985
H Μάγια Γκαμπέιρα καβάλα στα κύματα της Ναζαρέ | Maya Gabeira/Facebook

Η Μάγια που δαμάζει τα τεράστια κύματα της Ναζαρέ

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 20:02
H Μάγια Γκαμπέιρα καβάλα στα κύματα της Ναζαρέ
|Maya Gabeira/Facebook

Η Μάγια που δαμάζει τα τεράστια κύματα της Ναζαρέ

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 20:02

Τα τεράστια κύματα σχηματίζονται συνήθως μπροστά από τον φάρο της Ναζαρέ. Βλέποντάς τα από τη στεριά φαίνονται πολύ μεγαλύτερα από τα σπίτια. Ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα το ύψος των κυμάτων που πλήττουν αλύπητα την Praia do Norte, την βόρεια παραλία της πόλης, ξεπερνά πολύ συχνά τα 25 μέτρα.

Ξεπερνά και την φαντασία των ντόπιων και των ψαράδων της περιοχής, όχι, όμως, τόσο το ύψος των κυμάτων όσο το θάρρος εκείνων που επιδιώκουν και προσπαθούν, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο, να τα δαμάσουν, αυτά τα υδάτινα βουνά στα οποία καλούνται αρχικά να αναρριχηθούν με τη βοήθεια ενός τζετ σκι, μόνο και μόνο για να τα κατεβούν στη συνέχεια πάνω σε μια σανίδα και το ταχύτερο δυνατό, ούτως ώστε να μην τους συμπαρασύρουν με την ορμή τους.

Η Ναζαρέ βρίσκεται στην κεντρική Πορτογαλία, 100 χιλιόμετρα βόρεια της Λισαβόνας, και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παραθαλάσσια θέρετρα στην αποκαλούμενη Costa de Prata (Ασημένια Ακτή), γνωστή κυρίως για τις αμμώδεις παραλίες της που προσελκύουν κάθε χρόνο πλήθος τουριστών.

Όταν, όμως, τελειώνει το καλοκαίρι, και ειδικά από τον Οκτώβριο και μετά, στη Ναζαρέ αρχίζουν να καταφτάνουν σέρφερ από κάθε γωνιά της Γης, αποφασισμένοι να αναμετρηθούν με τα επιβλητικά και συνάμα τρομακτικά κύματά της.

Πλήθος κόσμου παρακολουθεί το σερφ πάνω στα τεράστια κύματα, μπροστά από τον φάρο της Ναζαρέ

Τα κύματα αυτά σχηματίζονται εξαιτίας της Τάφρου της Ναζαρέ, ενός υποθαλάσσιου «φαραγγιού» μήκους περίπου 230 χιλιομέτρων και μέγιστου βάθους τουλάχιστον 5.000 μέτρων που υπάρχει ανοιχτά των ακτών της πόλης. Από μέσα του διέρχεται ο Ατλαντικός Ωκεανός ωσάν να ήταν ποτάμι πριν ενωθεί με το τοπικό θαλάσσιο ρεύμα, διογκώνοντας τα κύματα σε βαθμό τρομακτικό για τους κοινούς θνητούς, ιδανικό όμως για τους ατρόμητους σέρφερ.

Από το 1878 έως και τις αρχές του 20ου αιώνα χιλιάδες Πορτογάλοι, κυρίως από τη Μαδέρα και τις Αζόρες, μετανάστευσαν στη Χαβάη για να εργαστούν σε φυτείες. Μπάινοντας ο 21ος αιώνας ένας Αμερικανός που ζούσε τότε στη Χαβάη αποφάσισε να μεταναστεύει στην Πορτογαλία και συγκεκριμένα στη Ναζαρέ για να δαμάσει τα κύματά της.

Για τον 53χρονο Γκάρετ ΜακΝαμάρα ο λόγος, τον θρυλικό σέρφερ και πρωτοπόρο του αποκαλούμενου Big Wave Surfing. Toν Νοέμβριο του 2011 o ΜακΝαμάρα κατάφερε να δαμάσει ένα κύμα ύψους 23,77 μέτρων πριν αυτό σκάσει ορμητικά στην Praia do Norte, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ.

Toν Νοέμβριο του 2017, ωστόσο, τον ξεπέρασε ένας μαθητής του, ο βραζιλιάνος Ροντρίγκο Κόσα, ο οποίος βρέθηκε στην κορυφή ενός υδάτινου όγκου ύψους 24, 38 μέτρων.

Η Μάγια Καμπέιρα σπάει το δικό της ρεκόρ το 2018, δαμάζοντας ένα κύμα ύψους 20,7 μέτρων στη Ναζαρέ

Φέτος, όμως, στη βόρεια ακτή της Ναζαρέ ιστορία έγραψε όχι ένας άνδρας αλλά μία γυναίκα, η 33χρονη Μάγια Γκαμπέιρα από τη Βραζιλία επίσης, η οποία τον περασμένο Φεβρουάριο καβάλησε ένα κύμα ύψους 22,4 μέτρων, το υψηλότερο που έχει καταφέρει να δαμάσει ποτέ μία γυναίκα σέρφερ.

Το εξαιρετικό της επίτευγμα κοινοποιήθηκε επίσημα με καθυστέρηση εξαιτίας της αναβολής (λόγω της πανδημίας) της απονομής των σχετικών βραβείων. Στις 10 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, αναγνωρίστηκε και από τους ειδικούς των Guinness World Records ενώ αυτές τις ημέρες ανακοινώθηκε πως το ρεκόρ της ξεπερνάει και τις φετινές επιδόσεις όλων των κορυφαίων ανδρών σέρφερ, δεδομένου ότι μεγαλύτερο κύμα που δάμασε το 2020 ένας άνδρας είχε ύψος 21,3 μέτρα.

Με το βραβείο των Guinness World Records ανά χείρας

Η Μάγια Καμπέιρα έσπασε το δικό της ρεκόρ που είχε σημειώσει τον Ιανουάριο του 2018, δαμάζοντας τότε ένα κύμα ύψους 20,7 μέτρων και πάλι στη Ναζαρέ. Τον Οκτώβριο του 2013, ωστόσο, ένα παρόμοιο τεράστιο κύμα είκοσι μέτρων παραλίγο να σκοτώσει την νεαρή Βραζιλιάνα.

Ακούγοντας τον βρυχηθμό του πίσω της «απλά σκέφτηκα, πως αυτό είναι, πρόκειται να πεθάνω», αποκάλυψε η ίδια μιλώντας στο BBC. Και αμέσως μετά ένας τεράστιος όγκος νερού βάρους άνω των 144 τόνων την καταπλάκωσε, σκίζοντας το σωσίβιό της και βυθίζοντάς την κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και σπάζοντας το ένα από τα πόδια της με την ίδια να χάνει τελικά τις αισθήσεις της.

Μετά από το ατύχημα, η Μάγια Γκαμπέιρα είχε να ξεπεράσει σοβαρά σωματικά και ψυχικά τραύματα πριν μπορέσει να επιστρέψει στο σερφ

Ευτυχώς μπόρεσε να την περισυλλέξει και να την μεταφέρει στη στεριά ο σέρφερ που τη συνόδευσε έως την κορυφή του κύματος. «Ημουν πολύ ταραγμένη και είχα τραυματιστεί άσχημα. Επρεπε να αποφασίσω εάν θα προσπαθούσα να συνεχίσω ή εάν θα αποσυρόμουν. Αλλά δεν ήμουν έτοιμη να τα παρατήσω», εξήγησε.

Ομως η Μάγια Γκαμπέιρα είχε υποστεί σοβαρά τραύματα και στην πλάτη τα οποία μπόρεσε τελικά να ξεπεράσει έπειτα από τρεις χειρουργικές επεμβάσεις και τέσσερα χρόνια φυσιοθεραπειών.

Η Γκαμπέιρα μετακόμισε στη Ναζαρέ με σκοπό να μελετήσει τα τεράστια και απειλητικά κύματά της

Είχε, ήδη, ωστόσο μετακομίσει στη Ναζαρέ, τον τόπο του ατυχήματος που λίγο έλειψε να της κοστίσει τη ζωή, από το 2015 με σκοπό να μελετήσει και να ζήσει κοντά στα τεράστια και απειλητικά κύματά της.

Στη θάλασσα επέστρεψε τελικά τον Νοέμβριο του 2017 και, λιγότερο από έναν χρόνο μετά, σημείωσε το πρώτο εντυπωσιακό ρεκόρ της, καβαλώντας ένα κύμα 20,7 μέτρων.

Τότε, ωστόσο, δεν υπήρχαν ξεχωριστές κατηγορίες με βάση το φύλο των αθλητών, άνδρες και γυναίκες συμπεριλαμβάνονταν στην ίδια κατηγορία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μην καταγράφονται τα κατορθώματα των σέρφερ γένους θηλυκού.

Αλλά η Γκαμπέιρα δεν έμεινε άπραγη και έπειτα από πολλές προσπάθειες και με τη στήριξη χιλιάδων θαυμαστών της έπεισε τελικά τις αρμόδιες αρχές να αναγνωρίσουν και επίσημα το κατόρθωμά της, θεσπίζοντας, συγχρόνως, ξεχωριστή κατηγορία για τις γυναίκες σέρφερ.

Ο ντόρος που δημιούργησε η υπόθεσή της, αποκάλυψε πως ο σεξισμός είναι υπαρκτός και στον αντισυμβατικό και κοινοβιακό κόσμο των σέρφερ. Μόλις πέρυσι τα χρηματικά έπαθλα των κορυφαίων γυναικών σέρφερ εξισώθηκαν με τα έπαθλα που απονέμονται στους άνδρες ενώ εξακολουθούν να διοργανώνονται περισσότερα ανδρικά τουρνουά, μας πληροφορεί το BBC.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...