472
Στη μελέτη διερευνήθηκε η αποτελεσματικότητα μόνο για τους συνδυασμούς με εμβόλια Pfizer και AstraZeneca | REUTERS /Dado Ruvic /Illustration

Ισχυρά αντισώματα παράγει ο συνδυασμός εμβολίων AstraZeneca με Pfizer

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2021, 20:01
Στη μελέτη διερευνήθηκε η αποτελεσματικότητα μόνο για τους συνδυασμούς με εμβόλια Pfizer και AstraZeneca
|REUTERS /Dado Ruvic /Illustration

Ισχυρά αντισώματα παράγει ο συνδυασμός εμβολίων AstraZeneca με Pfizer

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2021, 20:01

Η χορήγηση πρώτης και δεύτερης δόσης από εμβόλια για τον κορονοϊό που έχουν παρασκευαστεί με διαφορετική τεχνολογία, παρέχει ισχυρή προστασία, σύμφωνα με τα δεδομένα της βρετανικής μελέτης Com-Cov, της πρώτης στον κόσμο που διερευνά την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων.

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξέτασαν τα δεδομένα από άτομα που είτε είχαν κάνει δύο δόσεις Pfizer, είτε δύο AstraZeneca ή συνδυασμό τους (πρώτα το ένα και μετά το άλλο ή αντίστροφα).

Σύμφωνα με τον Guardian, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι υπάρχουν διαφορές στα επίπεδα αντισωμάτων που δημιουργεί ο οργανισμός, ανάλογα με τις δόσεις που έχουν χορηγηθεί, αλλά και τη σειρά που έγιναν.

Σε κάθε περίπτωση, δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer είχαν την πιο ισχυρή ανοσολογική ανταπόκριση.

Το αμέσως καλύτερο ήταν ο συνδυασμός με μία δόση AstraZeneca και μία δόση Pfizer. Οσοι ακολούθησαν αυτό το εμβολιαστικό σχήμα, είχαν σχεδόν τον ίδιο αριθμό αντισωμάτων με αυτούς που είχαν κάνει δύο δόσεις Pfizer.

Οι υπόλοιποι συνδυασμοί δεν ήταν τόσο αποτελεσματικοί. Το σχήμα πρώτα με εμβόλιο της Pfizer και μετά με AstraZeneca παράγει σχεδόν επτά φορές χαμηλότερα αντισώματα σε σύγκριση με δύο δόσεις Pfizer, αλλά πέντε φορές περισσότερα σε σχέση με τα αντισώματα μετά από δύο δόσεις ΑstraZeneca.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οποιοσδήποτε συνδυασμός Pfizer-Pfizer ή AstraZeneca-Pfizer ή Pfizer-ΑstraZeneca παράγει ισχυρότερη απόκριση σε επίπεδο αντισωμάτων και ανοσοκυττάρων, σε σχέση με τις δύο δόσεις της AstraZeneca.

Η τρίτη δόση

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι ακόμη νωρίς για να γνωρίζουν εάν θα απαιτηθεί έξτρα δόση το φθινόπωρο, καθώς είναι ακόμη ασαφές πόσο εξασθενεί η εμβολιαστική ανοσία με το πέρασμα του χρόνου.

Ο καθηγητής Πολ Χάντερ από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας δήλωσε ότι «το μεγάλο ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι εάν θα χορηγηθούν ενισχυτικές δόσεις το φθινόπωρο. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, υποπτεύομαι ότι αυτό είναι πιθανό για όσους κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό, είτε λόγω ηλικίας είτε επειδή είναι κλινικά ευπαθείς».

Ο ίδιος πρότεινε ότι όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις του ΑΖ, θα μπορούσαν να κάνουν Pfizer ως ενισχυτική δόση το φθινόπωρο, αντί να συνεχίσουν με ΑΖ, ενώ όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις Pfizer, πιθανώς δεν θα χρειαστούν ενισχυτική φθινοπωρινή δόση, με βάση τα ευρήματα της μελέτης Com-CoV.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι δύο δόσεις AstraZeneca έχει αποδειχθεί πως μειώνουν την πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης Covid-19 και νοσηλείας πάνω από 90%, συνεπώς και το εμβόλιο AstraZeneca είναι πολύ αποτελεσματικό. Απλώς είναι πιο «αργό καθώς χτίζει ανοσία στον οργανισμό με πιο αργό ρυθμό», όπως επεσήμανε ο δρ Χάντερ.

Πάντως, εάν χρειαστεί τρίτη δόση, φαίνεται πως μία ενίσχυση με mRNA εμβόλιο θα παρέχει ακόμη καλύτερη προστασία σε όσους έχουν εμβολιαστεί είτε με Johnson & Johnson, είτε με AstraZeneca.

Παράλληλα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ανάμιξη εμβολίων φαίνεται να παράγει περισσότερες βραχυπρόθεσμες και ήπιες παρενέργειες, όπως κρυάδες, πονοκέφαλο και μυϊκοί πόνοι.

Υπενθυμίζεσαι ότι στην Ελλάδα όσοι έχουν κάνει τη μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca, μπορούν να κάνουν τη δεύτερη με το εμβόλιο της Pfizer.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News