495
Ωάριο σε κλοιό: τα σπερματοζωάρια κάνουν την αναπαραγωγική επίθεσή τους | Shutterstock

Και όμως, τα ωάρια αποφασίζουν, όχι η γυναίκα, με ποιον θα τεκνοποιήσει

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2020, 21:45
Ωάριο σε κλοιό: τα σπερματοζωάρια κάνουν την αναπαραγωγική επίθεσή τους
|Shutterstock

Και όμως, τα ωάρια αποφασίζουν, όχι η γυναίκα, με ποιον θα τεκνοποιήσει

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2020, 21:45

Μία αόρατη πτυχή του έρωτα και του «παιχνιδιού» του ζευγαρώματος ανακάλυψαν επιστήμονες, βάζοντας στο μικροσκόπιο τη συμπεριφορά των ωαρίων, τα οποία όπως αποδείχθηκε έχουν… άποψη.

Στη φάση της κορύφωσης της ερωτικής πράξης, εκατοντάδες εκατομμύρια σπερματοζωάρια εισέρχονται στην αναπαραγωγική οδό της γυναίκας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εκατοστών του ταξιδιού τους, γράφουν οι Times του Λονδίνου, λιγότερα από 1.000 θα καταφέρουν να παραμείνουν στην τελική ευθεία.

Αυτή η μικρή ομάδα ισχυρών διεκδικητών θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ισχυρό κοκτέιλ βιοχημικών σημάτων. Βέβαια το ότι τα ωάρια  χρησιμοποιούν χημικά σήματα για να προσελκύσουν τα σπερματοζωάρια ήταν γνωστό στους επιστήμονες.

Ωστόσο, αυτό που ανακάλυψαν τώρα επιστήμονες από τη Σουηδία και τη Βρετανία, κάνει για πρώτη φορά ξεκάθαρο ότι τα ωάρια χρησιμοποιούν αυτά τα σήματα για να επιλέξουν από ποια σπερματοζωάρια θα γονιμοποιήσουν.

Διαφορετικά ωάρια γυναικών προσελκύουν διαφορετικά σπερματοζωάρια και όχι κατ’ ανάγκη του συζύγου ή του συντρόφου τους, όπως αναφέρει η επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society, όπου και δημοσιεύεται η μελέτη.

Οι γυναίκες αφιερώνουν πολύ περισσότερο χρόνο και ενέργεια από τους άνδρες για να διαλέξουν τον μόνιμο σύντροφό τους. Η νέα μελέτη έκανε τη διαπίστωση ότι η επιλογή του συντρόφου συνεχίζεται και μετά το σεξ, αφού αφορά ακόμη και τα ίδια τα ωάρια, που επιδεικνύουν μια επιλεκτικότητα απέναντι στα ανδρικά σπερματοζωάρια.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Στοκχόλμης και του Μάντσεστερ μελέτησαν ακριβώς τον τρόπο που τα σπερματοζωάρια ανταποκρίνονται στο ωοθυλακικό υγρό που περιβάλλει τα ωάρια και περιέχει χημειοελκτικές ουσίες. Το βασικό ζητούμενο ήταν κατά πόσο τα ωοθυλακικά υγρά διαφορετικών γυναικών προσελκύουν τα σπερματοζωάρια κάποιον ανδρών περισσότερο από άλλων.

«Τα ανθρώπινα ωάρια απελευθερώνουν ουσίες που λέγονται χημειοελκτικές και οι οποίες προσελκύουν τα σπερματοζωάρια προς τα αγονιμοποίητα ωάρια. Θέλαμε να μάθουμε αν τα ωάρια εκκρίνουν αυτά τα χημικά σήματα, προκειμένου να επιλέξουν ποια σπερματοζωάρια θα προσελκύσουν» ανέφερε ο δρ Τζον Φιτζπάτρικ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, που συμμετείχε στη μελέτη μελέτης.

Οπως εξηγεί, διαπιστώθηκε τελικά ότι «το ωοθυλακικό υγρό συγκεκριμένης γυναίκας προσελκύει καλύτερα τα σπερματοζωάρια, ενώ το υγρό μια άλλης γυναίκας είναι καλύτερο στην προσέλκυση σπερματοζωαρίων από κάποιον διαφορετικό άνδρα. Αυτό δείχνει ότι οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα ωάρια και στα σπερματοζωάρια εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη ταυτότητα των γυναικών και των ανδρών».

Ως συνέπεια το ωάριο δεν «συμφωνεί» πάντα με την επιλογή συντρόφου από τη γυναίκα. Αυτό εν μέρει πιθανώς εξηγεί, πέρα από άλλα προβλήματα υπογονιμότητας, γιατί ορισμένα ζευγάρια δυσκολεύονται να κάνουν παιδί.

Οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι η επιλεκτικότητα αφορά μόνο το ωάριο και όχι το σπερματοζωάριο. Οπως ανέφερε ο Φιτζπάτρικ, «τα σπερματοζωάρια έχουν μόνο μια δουλειά, να γονιμοποιήσουν ωάρια, συνεπώς δεν έχει νόημα γι’ αυτά να είναι επιλεκτικά. Από την άλλη, τα ωάρια μπορούν να ωφεληθούν, αν διαλέξουν σπερματοζωάρια υψηλής ποιότητας ή γενετικά συμβατά».

«Η ιδέα ότι τα ωάρια επιλέγουν σπερματοζωάρια είναι πραγματικά καινούργια στην ανθρώπινη γονιμότητα. Περαιτέρω έρευνα για τον τρόπο που τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια αλληλεπιδρούν, θα προωθήσει τις θεραπείες γονιμότητας και τελικά μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσουμε μερικές σήμερα ανεξήγητες αιτίες υπογονιμότητας στα ζευγάρια» τόνισε ο καθηγητής Ντάνιελ Μπράισον, επιστημονικός διευθυντής του Τμήματος Αναπαραγωγικής Ιατρικής του βρετανικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου Saint Mary στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...