517
Οι γυναικείες ορμόνες ίσως σώσουν τους άνδρες από τον κορονοϊό | Reuters

Η μείωση της τεστοστερόνης φαίνεται να προστατεύει από την Covid-19

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2020, 16:25
Οι γυναικείες ορμόνες ίσως σώσουν τους άνδρες από τον κορονοϊό
|Reuters

Η μείωση της τεστοστερόνης φαίνεται να προστατεύει από την Covid-19

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2020, 16:25

Καθώς είναι δεδομένο ότι ο αριθμός των ανδρών που νοσούν σοβαρά από κορονοϊό και χάνουν τη ζωή τους, είναι δυσανάλογα μεγαλύτερος από αυτόν των γυναικών, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αναζητούν τις αιτίες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι γυναικείες ορμόνες διεγείρουν καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι δημιουργούνται περισσότερα αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό (εδώ). Ωστόσο, κάθε σενάριο θα πρέπει να αποδειχθεί και επιστημονικά.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Oncology (εδώ) μία μελέτη που επικεντρώθηκε στην πιθανότητα οι ασθενείς με καρκίνο προστάτη που λαμβάνουν θεραπεία με ανδρογονικό αποκλεισμό, να νοσούν λιγότερο συχνά από Covid-19. Δηλαδή λαμβάνουν αγωγή που μειώνουν τις ανδρικές ορμόνες.

Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος συνοψίζει τα κύρια ευρήματα της μελέτης. «Η μελέτη συμπεριέλαβε 4.532 ασθενείς με COVID-19 από την περιοχή Βένετο στη βόρεια Ιταλία και τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι ασθενείς με καρκίνο προστάτη υπό ανδρογονικό αποκλεισμό νόσησαν σε μικρότερο ποσοστό από τον ιό ή όταν νοσούσαν έτειναν να εμφανίζουν ηπιότερη νόσο. Από τους 4.532 ασθενείς που μελετήθηκαν, 9.5% είχε διάγνωση κακοήθειας και 2,6% καρκίνο του προστάτη (118 ασθενείς)», λέει ο κ. Δημόπουλος.

Οι ασθενείς  με κακοήθεια είχαν 1,8 φορές περισσότερο κίνδυνο να νοσήσουν συγκριτικά με το γενικό ανδρικό πληθυσμό και διαπιστώθηκε η τάση να νοσούν σοβαρότερα.

Οταν όμως οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στους 5.273 ασθενείς υπό ανδρογονικό αποκλεισμό από τις βάσεις δεδομένων της μελετώμενης περιοχής, μόνο οι τέσσερις εμφάνισαν τη νόσο σοβαρά και όλοι οι άλλοι αποθεραπεύτηκαν.

«Ακολούθως, αυτή η ομάδα ασθενών συγκρίθηκε με 37.161 ασθενείς που είχαν καρκίνο προστάτη  και δεν λάμβαναν ανδρογονικό αποκλεισμό εκ των οποίων 114 ασθενείς  εμφάνισαν τη νόσο και 18 κατέληξαν από αυτή. Από 79.661 ασθενείς με άλλες κακοήθειες, 312 νόσησαν και 57 κατέληξαν. Οι ασθενείς υπό ανδρογονικό αποκλεισμό φάνηκε να έχουν 4 φορές χαμηλότερο κίνδυνο για μόλυνση από COVID-19 συγκριτικά με αυτούς που δεν ελάμβαναν αυτή τη θεραπεία. Η διαφορά ήταν πιο εκσεσημασμένη όταν οι ασθενείς αυτοί συγκρίθηκαν με ασθενείς με άλλους τύπους κακοήθειας (5 φορές μικρότερος κίνδυνος)». εξηγεί ο καθηγητής.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πώς ενδεχομένως άνδρες με καρκίνο προστάτη που δε λαμβάνουν ανδρογονικό αποκλεισμό, θα μπορούσαν να λάβουν προληπτικά για περιορισμένο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ή εφόσον νοσήσουν, για να περιορίσουν τη βαρύτητα της νόσου Covid-19.

Οι θεραπείες αυτές ελαττώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και εάν χορηγηθούν για λιγότερο από ένα μήνα δεν παρουσιάζουν ανεπιθύμητες  ενέργειες.

Μάλιστα, παρόμοια κλινική μελέτη βρίσκεται με άνδρες στους οποίους χορηγούνται γυναικείες ορμόνες, έχει ξεκινήσει σε νοσοκομεία των ΗΠΑ (εδώ).

«Μια πιθανή εξήγηση για το φαινόμενο είναι η εμπλοκή της πρωτεΐνης TMPRSS2 η οποία φαίνεται να ενισχύει τη μολυσματική ικανότητα του ιού. Η πρωτεΐνη TMPRSS2 δρα πάνω στην πρωτεΐνη-ακίδα με την οποία ο ιός συνδέεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Πιο συγκεκριμένα,  η TMPRSS2 «ενεργοποιεί» την πρωτεΐνη-ακίδα ώστε να μπορέσει να συνδεθεί με τον υποδοχέα ACE2 που βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων, και που αποτελεί την κερκόπορτα για την είσοδο του ιού στα κύτταρα. Η πρωτεΐνη TMPRSS2 φαίνεται να υπερεκφράζεται σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη ενώ  καταστέλλεται σε όσους λαμβάνουν ανδρογονικό αποκλεισμό. Τα δεδομένα αυτά πρέπει να αξιολογηθούν πιο συστηματικά εντός πλαισίου κλινικών μελετών», καταλήγει ο κ. Δημοπουλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...