296
Η προσπάθεια εντοπισμού του μελανώματος ειδικά στα αρχικά του στάδια είναι δύσκολη αφού κατά βάση γίνεται με γυμνό μάτι για αυτό και μια εξέταση αίματος θα αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο για τους ασθενείς | shutterstock

Η πρώτη εξέταση αίματος που εντοπίζει εγκαίρως το μελάνωμα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2018, 13:54
Η προσπάθεια εντοπισμού του μελανώματος ειδικά στα αρχικά του στάδια είναι δύσκολη αφού κατά βάση γίνεται με γυμνό μάτι για αυτό και μια εξέταση αίματος θα αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο για τους ασθενείς
|shutterstock

Η πρώτη εξέταση αίματος που εντοπίζει εγκαίρως το μελάνωμα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2018, 13:54

Το μελάνωμα είναι κακοήθης όγκος του δέρματος και των σπλάγχνων (εξωδερματικό μελάνωμα). Πρόκειται για κακοήθεια των μελανοκυττάρων. Το μελάνωμα αποτελεί το 1-3% όλων των κακοήθων όγκων και η συχνότητά του αυξάνεται σε όλον τον κόσμο κατά 4-7% ετησίως. Αυστραλοί επιστήμονες ανέπτυξαν την πρώτη εξέταση αίματος που κάνει διάγνωση του μελανώματος στα αρχικά του στάδια. Την εξέταση ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Edith Cowan και όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian οι πρώτες δοκιμές της εξέτασης που έγιναν σε 209 άτομα έδειξαν ότι η εξέταση μπορεί να εντοπίζει το μελάνωμα στα αρχικά του στάδια σε ποσοστό 81,5%.

Ενα βίντεο για την νέα εξέταση για τον εντοπισμό του μελανώματος:

Οι ερευνητές μελετούν τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών και θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν την εξέταση ώστε να μπορεί να εντοπίσει με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια και όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα την εμφάνιση μελανώματος. Σχεδιάζουν μάλιστα νέα κλινικές δοκιμές για να πιστοποιηθεί η αξιοπιστία της εξέτασης και ευελπιστούν ότι αν όλα πάνε καλά η εξέταση θα είναι στην διάθεση της επιστήμης σε 3-5 έτη.

«Η εξέταση δείχνει ότι θα μπορέσει να σώσει την ζωή χιλιάδων ανθρώπων Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος και μια εξέταση αίματος μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς» αναφέρει ο καθηγητής Μελ Ζίμαν, επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας Μελανώματος του  Πανεπιστημίου Edith Cowan.

Η εξέταση αναμένεται να βοηθήσει στον εντοπισμό μελανώματος που βρίσκεται στα αρχικά του στάδια και δεν είναι εύκολα εντοπίσιμα τα σημάδια του με γυμνό μάτι. Θα βοηθήσει επίσης στην διάγνωση ασθενών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε δερματολόγους. Η επιστημονική κοινότητα υποδέχτηκε με συγκρατημένη αισιοδοξία την εμφάνιση της εξέτασης αφού οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια τέτοια εξέταση στο οπλοστάσιο των γιατρών αλλά θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι δοκιμές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News