310
Οι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα φωτογραφίες από τις μέλισσες ποδοσφαιριστές | Queen Mary University

Ιδού οι μέλισσες… Μέσι!

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2017, 15:06
Οι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα φωτογραφίες από τις μέλισσες ποδοσφαιριστές
|Queen Mary University

Ιδού οι μέλισσες… Μέσι!

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2017, 15:06

Ερευνητές της Σχολής Βιολογικών και Χημικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου θέλοντας να διαπιστώσουν το επίπεδο ευφυΐας των μελισσών αποφάσισαν να προσπαθήσουν να τις μάθουν να παίζουν… ποδόσφαιρο. H επιστημονική πρόκληση ήταν φυσικά μεγάλη και οι ίδιοι οι ερευνητές δεν είχαν μεγάλες προσδοκίες. Οι μέλισσες όμως κατέπληξαν τους πάντες αφού τα κατάφεραν! Τα συμπαθή έντομα έμαθαν να παίζουν μπάλα και να βάζουν γκολ. Ομως οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ αφού όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές το IQ των μελισσών είναι τόσο υψηλό που εκείνες οι οποίες παρακολουθούσαν τις άλλες να παίζουν καταλάβαιναν γρήγορα τι έπρεπε να κάνουν και όταν ερχόταν η σειρά τους να παίξουν δεν χρειάζονταν «προπόνηση».

Είναι ήδη γνωστό ότι οι μέλισσες είναι έξυπνες και κοινωνικές. Προηγούμενα πειράματα είχαν δείξει ότι αν και ο εγκέφαλος των μελισσών είναι πολύ μικρός, είναι ικανός να διαχειριστεί αποτελεσματικά την πολύπλοκη μάθηση. Ομως αυτό το πείραμα δείχνει ότι οι νοητικές ικανότητες των μελισσών είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που πίστευαν οι επιστήμονες ότι διαθέτουν.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Science Daily,οι ερευνητές πειραματίσθηκαν με μέλισσες βομβίνους. Πάνω σε μια πλατφόρμα (το «γήπεδο») υπήρχε ένα πλαστικό σφαιρίδιο (η μπάλα), που οι μέλισσες έπρεπε να πιάσουν με τα πόδια τους και να τη σπρώξουν μέσα σε μια τρύπα (το «τέρμα»). Οποια το κατάφερνε, έπαιρνε ένα γλυκό για ανταμοιβή. Όχι μόνο η πρώτη ομάδα -μετά την κατάλληλη «προπόνηση»- τα κατάφερε μια χαρά, αλλά και οι άλλοι παίκτες στον «πάγκο», που παρακολουθούσαν, γρήγορα έμαθαν πώς να κάνουν το ίδιο. «Η μελέτη μας βάζει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της αντίληψης ότι οι μικροί εγκέφαλοι υποχρεώνουν τα έντομα να έχουν περιορισμένη γκάμα συμπεριφορών και μόνο μικρές μαθησιακές ικανότητες», δήλωσε ο καθηγητής βιολογίας Λαρς Τσίτκα, μέλος της ερευνητικής ομάδας που έκανε τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...