228
Κοντινό πλάνο από απολίθωμα ψαριού | Τhe Royal Society

Κοπάδια εδώ και πολλά εκατομμύρια χρόνια σχηματίζουν τα ψάρια

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2019, 11:03
Κοντινό πλάνο από απολίθωμα ψαριού
|Τhe Royal Society

Κοπάδια εδώ και πολλά εκατομμύρια χρόνια σχηματίζουν τα ψάρια

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2019, 11:03

Μια πλάκα ασβεστόλιθου που περιέχει 259 απολιθωμένα και εξαιρετικά συντηρημένα ψάρια, υποδηλώνει ότι τα ζώα σχημάτιζαν κοπάδια για να προστατευτούν από τους θηρευτές τους, δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πριν.

Η πλάκα χρονολογείται στην ηώκαινο εποχή, μεταξύ 56 και 34 εκατομμυρίων ετών πριν. Ολα τα ψάρια ανήκουν στο εξαφανισμένο είδος Erismatopterus levatus. Το μέγεθός τους είναι μικρότερο από τρία εκατοστά, κάτι που υποδηλώνει ότι ήταν σε εφηβική ηλικία.

Η πλάκα του ασβεστόλιθου που συντήρησε σαν ζωντανά για εκατομμύρια χρόνια τα ψάρια

Όπως σχολιάζουν οι ειδικοί στους Times, τα ζώα έχουν δημιουργήσει σχηματισμό άμυνας, διότι εκείνη τη στιγμή απειλούνταν, πιθανότατα από προϊστορικό γατόψαρο.

Τα απολιθώματα φαίνονται να ακολουθούν τους δύο βασικούς κανόνες που διέπουν τη συμπεριφορά και τη «σχολική εκπαίδευση» των σημερινών ψαριών. Στο κέντρο του κοπαδιού ο σχηματισμός είναι πιο πυκνός, ενώ αραιώνει στις άκρες, όπου συνήθως γίνονται οι επιθέσεις από τους θηρευτές», υπογραμμίζεται στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society.

Με πλάτος 55 και ύψος 38 εκατοστά, η πλάκα που ανακαλύφθηκε στον σχηματισμό του Πράσινου Ποταμού στις δυτικές ΗΠΑ, βρίσκεται σήμερα στο μουσείο δεινοσαύρων στο Κατσουγιάμι της Ιαπωνίας.

Το απολίθωμα δείχνει τα ζώα σαν να έχουν παγώσει στον χρόνο. Πώς και γιατί πέθαναν παραμένει άγνωστο, το σίγουρο είναι ότι το τέλος τους ήταν ακαριαίο. Οι επιστήμονες πάντως πιστεύουν ότι απολιθώθηκαν λόγω της πτώσης ενός αμμόλοφου στα ρηχά νερά που κολυμπούσαν.