Η βιομηχανία αυτόνομων γεωργικών οχημάτων έχει αρχίσει να αποκτά μεγάλη δυναμική. | Shutterstock
Θέματα

Κίνα: «Εξυπνα» χωράφια χωρίς… αγρότες

Σε χωράφια έξω από τη Σαγκάη ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο διαφόρων ειδών αυτόνομα συστήματα και οχήματα εκτελούν όλες τις γεωργικές εργασίες από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή χωρίς να βάζει το χέρι του πουθενά κάποιος αγρότης
Protagon Team

Αυτόνομα οχήματα μαζεύουν τη σοδειά σε ένα ορυζώνα σε 200 στρεμμάτων στα περίχωρα της Σαγκάης. Oπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα Shine πρόκειται για την πιλοτική δοκιμή της λειτουργίας μιας φάρμας χωρίς αγρότες.

Τα οχήματα ενσωματώνουν την κινεζική τεχνολογία πλοήγησης για να μπορούν να κινούνται εκεί που πρέπει στο χωράφι και να αποφεύγουν τυχόν εμπόδια που θα εμφανιστούν μπροστά τους. Εκτός από τον θερισμό και όλες οι υπόλοιπες διεργασίες στο χωράφι (σπορά, όργωμα, πότισμα, συντήρηση κλπ.) έγιναν με αυτόνομα συστήματα. Τα στελέχη της εταιρείας πίσω από τη δημιουργία αυτής της τεχνολογίας για την δημιουργία «έξυπνων χωραφιών» λένε ότι το εγχείρημα είναι ακόμη στα αρχικά του στάδια.

Αυτόνομα οχήματα συγκομιδής εργάζονται στο έξυπνο χωράφι | CNH Industrial

Η επόμενη φάση του προγράμματος είναι όλα αυτά τα αυτόνομα συστήματα να χρησιμοποιηθούν για να καλλιεργηθεί μια έκταση 16 χιλιάδων στρεμμάτων.  Οι εμπνευστές της όλης ιδέας δεν διστάζουν να πουν ότι η τεχνολογία αυτή αναπτύσσεται για να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο το εργατικό κόστος και άρα ο ιδιοκτήτης ενός χωραφιού να έχει μεγαλύτερο κέρδος. Υποστηρίζουν επίσης ότι τα αυτόνομα συστήματα κάνουν καλύτερη δουλειά από τους ανθρώπους και τόσο η ποιότητα όσο και η απόδοση της σοδειάς θα είναι καλύτερη.

Οι θιασώτες αυτών των μεθόδων αναφέρουν ότι η χρήση νέων τεχνολογιών θα προσελκύσει στον αγροτικό τομέα νεαρής ηλικίας άτομα που δεν βρίσκουν ενδιαφέρουσα τη γεωργία με τα υπάρχοντα συστήματα και μεθόδους που χρησιμοποιούνται. Οι Αρχές της Σαγκάης θέλουν μέχρι το 2025 να δημιουργηθούν έξυπνα χωράφια στην ευρύτερη περιοχή της κινεζικής μητρόπολης συνολικής έκτασης που θα αγγίζει τα 70 χιλιάδες στρέμματα. Για αυτό τον σκοπό θα δημιουργηθούν πολλά κέντρα επιμόρφωσης αγροτών σε αυτές τις νέες τεχνολογίες.