429
Βασική προϋπόθεση είναι και οι δύο να έχουν καταχωρίσει τον χάρτη του DNA τους | Shutterstock

Ερχεται εφαρμογή για γνωριμίες βάσει του DNA!

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2019, 12:50
Βασική προϋπόθεση είναι και οι δύο να έχουν καταχωρίσει τον χάρτη του DNA τους
|Shutterstock

Ερχεται εφαρμογή για γνωριμίες βάσει του DNA!

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2019, 12:50

Στόχος του είναι να μειώσει τις γεννήσεις παιδιών με κληρονομικές παθήσεις. Γι’ αυτό και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Τζορτζ Τσερτς είναι σε φάση δημιουργίας της πρώτης εφαρμογής γνωριμιών για κινητά και τάμπλετ, βάσει του γενετικού υλικού (DNA) του κάθε ανθρώπου.

Οπως εξηγεί ο ίδιος, η εφαρμογή θα περνάει από μοριακό… «κόσκινο» τους πιθανούς συντρόφους που έχουν «λάθος» DNA, δηλαδή όσους θα μπορούσαν να αποκτήσουν απογόνους με σοβαρές γενετικές παθήσεις.

Ωστόσο, πριν ακόμη προλάβει να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή του, κατηγορήθηκε ό,τι κάνει ό,τι και ο Αδόλφος Χίτλερ. Δηλαδή, ότι προσπαθεί να δημιουργήσει τέλειους ανθρώπους με μεθόδους ευγονικής, που είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τη δημιουργία της άριας φυλής. Οχι βέβαια με την ίδια τεχνολογία…

«Το θεωρώ γελοίο να υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι έχω τέτοιο στόχο. Το μόνο που καταφέρνουν είναι οι δηλώσεις τους να τραβήξουν τα βλέμματα, έτσι δεν είναι», λέει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Daily Beast.

Ο Τσερτς, που ανήκει στον στενό κύκλο των επιστημόνων που είχε στη μισθοδοσία του ο παιδεραστής Τζέφρι Επστάιν, απορρίπτει κάθε ισχυρισμό περί διακρίσεων. Οπως γράφει ο Guardian, ο μοριακός μηχανικός επιχειρεί να δημιουργήσει την εφαρμογή με μοναδικό στόχο να μειωθούν τα παιδιά που γεννιούνται με κληρονομικές παθήσεις.

Κάτι που γίνεται ούτως ή άλλως σήμερα είτε μέσω της μεθόδου προεμφυτευτικής διάγνωσης, δηλαδή της επιλογής του κατάλληλου γονιμοποιημένου ωαρίου ή με ειδικές εξετάσεις όταν η γυναίκα είναι έγκυος (εξέταση αυχενικής διαφάνειας και ορμονών για σύνδρομο Down κ.λπ.). Και φυσικά υπάρχουν και ακόμη πιο απλές εξετάσεις οικογενειακού προγραμματισμού.

«Αντί να περιορίζουμε τις επιλογές που έχουν οι άνθρωποι για την οικογένεια και την υγεία τους, τις επεκτείνουμε», εξηγεί ο ίδιος.

Στην πραγματικότητα η εφαρμογή θα κάνει δεκτή τη γενετική ανάλυση του καθένα και θα συγκρίνει τα DNA των δύο χρηστών. Με τη σύγκριση θα έχει τη δυνατότητα να προβλέψει τα ποσοστά που μπορεί ένα παιδί να γεννηθεί με γενετική ανωμαλία αν οι δυο τους κάνουν παιδιά. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για τις περισσότερες ασθένειες, καθώς αρκεί και μόνο ο ένας γονιός να έχει «ελαττωματικά» γονίδια για να κληρονομήσει το παιδί τη νόσο.

«Δεν πρόκειται να αποστειρώσουμε με τέτοια επιχειρηματικά μοντέλα τους ανθρώπους», σχολιάζουν κύκλοι της Εκκλησίας, παίρνοντας μέρος στον διαδικτυακό διάλογο.

Ο Τσερτς από την πλευρά του σπεύδει να διευκρινίσει ότι η εφαρμογή θα ξεχωρίζει μόνο όσες ασθένειες έχουν μεγάλες πιθανότητες να προκληθούν και να προκαλέσουν πολύ πρόωρο θάνατο, που συχνά προκαλείται από πόνο και συνοδεύεται από πολλά ιατρικά έξοδα.

Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς του, μόνο το 5% των ανθρώπων που θα χρησιμοποιήσουν τη μελλοντική εφαρμογή δεν θα μπορεί να έχει υγιείς απογόνους, χωρίς βέβαια να υπολογίσει πόσοι θα τη χρησιμοποιήσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...