 στους 4 ασθενείς η απώλεια γεύσης και όσφρησης εμφανίζεται αφού εξασθενίσουν τα άλλα συμπτώματα της αρρώστιας, που μοιάζουν περισσότερο στο κοινό κρυολόγημα.