403
Η καταγραφή εικόνων και δεδομένων του βυθού από πλοία και αεροσκάφη μπορεί να οδηγήσει σε πιο εύκολο εντοπισμό ναυαγίων, χάρη στα νέα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης | .

Η τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζει ναυάγια ακόμη και από… αέρος

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 20:30
Η καταγραφή εικόνων και δεδομένων του βυθού από πλοία και αεροσκάφη μπορεί να οδηγήσει σε πιο εύκολο εντοπισμό ναυαγίων, χάρη στα νέα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης
|.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζει ναυάγια ακόμη και από… αέρος

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 20:30

Το Τμήμα Υποθαλάσσιας Αρχαιολογίας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ συνεργάστηκε με τη διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Τέξας Λέιλα Κάρακτερ, η οποία εκπαίδευσε με τη χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης ένα υπολογιστή να αναγνωρίζει ναυάγια στον πυθμένα του ωκεανού. Η αναγνώριση γίνεται από διαφόρων ειδών καταγραφές εικόνων που έχουν κάνει πλοία από την επιφάνεια της θάλασσας ή αεροσκάφη.

Το πρόγραμμα που αναπτύχθηκε για αυτό τον σκοπό μπορεί να εντοπίζει με επιτυχία της τάξης του 92% ένα ναυάγιο. Οι δοκιμές του συστήματος έγιναν στα ανοικτά των ακτών των ΗΠΑ και του Πουέρτο Ρίκο και τώρα θα χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό άγνωστων ή αχαρτογράφητων ναυαγίων.

Με άρθρο της στην ιστοσελίδα The Conversation η διδακτορική φοιτήτρια αναφέρει ότι το πρώτο βήμα ήταν να μάθει στον υπολογιστή πώς μοιάζει ένα ναυάγιο και πώς να διακρίνει ένα ναυάγιο από την τοπογραφία του πυθμένα. Γι’ αυτό έπρεπε ο υπολογιστής να μάθει πώς μοιάζει ο ωκεάνιος πυθμένας.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ διατηρεί μια βάση δεδομένων για ναυάγια που είναι μάλιστα ελεύθερα διαθέσιμη. Η υπηρεσία διαθέτει επίσης μια μεγάλη συλλογή από εικόνες του ωκεάνιου πυθμένα που έχουν ληφθεί από όλο τον κόσμο, με διαφόρων ειδών μηχανήματα, όπως σόναρ ή τα τελευταίας γενιάς τέτοιου είδους συστήματα με λέιζερ, τα Lidar. Η Κάρακτερ επέλεξε ένα δείγμα από αυτές τις εικόνες για να εκπαιδεύσει τον υπολογιστή.

Στις δύο πάνω εικόνες τα ναυάγια στον πυθμένα του ωκεανού διακρίνονται εύκολα. Όμως στις κάτω εικόνες τα ναυάγια που υποδεικνύονται με βελάκια μοιάζουν με γεωλογικούς σχηματισμούς και μπορεί εύκολα κάποιος να μπερδευτεί. Η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται την αναγνώριση των ναυαγίων που δεν μοιάζουν εκ πρώτης όψεως ως τέτοια./ Credit: NOAA

Η ανάπτυξη νέων μεθόδων εντοπισμού ναυαγίων θεωρείται σημαντική, αφού η ανακάλυψή τους μας προσφέρει νέα στοιχεία για το παρελθόν του ανθρώπινου πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα (εμπόριο, πόλεμοι, μετανάστευση κ.ά.) τη στιγμή που η υποθαλάσσια αρχαιολογία είναι ένας υψηλού κόστους και γεμάτος κινδύνους τομέας. Αν αναπτυχθεί μια μέθοδος βάσει της οποίας ένας υπολογιστής θα εντοπίζει ναυάγια από τις εικόνες και τα δεδομένα που του δίνονται, αυτό θα μειώσει τον χρόνο και το κόστος μιας επιχείρησης ανεύρεσης ενός ναυαγίου, είτε με ρομποτικά υποβρύχια οχήματα είτε με δύτες.

Άλλοι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί στο να αναπτύξουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης οι οποίες να αναλύουν τα δεδομένα που καταγράφει ένα υποβρύχιο drone και να διαπιστώνουν αν στην περιοχή που βρίσκεται υπάρχουν ναυάγια. Αναπτύσσονται επίσης μέθοδοι εντοπισμού ναυαγίων από δορυφορικές εικόνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News