701
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα καινοτόμα φάρμακα έχουν υψηλές τιμές, αλλά είναι σωτήρια για την υγεία | INTIME

«Κλειδωμένα» στο υπ. Υγείας τα καινοτόμα φάρμακα για τη Σκλήρυνση

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα καινοτόμα φάρμακα έχουν υψηλές τιμές, αλλά είναι σωτήρια για την υγεία
|INTIME

«Κλειδωμένα» στο υπ. Υγείας τα καινοτόμα φάρμακα για τη Σκλήρυνση

Σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση νέων θεραπειών αντιμετωπίζουν τα άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ) και όχι μόνο στη χώρα μας. Ασθενείς με ΣκΠ και ειδικοί στη νόσο νευρολόγοι, παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα στο 30 Πανελλήνιο Νευρολογικό Συνέδριο, που έγινε στη Χαλκιδική όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τη νόσο. Στο ίδιο πλαίσιο παρουσίασαν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την πρόσβαση στις νέες θεραπείες, λόγω αγκυλώσεων του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, τα νέα φάρμακα δίνονται σε ελάχιστα άτομα και κατ’ εξαίρεση. Ενώ έχουν εγκριθεί και αποζημιώνονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα με το «τρικ» της διαπραγμάτευσης τιμής, οι φάκελοι με τις εγκρίσεις κυκλοφορίας παραμένουν κλειδωμένοι σε συρτάρια του υπουργείου Υγείας.

Βέβαια, το κατ’ εξαίρεση σημαίνει ότι για κάποιους που ένα φάρμακο είναι αναντικατάστατο, το υπουργείο φροντίζει να μην λείψει και γίνεται εισαγωγή του μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Αυτό όμως σημαίνει ότι πληρώνουμε πολύ υψηλότερη τιμή από αυτή που θα είχε το φάρμακο, αν επέτρεπε το υπουργείο να αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ.

Στέλεχος της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων αναφέρει στο Protagon ότι τα φάρμακα αξιολογούνται μέσα σε 180 ημέρες, ακριβώς όπως προβλέπει ο νόμος. Από εκεί και πέρα όμως πηγαίνουν είτε στην επιτροπή διαπραγμάτευσης, είτε στην επιτροπή φαρμάκων του υπουργείου Υγείας.

Στην πρώτη περίπτωση καλείται η εταιρεία συνήθως να μειώσει την τιμή, η οποία προκύπτει από τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών χωρών της Ευρωζώνης ή να συμφωνήσει για τιμή ειδική για την Ελλάδα.

Στη δεύτερη περίπτωση και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες στελεχών της επιτροπής, όταν το φάρμακο προωθείται στην επιτροπή φαρμάκων, σημαίνει ότι έχει απορριφθεί. Ομως η εταιρεία δεν ενημερώνεται και απλώς περιμένει… συνέπεια από ένα υπουργείο που έχει δημιουργήσει ένα σύστημα εμπλοκής, με μεγάλα θύματα βέβαια τους ασθενείς.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα στελέχη του υπουργείου είναι τόσο αδιάφορα, που ούτε για τις προσλήψεις των τεσσάρων βασικών στελεχών του Επιτροπής Αξιολόγησης δεν έχουν μεριμνήσει, με αποτέλεσμα να εργάζονται εδώ και περίπου ένα χρόνο απλήρωτοι. «Σε λίγο δεν θα έχουν ούτε για τα βασικά έξοδα μετακίνησης», αναφέρει.

Τα νέα φάρμακα στην… αναμονή

«Η εποχή που ζούμε είναι μια πολύ ευτυχισμένη εποχή για τους γιατρούς που ασχολούνται με την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, διότι  έχουμε νέες θεραπείες με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης, που θεωρητικά στοχεύουν πιθανά σε διαφορετικούς τύπους σθενών. Αυτό είναι πλούτος για εμάς, γιατί δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία θεραπεία που να ελέγχει το 100% των ασθενών, να έχει 100% αποτέλεσμα στη νόσο, οπότε ο γιατρός καλό είναι να έχει πολλές και διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές, ώστε να  μπορεί να επιλέξει όταν κάποια άλλη αποτυγχάνει, αρκεί να μην καθυστερεί», ανάφερε η επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Κλειώ Σπανάκη, στο περιθώριο του 30ου Πανελληνίου Νευρολογικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Χαλκιδική.

Οι επιστήμονες μιλούν για «επανάσταση» στο θεραπευτικό περιβάλλον που συνεχώς εξελίσσεται και τους δίνει πλέον τη δυνατότητα της κατάλληλης θεραπείας για τον κατάλληλο ασθενή.

Και ενώ οι ειδικοί κάνουν λόγω για σωτήρια φάρμακα και σε κάποιες περιπτώσεις αναντικατάστατα, στελέχη της επιτροπή φαρμάκων τα χαρακτηρίζουν εξαιρετικά «επικίνδυνα». Φάρμακα τα οποία κυκλοφορούν με κεντρική ευρωπαϊκή έγκριση σε όλη την Ευρώπη και αποζημιώνονται στις περισσότερες χώρες, έχουν εγκριθεί επίσης και στις ΗΠΑ, οι υπεύθυνοι για την κυκλοφορία φαρμάκων (όχι νευρολόγοι εξειδικευμένοι), τα χαρακτηρίζουν με αυτόν τον τρόπο, ώστε να μην κυκλοφορήσουν και αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

«Έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Στη χώρα μας υπάρχει καθυστέρηση στη διαδικασία ένταξής τους στην θετική λίστα, ώστε να αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Το γεγονός αυτό καθιστά την πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες πολύ δύσκολη έως αδύνατη», αναφέρει ο διευθυντής της νευρολογικής κλινικής στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Νικόλαος Φάκας.

Η εμπειρία από τη χορήγηση νέων φαρμάκων

Την εμπειρία του από ένα νέο φάρμακο που αλλάζει τα δεδομένα στη διαχείριση της νόσου, μετέφερε μιλώντας στο συνέδριο ο Μπγιόρν Τάκενμπεργ, καθηγητής  στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ στη Γερμανία.

«Τα νέα φάρμακα, όπως η κλαδριβίνη, είπε, αλλάζουν τελείως τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη νόσο. Κι αυτό διότι προκαλούν εκλεκτική επανασύσταση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να κάνει “επανεκκίνηση” σε συγκεκριμένα μόνο σημεία του και να σταματήσει να επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Εως και 10 χρόνια παρακολούθησης δεδομένων επιβεβαιώνουν το προφίλ ασφαλείας του φαρμάκου και υποστηρίζουν τη διαρκή αποτελεσματικότητα του σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα ΣκΠ και υψηλή ενεργότητα της νόσου», εξήγησε μιλώντας στο Protagon.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...