Καπνοί καλύπτουν τον αττικό ουρανό στις πυρκαγιές του καλοκαιριού | INTIMENEWS/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Θέματα

Η μόλυνση του αέρα από τις πυρκαγιές συνδέεται με 33.000 θανάτους παγκοσμίως τον χρόνο

Τι αποκαλύπτει διεθνής μελέτη που έγινε σε 43 χώρες, με τη συμμετοχή ελλήνων ειδικών από το εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Protagon Team

Οι θάνατοι που σχετίζονται με τον καπνό και τη ρύπανση του αέρα που προκαλούν οι δασικές πυρκαγιές, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο παγκοσμίως είναι σχεδόν τόσοι όσοι οι θάνατοι που συνδέονται με τους καύσωνες, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, τουλάχιστον 33.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω της ρύπανσης της ατμόσφαιρας που προκαλούν οι δασικές πυρκαγιές.

Στην πολυεθνική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Planetary Health, συμμετείχαν οι καθηγήτριες Κλέα Κατσουγιάννη και Ευαγγελία Σαμόλη από το εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, τα ποσοστά θανάτων στη χώρα μας είναι αρκετά χαμηλά, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες που μπήκαν στο μικροσκόπιο των ειδικών.

Η μελέτη εκτιμά ότι ακόμη και η μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων στα μικροσκοπικά σωματίδια (ΡM2,5 ή έως 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου), τα οποία περνούν στους πνεύμονες και στο αίμα, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από ασθένειες των πνευμόνων, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες αιτίες. Τα σωματίδια από τις δασικές πυρκαγιές είναι συνήθως πιο μικρά και πιο τοξικά από αυτά των αστικών πυρκαγιών, διευκρινίζουν οι ειδικοί.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιουμίνγκ Γκούο από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης, ανέλυσαν στοιχεία για 65,5 εκατομμύρια θανάτους σε 749 πόλεις, 43 χωρών.

Συσχετίζοντας τα δεδομένα αυτά, με στοιχεία για τα επίπεδα συγκεντρώσεων σωματιδίων ΡΜ2.5 λόγω πυρκαγιών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 0,62% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία, το 0,55% των θανάτων καρδιαγγειακής αιτιολογίας και το 0,64% των θανάτων που σχετίζονται με παθήσεις των πνευμόνων, μπορούν κάθε χρόνο να αποδοθούν στις επιπτώσεις των μικροσωματιδίων από τις πυρκαγιές. Οι θάνατοι που συνδέονται με τους καύσωνες, εκτιμάται ότι αποτελούν το 0,91% όλων των θανάτων διεθνώς.

Η Γουατεμάλα βρέθηκε να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ετησίων θανάτων σχετιζόμενων με τη ρύπανση του αέρα από τις πυρκαγιές (3,04%), ακολουθούμενη από την Ταϊλάνδη (2,32%), την Παραγουάη (2,09%), το Μεξικό (1,72%) και το Περού (1,61%). Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμήθηκε αρκετά χαμηλά και σε 0,33%, όσο ακριβώς και στον Καναδά, ενώ στις ΗΠΑ εκτιμάται σε 0,26% και στη Βρετανία μόλις σε 0,09%.

«Η ρύπανση από τον καπνό των πυρκαγιών μπορεί να εξαπλωθεί έως 1.000 χλμ. μακριά και ο κίνδυνος προβλέπεται ότι θα αυξάνεται όσο η κλιματική αλλαγή χειροτερεύει», δήλωσε ο Γκούο. Οπως εκτιμά ο ίδιος, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι οι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις των πυρκαγιών στην υγεία.