879
|

Κινητό, κλειδιά, μετρητά. Τι από τα τρία δεν χρειάζεσαι;

Avatar Advertorial 10 Δεκεμβρίου 2018, 12:46

Κινητό, κλειδιά, μετρητά. Τι από τα τρία δεν χρειάζεσαι;

Avatar Advertorial 10 Δεκεμβρίου 2018, 12:46

Τον Νοέμβριο η Τράπεζα της Αγγλίας ζήτησε από τους πολίτες που κινούνται μόνο με μετρητά να μην τα χρησιμοποιήσουν για μία εβδομάδα, και από αυτούς που δεν χρησιμοποιούν μετρητά, να προσπαθήσουν να ζήσουν μια εβδομάδα μόνο με αυτά. Στόχος, να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος γύρω από το μέλλον του χρήματος.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το debate κρατάει χρόνια. Η Αγγλία, η Σουηδία και ο Καναδάς είναι τρεις χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά στο σημείο όπου οι συναλλαγές με μετρητά θα αντικατασταθούν από ηλεκτρονικές συναλλαγές, πληρωμές μέσω κινητών και πιστωτικών καρτών. Αμέσως μετά ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Νότια Κορέα, η Κίνα και η Γαλλία. Σύμφωνα με την εταιρεία Capgemini, μέχρι το 2020 μόλις 0,5% όλων των συναλλαγών στην Ευρώπη θα πραγματοποιούνται με μετρητά. Το 2020 δεν είναι καθόλου μακριά, αλλά τι γίνεται στην Ελλάδα; Πόσο εύκολο είναι να ζήσει κανείς σήμερα χωρίς λεφτά στην τσέπη;

Σουηδία γίναμε

Α, ναι. Αυτή η χώρα πάλι. Είναι λίγο εκνευριστικό να αναφέρεται η Σουηδία κάθε φορά που κάποιος θέλει να δώσει ένα παράδειγμα. Αλλά στην περίπτωση που εξετάζουμε δεν μπορείς να την αγνοήσεις όσο κι αν θες: Μόνο 19% των πληρωμών γίνονται χρησιμοποιώντας χαρτονομίσματα και κέρματα, ποσοστό που αναμένεται να φτάσει κοντά στο 0 μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. 99% των ενηλίκων έχουν πραγματοποιήσει έστω και μία συναλλαγή χωρίς μετρητά.

Αλλά, και στην Κίνα το ποσοστό των πληρωμών που γίνονται με μετρητά είναι επίσης πολύ χαμηλό, καθώς ο μισός πληθυσμός (δηλαδή κάτι παραπάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι) δηλώνει ότι χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές πληρωμές για το 80% των συναλλαγών του, με τη διαφορά ότι εκεί το μεγαλύτερο ποσοστό των πληρωμών πραγματοποιούνται μέσω κινητών, ακόμη και μέσω εφαρμογών όπως το WeChat, όπου αρκεί να σκανάρει κάποιος τον κωδικό QR της επιχείρησης. Μπορούμε επίσης να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Νότιας Κορέας, που μέχρι το 2020 θα έχει αποσύρει από την αγορά όλα τα κέρματα.

Χωρίς μετρητά, ναι. Αλλά και χωρίς κάρτα; Πάλι ναι.

Το πρώτο ΑΤΜ εγκαταστάθηκε στην Αγγλία το 1967, με στόχο να διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών, ώστε να μπορούν να κάνουν ανάληψη χρημάτων 24/7, χωρίς να πρέπει να περιμένουν πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα. Μισό αιώνα αργότερα, όχι μόνο είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε μια πληρωμή οποιαδήποτε στιγμή, αλλά και χωρίς να μετακινηθούμε ούτε μέτρο. Αρκεί μια εντολή μέσω κινητού για να γίνουν δεκάδες συναλλαγές: από πληρωμές λογαριασμών, καταβολή φόρου εισοδήματος και διαχείριση δανείων και καρτών , μέχρι την αποστολή χρημάτων σε έναν φίλο ή συγγενή, γνωρίζοντας απλά τον αριθμό του κινητού του. Με υπηρεσίες ηλεκτρονικού πορτοφολιού όπως το Masterpass, οι ηλεκτρονικές αγορές γίνονται άμεσα, χωρίς να χρειάζεται να συμπληρώσεις διεύθυνση αποστολής ή άλλα στοιχεία. Όλα αυτά και πολλά ακόμη γίνονται με σύγχρονες τραπεζικές εφαρμογές όπως το νέο Eurobank Mobile App, το οποίο προσφέρει την ίδια εμπειρία με το περιβάλλον desktop και μέγιστη ασφάλεια, καθώς επιτρέπει είσοδο με σάρωση δακτυλικού αποτυπώματος ή αναγνώριση προσώπου. Και όλα αυτά μπορούν να γίνουν από τη στιγμή που κατεβάζεις την εφαρμογή στο κινητό, καθώς απαιτείται μόνο να έχεις πιστωτική ή χρεωστική κάρτα της τράπεζας, και όχι να πας σε κατάστημα για να βγάλεις κωδικούς πρόσβασης.

Δεν είμαι μυστικό ότι μέχρι και περίπτερα είναι πλέον εξοπλισμένα με τερματικά POS, ώστε ακόμη και ένα μικροποσό για μια εφημερίδα ή ένα πακέτο τσίχλες να μπορεί να πληρωθεί ανέπαφα και γρήγορα. Αλλά έφυγες βιαστικά από το σπίτι και δεν πρόλαβες να πάρεις μαζί ούτε την κάρτα, τι κάνεις; Πληρώνεις από το κινητό. Όχι με τη σύνθετη διαδικασία που φαντάζεσαι, μεταφορά χρημάτων κ.λπ. – τα πράγματα έχουν εξελιχθεί πολύ. Για παράδειγμα, μέσω του PaF Business, αρκεί να σκανάρεις το QR code της επιχείρησης ή να γνωρίζεις ΑΦΜ ή κινητό τηλέφωνο, και η πληρωμή έγινε. Κι επειδή έχεις κάνει είσοδο στην εφαρμογή Eurobank Mobile App με σάρωση δακτυλικού αποτυπώματος ή αναγνώριση προσώπου, η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται με ασφάλεια και σε ελάχιστο χρόνο!

Θέμα ασφαλείας, αλλά και οικονομίας

Στις χώρες όπου έχει δοθεί προτεραιότητα στις πληρωμές χωρίς μετρητά, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έχουν δηλώσει ότι αισθάνονται πιο ασφαλείς από το ενδεχόμενο ληστείας.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της μη χρήσης μετρητών, είναι τα διάφορα οφέλη που μπορεί να έχουν οι ηλεκτρονικές πληρωμές. Πέρα από τα προφανή, δηλαδή τη συλλογή πόντων και άλλων προνομίων, που προσφέρουν οι πιστωτικές κάρτες, όφελος προσφέρουν και οι πληρωμές μέσω e-banking ή mobile banking. Και δεν εννοούμε μόνο το χρόνο που σου γλιτώνουν και την ευκολία με την οποία πραγματοποιούνται (π.χ. με σκανάρισμα barcode). Οι περισσότερες συναλλαγές που εκτελείς μέσω e-Banking της Eurobank, για παράδειγμα. έχουν μικρότερο κόστος σε σχέση με άλλα κανάλια της τράπεζας. Έτσι πληρώνεις λιγότερο από ό,τι θα πλήρωνες εάν έκανες τις συναλλαγές σε κατάστημα, ATM ή μέσα από την υπηρεσία EuroPhone Banking. Αντίστοιχα, με υπηρεσίες όπως οι e-συναλλαγές, μπορείς και μέσω του Eurobank Mobile App να κάνεις ανέξοδα ή με μικρό κόστος κάθε μήνα πληρωμές λογαριασμών και πιστωτικών καρτών και μεταφορές χρημάτων από ή προς άλλες τράπεζες στην Ελλάδα.

Αλλά δεν χρειάζεται να μας τρομάζει το ενδεχόμενο ενός μέλλοντος χωρίς μετρητά. Ακόμη και οι Σουηδοί (ναι, αυτοί πάλι) δήλωσαν (οι 7 στους 10, για την ακρίβεια) ότι θέλουν να εξακολουθήσει να υπάρχει η επιλογή των μετρητών. Καμία χώρα, ούτε η Σουηδία, δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα παλιά καλά μετρητά – απλώς όλοι σταδιακά θα τα χρησιμοποιούν λιγότερο, επειδή τα οφέλη θα είναι μικρότερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...