733
| Shutterstock

Καρκίνος του προστάτη: Και όμως, οι γυναίκες έχουν κομβικό ρόλο

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2022, 11:35
|Shutterstock

Καρκίνος του προστάτη: Και όμως, οι γυναίκες έχουν κομβικό ρόλο

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2022, 11:35

Την παγιωμένη αντίληψη των γιατρών ότι οι άνδρες είναι «μακράν χειρότεροι ασθενείς από τις γυναίκες» έρχεται να επιβεβαιώσει πρόσφατη επιστημονική έρευνα, η οποία καταλήγει σε τρία βασικά συμπεράσματα.

Το πρώτο είναι ότι οι άνδρες αποφεύγουν να πάνε στον γιατρό, ακόμη και όταν αισθάνονται ότι έχουν κάτι σοβαρό. Το δεύτερο, ότι δεν είναι καθόλου συνεπείς με τις προληπτικές εξετάσεις τους. Και το τρίτο, ότι θέτουν τον εαυτό τους σε σοβαρούς κίνδυνους και δεν τους ενδιαφέρει.

Ως αποτέλεσμα του τρίπτυχου αυτού, οι άνδρες ζουν κατά μέσον όρο πέντε χρόνια λιγότερο από τις γυναίκες και δεν ελέγχουν τα χρόνια νοσήματα.

Σύμφωνα με όσα επικαλείται η The Wall Street Journal (WSJ), για να λύσουν το πρόβλημα, οι επιστήμονες επιχειρούν μια τελείως διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση περισσότερο του «κόμπλεξ του δυνατού» και δευτερευόντως των ανδρικών προβλημάτων υγείας.

Οι γυναίκες, από την πλευρά τους, δεν είναι απλώς συνεπείς με τις προληπτικές εξετάσεις τους, αλλά φροντίζουν και ο σύζυγος ή ο σύντροφός τους να προγραμματίσει εγκαίρως οτιδήποτε σχετίζεται με τα προβλήματα υγείας που εκδηλώνονται με την πρόοδο της ηλικίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με άλλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology, στην οποία συμμετείχαν 263 ζευγάρια, ακόμη και όταν νοσήσει ο άνδρας, το συναισθηματικό βάρος που έχει η γυναίκα είναι δυσβάσταχτο.

Το θετικό με την πρόληψη, όπως επισημαίνει και η νέα ενημερωτική εκστρατεία της Janssen «Με τον Προστάτη Δεν Αστειευόμαστε», είναι ότι όσο νωρίτερα διαγνωστεί ο καρκίνος του προστάτη, τόσο λιγότερο επεμβατική αντιμετώπιση θα χρειαστεί, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα ποσοστά επιβίωσης του ασθενούς.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάθε χρόνο καταγράφονται 365.000 νέα περιστατικά και 74.000 θάνατοι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 5,5% όλων των θανάτων από καρκίνο και στο 1,5% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία (2017), υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη περισσότεροι από 3.200 άνδρες, ενώ περίπου 1.700 πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο, συχνά έπειτα από πολυετή πορεία.

Η διάγνωση

Οι κύριες εξετάσεις, όπως επισημαίνεται και στην ενημερωτική εκστρατεία της Janssen «Με τον Προστάτη Δεν Αστειευόμαστε», είναι η μέτρηση του PSA στο αίμα και η ψηλάφηση (δακτυλική εξέταση) του προστάτη.

Οι εξετάσεις αυτές είναι απαραίτητες, διότι το μεν PSA αυξάνεται σε περίπτωση καρκίνου του προστάτη, η δε ψηλάφηση μπορεί να δείξει αν υπάρχει κάτι ύποπτο στην υφή του.

Εφόσον οι άνδρες δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, συνιστάται να γίνονται μία φορά τον χρόνο μετά την ηλικία των 50 ετών. Σε διαφορετική περίπτωση, ο πρώτος έλεγχος πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 40 ετών, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Βέβαια, το PSA πρέπει να συνδυάζεται και με άλλες εξετάσεις, εάν κριθεί απαραίτητο, καθώς μερικές φορές είναι αυξημένο και σε περιπτώσεις, είτε καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με μεγάλο αδένωμα, είτε οξείας προστατίτιδας. Γι’ αυτό άλλωστε και είναι σημαντική η τακτική επίσκεψη στον γιατρό, ώστε στο πλαίσιο της πρόληψης να μπορεί να συνεκτιμά όλες τις καταστάσεις και να κάνει σωστή διάγνωση.

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Οσον αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, οι ειδικοί επισήμαναν ότι σε πολύ αρχικό στάδιο μπορεί να μη χρειαστεί άμεση θεραπεία, αλλά να καθυστερήσει έπειτα από ενεργό επιτήρηση (μέτρηση του PSA, ψηλάφηση και επανάληψη βιοψίας) ανά τακτά διαστήματα.

Διαφορετικά, στην εντοπισμένη νόσο προτείνεται η ριζική προστατεκτομή, ενώ σε προχωρημένη νόσο η προτεινόμενη θεραπεία εξαρτάται από την ηλικία και τη γενικότερη κατάσταση του ασθενούς, καθώς και την επιθετικότητα του καρκίνου.

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του προστάτη και συχνά εναπόκειται στον ασθενή να επιλέξει. Εάν ο καρκίνος σας είναι ασυμπτωματικός και χαμηλού κινδύνου, η θεραπεία μπορεί περισσότερο να βλάψει παρά να ωφελήσει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται ενεργός παρακολούθηση, για την οποία απαιτούνται συχνά τσεκ-απ με εξετάσεις του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), ψηφιακή ορθική εξέταση (DRE), μαγνητικές τομογραφίες (MRIs) και άλλες εξετάσεις. Ενίοτε είναι απαραίτητη και η επανάληψη της βιοψίας. Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αλλάξουν, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο θεραπείας.

Σε περίπτωση διάγνωσης τοπικά προχωρημένου καρκίνου του προστάτη, η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε. Ο γιατρός σας θα προτείνει ένα κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο με βάση την ηλικία, την υγεία και το στάδιο του καρκίνου σας.


Η ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο «Με τον Προστάτη Δεν  Αστειευόμαστε», τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...