287
Aθώο σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα σινο-αμερικανικής μελέτης, το σπέρμα για τη μετάδοση του κορονοϊού | sciencemag

Κολλάει με το σπέρμα ο κορονοϊός;

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2020, 11:03
Aθώο σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα σινο-αμερικανικής μελέτης, το σπέρμα για τη μετάδοση του κορονοϊού
|sciencemag

Κολλάει με το σπέρμα ο κορονοϊός;

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2020, 11:03

Απαντήσεις στο ερώτημα αν μπορεί να μεταδοθεί ο κορονοϊός μέσω του ανδρικού σπέρματος δίνει σινο-αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα αναπαραγωγής «Fertility and Sterility» (περισσότερα εδώ).

Οι ερευνητές ήταν καθησυχαστικοί στα συμπεράσματά τους, καθώς όπως διαπίστωσαν, ο νέος κορονοϊός δεν φαίνεται να καταλήγει στο σπέρμα του άνδρα και να μεταδίδεται μέσω αυτού

Στον αντίποδα όμως, προειδοποίησαν ότι η στενή επαφή μεταξύ ερωτικών συντρόφων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού (π.χ. μέσω των φιλιών), ιδίως αν κανείς είναι ασυμπτωματικός.

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση, ανέλυσαν δείγματα σπέρματος από 34 άνδρες στην Κίνα, κατά μέσο όρο έναν μήνα μετά τη διάγνωσή τους με ήπια έως μέτρια Covid-19.

Τα εργαστηριακά τεστ δεν ανίχνευσαν τον κορονοϊό σε κανένα δείγμα ούτε βρέθηκε κάποια ένδειξη του κορονοϊού SARS-CoV-2 στους όρχεις των ανδρών.

Αν και η μελέτη δείχνει ότι οι πιθανότητες σεξουαλικής μετάδοσης του κορονοϊού είναι πολύ μικρές, προς το παρόν δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως αυτή η πιθανότητα, σημείωναν οι ερευνητές.

«Αποτελεί σημαντικό εύρημα αυτής της μικρής προκαταρκτικής μελέτης ότι, όπως φαίνεται, ο ιός που προκαλεί την Covid-19 δεν κάνει την εμφάνισή του στους όρχεις ή στο σπέρμα. Αν μία νόσος όπως η Covid-19 ήταν σεξουαλικά μεταδιδόμενη, αυτό θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την πρόληψη της και για την αναπαραγωγική υγεία των ανδρών σε βάθος χρόνου», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Ουρολογίας Τζέημς Χόταλινγκ του Πανεπιστημίου της Γιούτα των ΗΠΑ.

Αντίθετα με τον SARS-CoV-2, οι ιοί Έμπολα και Ζίκα είναι και σεξουαλικά μεταδιδόμενοι.

Ουδείς όμως από τους 34 ασθενείς της μελέτης είχε αρρωστήσει σοβαρά από την Covid-19. «Ίσως κάποιος σε κρίσιμη κατάσταση να είχε μεγαλύτερο ιικό φορτίο, κάτι που θα αύξανε την πιθανότητα να μολυνθεί και το σπέρμα του. Προς το παρόν δεν έχουμε την απάντηση γι’ αυτό», ανέφερε ο δρ Χόταλιγνκ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...