306
(φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock

ΗΠΑ: Γεγονός η πρώτη μεταμόσχευση πέους και οσχέου στον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2018, 23:59
(φωτογραφία αρχείου)
|Shutterstock

ΗΠΑ: Γεγονός η πρώτη μεταμόσχευση πέους και οσχέου στον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2018, 23:59

Η πρώτη μεταμόσχευση πέους και όσχεου* στον κόσμο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ, σε έναν αμερικανό στρατιωτικό ο οποίος είχε τραυματιστεί στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς, στη Φιλαδέλφεια.

Στο παρελθόν οι γιατροί έχουν καταφέρει να μεταμοσχεύσουν επιτυχώς πέος, όμως χωρίς το όσχεο.

Η επέμβαση, που κράτησε 14 ώρες, έγινε στις 26 Μαρτίου από μια ομάδα εννέα πλαστικών χειρουργών και δύο ουρολόγων. “Ελπίζουμε ότι αυτή η μεταμόσχευση θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η σεξουαλική και ουροποιητική λειτουργία του νεαρού ασθενούς” δήλωσε ο Γ.Π. Άντριου Λι, καθηγητής και διευθυντής του τμήματος πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής.

Το πέος, το όσχεο (χωρίς τους όρχεις) και ένα μέρος του κοιλιακού τοιχώματος προέρχονταν από πτωματικό δότη.

Ο ασθενής ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του αλλά σε μια σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι πρόκειται να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο την επόμενη εβδομάδα. “Είναι ένας τραυματισμός που δεν μπορείς να τον δεχτείς εύκολα. Όταν ξύπνησα (μετά την επέμβαση) αισθάνθηκα επιτέλους πιο φυσιολογικός”, πρόσθεσε.

00000PENIS23

Το νοσοκομείο δεν διευκρίνισε υπό ποιες συνθήκες τραυματίστηκε ο ασθενής. Συχνά, τέτοια τραύματα προκαλούνται από εκρήξεις αυτοσχέδιων βομβών.

Η πρώτη μεταμόσχευση πέους στον κόσμο έγινε στην Κίνα το 2006, όμως ο λήπτης ζήτησε κατόπιν να χειρουργηθεί και πάλι για να του αφαιρεθεί το πέος επειδή τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του αντιμετώπισαν “σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα”. Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση έγινε στη Νότια Αφρική το 2015 και ακολούθησε άλλη μία στις ΗΠΑ το 2016.

*Οι δύο όρχεις, που είναι οι γεννητικοί αδένες του άνδρα, παράγουν τα σπερματοζωάρια και τις γεννητικές ορμόνες, την τεστοστερόνη. Οι όρχεις βρίσκονται έξω από την κοιλιακή περιοχή και περιβάλλονται για προστασία από ένα σάκο, το όσχεο. Κατά τα πρώτα στάδια της ζωής του εμβρύου οι δύο όρχεις βρίσκονται μέσα στην κοιλιακή περιοχή. Λίγο πριν από τη γέννηση οι δύο όρχεις κατεβαίνουν και εγκαθίστανται στο όσχεο.