858
Καλιφόρνια: τελετή αποφοίτησης στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες (UCLA) | Shutterstock

ΗΠΑ: Γιατί είναι τόσο σημαντικοί οι ξένοι φοιτητές

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2025, 16:11
Καλιφόρνια: τελετή αποφοίτησης στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες (UCLA)
|Shutterstock

ΗΠΑ: Γιατί είναι τόσο σημαντικοί οι ξένοι φοιτητές

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2025, 16:11

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο διεθνείς φοιτητές σπουδάζουν κάθε χρόνο σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ενισχύοντας με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια την αμερικανική οικονομία και συμβάλλοντας στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας στη χώρα αλλά και, κατ’ επέκταση, σε όλον τον κόσμο. Πλέον, όμως, πολλοί από αυτούς βρίσκονται στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης Τραμπ να θέσει υπό τον έλεγχό της ορισμένα από τα κορυφαία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αμερικής.

Οι αλλοδαποί φοιτητές αποτελούν, εδώ και δεκαετίες, πλέον, κρίσιμο μέρος του δυναμικού των αμερικανικών πανεπιστημίων, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως πιο σημαντική από τη συνεισφορά τους στην οικονομία είναι η συμβολή τους στην επιστημονική γνώση και έρευνα. Μιλώντας στη Washington Post, ο Στιούαρτ Αντερσον, εκτελεστικός διευθυντής της ανεξάρτητης δεξαμενής σκέψης National Foundation for American Policy, δήλωσε ότι οι διεθνείς φοιτητές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μετατροπή των πανεπιστημίων των ΗΠΑ σε κέντρα έρευνας και καινοτομίας.

«Οι διεθνείς φοιτητές συνδράμουν την Αμερική, ώστε να διαθέτει μια ανθηρή επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, και, κυρίως, βοηθούν αμερικανικές εταιρείες να διακριθούν σε κλάδους της τεχνολογίας, είτε στελεχώνοντας νεοφυείς επιχειρήσεις είτε καταλαμβάνοντας καίριες θέσεις σε εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ» εξήγησε ο αμερικανός ειδικός.

Οπως υπενθυμίζεται στο αμερικανικό δημοσίευμα, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακάλεσε την περασμένη Πέμπτη την πιστοποίηση του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ για την αποδοχή ξένων φοιτητών, στο πλαίσιο μιας κλιμάκωσης της σχεδόν προσωπικής αντιπαράθεσης του προέδρου Τραμπ με το κορυφαίο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Αλλά την επομένη, ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Μασαχουσέτη μπλόκαρε προσωρινά την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, μόλις ώρες αφότου το πανεπιστήμιο υπέβαλε αγωγή, αμφισβητώντας την.

Η «επίθεση» κατά των διεθνών φοιτητών είναι η τελευταία εξέλιξη σε έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση Τραμπ σε μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Χάρβαρντ, Κολούμπια, Μπράουν, Κορνέλ, Πενσιλβάνια, Νορθγουέστερν και Πρίνστον), κατηγορώντας τα καταρχάς για υπόθαλψη του αντισημιτισμού αλλά και για τη διατήρηση προγραμμάτων υπέρ της ποικιλομορφίας, της ισότητας και της ενσωμάτωσης, τα οποία ο Τραμπ θέλει να καταργήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση προέβη ακόμη και στην ακύρωση της άδειας παραμονής ορισμένων ξένων φοιτητών, θέτοντάς τους, μάλιστα, υπό κράτηση, κατηγορώντας τους για αντισημιτισμό μετά τη συμμετοχή τους σε φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα πανεπιστήμιά τους.

Οπως το θέτουν εύστοχα οι New York Times, «η ανώτατη εκπαίδευση είναι, ουσιαστικά, ένα σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν της Αμερικής, το οποίο οι διεθνείς φοιτητές καταναλώνουν σε αμερικανικές κοινότητες, ξοδεύοντας επίσης χρήματα για στέγαση, σίτιση και βιβλία».

Οι διεθνείς φοιτητές έχουν ισχυρή παρουσία στα περισσότερα μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ (από 15% έως και 51% επί του συνόλου των φοιτητών ανά πανεπιστήμιο το φθινόπωρο του 2023). «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμβολή στην οικονομία των ΗΠΑ και στις τοπικές οικονομίες των πολιτειών», επιβεβαίωσε η Φάντα Οου, εκτελεστική διευθύντρια της NAFSA, μιας ΜΚΟ με ειδίκευση στη διεθνή εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NAFSA, κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024 οι διεθνείς φοιτητές συνεισέφεραν σχεδόν 44 δισ. δολάρια (τα περισσότερα για δίδακτρα και στέγαση) στην αμερικανική οικονομία. Οσον αφορά ειδικά το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, οι σχεδόν 7.000 διεθνείς φοιτητές του το περσινό ακαδημαϊκό έτος ενίσχυσαν την τοπική οικονομία με περίπου 384 εκατομμύρια δολάρια.

Οσο για την ανώτατη εκπαίδευση αυτή καθαυτή, σύμφωνα με την National Foundation for American Policy, αν απαγορευόταν στα αμερικανικά πανεπιστήμια να δέχονται αλλοδαπούς σπουδαστές, οι εγγραφές προπτυχιακών φοιτητών θα μειωνόταν κατά τουλάχιστον 2%, ενώ των μεταπτυχιακών φοιτητών κατά τουλάχιστον 11% κατά την επόμενη δεκαετία.

Το ποσοστό των αλλοδαπών φοιτητών που επιλέγουν να σπουδάσουν στις ΗΠΑ αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κυρίως λόγω της δραστικής αύξησης των εισοδημάτων σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι διεθνείς φοιτητές της Αμερικής. Η πλειονότητα των κινέζων και των ινδών φοιτητών στις ΗΠΑ επιλέγει προγράμματα σπουδών στις φυσικές επιστήμες, στην Τεχνολογία, στη Μηχανική και στα Μαθηματικά (STEM: Science, Technology, Engineering, Mathematics). Περίπου το 70% των μεταπτυχιακών φοιτητών πλήρους φοίτησης που σπουδάζουν Ηλεκτρολογία και Επιστήμη των Υπολογιστών είναι αλλοδαποί.

Χάρη στο αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για ανώτατες σπουδές στις ΗΠΑ, τα αμερικανικά πανεπιστήμια καταρτίζουν νέα προγράμματα σπουδών στους παραπάνω τομείς, τα οποία προσφέρονται σε όλους τους φοιτητές, γεγονός που, εμμέσως, ενθαρρύνει περισσότερους αμερικανούς φοιτητές να ακολουθήσουν αντίστοιχες, τεχνικές, κατευθύνσεις.

Χωρίς τη ζήτηση από διεθνείς φοιτητές, «θα βλέπατε τα πανεπιστήμια να δυσκολεύονται περισσότερο να προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων σπουδών», ανέφερε σχετικά ο Στιούαρτ Αντερσον του National Foundation for American Policy. «Μερικά θα δυσκολεύονταν να παραμείνουν ανοιχτά με βάση την τρέχουσα δυναμικότητά τους».

Επιπλέον, μετά την αποφοίτησή τους, οι αλλοδαποί φοιτητές συνεχίζουν να αποτελούν πλεονέκτημα για την αμερικανική οικονομία, καθώς πολλοί από αυτούς είναι ιδιαίτερα δραστήριοι επιχειρηματικά, με τον αμερικανό ειδικό να σημειώνει ενδεικτικά ότι περίπου μία στις τέσσερις νεοφυείς επιχειρήσεις αξίας τουλάχιστον ενός δισ. δολαρίων έχει τουλάχιστον έναν ξένο πρώην σπουδαστή μεταξύ των ιδρυτών της. Και όσοι επιλέγουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, έχουν πολλές πιθανότητες να διακριθούν, συνεχίζοντας να έχουν στενές –επιχειρηματικές, εμπορικές, ακαδημαϊκές, πολιτιστικές– σχέσεις με τις ΗΠΑ, και ωφελώντας τες, έτσι, ποικιλοτρόπως.

«Ζούμε σε μια παγκόσμια οικονομία. Ζούμε σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο. Και οι διεθνείς φοιτητές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτού του οικοσυστήματος». Χωρίς αυτούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν ένα «πολύ λιγότερο ελκυστικό μέρος για σπουδές», είπε ο Στιούαρτ Αντερσον. «Οι διεθνείς φοιτητές είναι πιθανώς οι ισχυρότερες γέφυρές μας με άλλες χώρες», δήλωσε από την πλευρά της η Φάντα Oου της NAFSA.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...