197
|

Κλεφταρματολοί και κλέφτικο τραγούδι

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2021, 20:21

Κλεφταρματολοί και κλέφτικο τραγούδι

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2021, 20:21

Η πορεία των αρματολών και των κλεφτών στον χρόνο και στην Ιστορία, τα ανδραγαθήματα, οι ηρωικές μάχες και ο καθημερινός βίος εξελίχθηκαν, από αφηγήσεις στην απλή γλώσσα του λαού, σε τραγούδια που διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα

Τι ’ν’ το κακό που γίνεται κι η ταραχή η μεγάλη;
Ο Μπουκουβάλας πολεμάει με χίλιους πεντακόσιους […].

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής (21/6), και στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει την οπτικοακουστική παραγωγή «Κλεφταρματολοί και κλέφτικο τραγούδι», σε επιστημονική επιμέλεια Αλέκου Ε. Φλωράκη, δρ Εθνολόγου-Λαογράφου, και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σκούρα.

Η οπτικοακουστική παραγωγή προσεγγίζει το κλέφτικο μέσα από τον λόγο και τη μουσική του δημοτικού τραγουδιού. Εικόνες από την ελληνική ύπαιθρο, χαρακτηριστικά έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών, αλλά και η μουσική ερμηνεία των «Μανεριτζήδων», ζωντανεύουν την αφήγηση. Πρόκειται για ένα σύντομο οδοιπορικό, που συνδέει τον λόγο, τις εποχές και τα τοπία με τη δυναμική του κλέφτικου δημοτικού τραγουδιού και της τέχνης.

  • Για να δείτε την παραγωγή (διάρκειας 13.40΄), πατήστε εδώ
  • Η παραγωγή είναι προσβάσιμη σε Κωφούς και Βαρήκοους, με υποτιτλισμό και διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News