635
Η Τζάκι Κένεντι-Ωνάση, χήρα του JFK και σύζυγος του έλληνα μεγιστάνα | CreativeProtagon

Η κρυφή επίσκεψη της Τζάκι Κένεντι-Ωνάση στον Λευκό Οίκο

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2021, 07:05
Η Τζάκι Κένεντι-Ωνάση, χήρα του JFK και σύζυγος του έλληνα μεγιστάνα
|CreativeProtagon

Η κρυφή επίσκεψη της Τζάκι Κένεντι-Ωνάση στον Λευκό Οίκο

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2021, 07:05

Πριν 50 χρόνια, η Τζάκι Ωνάση επισκέφθηκε ξανά τον Λευκό Οίκο, για πρώτη φορά από τη δολοφονία του συζύγου της, του προέδρου Τζον Κένεντι.

Ηταν το 1971, οκτώ χρόνια από την ημέρα που είχε αφήσει την παλιά της κατοικία, όταν έγραψε μία επιστολή στην τότε Πρώτη Κυρία, Πατ Νίξον, ζητώντας να της επιτραπεί μία ιδιωτική επίσκεψη πριν από τα αποκαλυπτήρια του επίσημου πορτρέτου του Κένεντι, που θα κοσμούσε τους διαδρόμους του Λευκού Οίκου, μαζί με των υπόλοιπων πρώην προέδρων.

Αυτή η επιστολή, μαζί με άλλες, εκτίθενται στις προεδρικές βιβλιοθήκες του Ρίτσαρντ Νίξον και του Κένεντι και φανερώνουν τόσο τη σημασία της επίσκεψης, όσο και την τρυφερότητα με την οποία υποδέχθηκε την πρώην Πρώτη Κυρία και τα παιδιά της, η Πατ Νίξον.

Η Τζάκι δεν ήθελε να παραστεί στην επίσημη τελετή για τα αποκαλυπτήρια του πορτρέτου, σύμφωνα με τον Guardian, λόγω των τραυματικών αναμνήσεών της. Μέχρι εκείνη την ημέρα, είχε επιστρέψει στην περιοχή της Ουάσινγκτον μόνο για να επισκεφθεί τον τάφο του Κένεντι, στο νεκροταφείο του Αρλινγκτον.

«Οπως ξέρετε, η σκέψη της επιστροφής μου στον Λευκό Οίκο, είναι δύσκολη για μένα», έγραφε στη χειρόγραφη επιστολή της, στις 27 Ιανουαρίου του 1971, η Ωνάση, η οποία είχε παντρευτεί τον έλληνα εφοπλιστή το 1968.

Η χειρόγραφη επιστολή της Τζάκι Ωνάση στην Πατ Νίξον – RICHARD NIXON PRESIDENTIAL LIBRARY AND MUSEUM

«Πραγματικά δεν έχω το κουράγιο να συμμετέχω σε μία επίσημη τελετή και να φέρω τα παιδιά πίσω στο μόνο σπίτι που είχαν και τα δύο με τον πατέρα τους, κάτω από τόσο τραυματικές συνθήκες. Με τον Τύπο εκεί και όλα τα υπόλοιπα, πράγματα τα οποία προσπαθώ να αποφύγω στη ζωή τους, ξέρω ότι η εμπειρία θα είναι δύσκολη για αυτά», συνέχιζε στην επιστολή.

Τα παιδιά του Τζον και της Τζάκι Κένεντι ήταν η Κάρολαϊν, γεννημένη το 1957 και Τζον Τζούνιορ, το 1960. Ο Κένεντι δολοφονήθηκε τον Νοέμβριο του 1963.

Ετσι, η Ωνάση πρότεινε μία ιδιωτική επίσκεψη της οικογένειας στον Λευκό Οίκο, μακριά από τα φλας και τις κάμερες: «Ισως οποιαδήποτε ημέρα πριν ή μετά (την επίσημη τελετή), όταν μπορείτε, θα μπορούσαμε τα παιδιά και εγώ να έρθουμε διακριτικά στην Ουάσινγκτον και να δούμε ιδιωτικά τους πίνακες;», ρωτά την Νίξον, στην επιστολή της.

Η Πρώτη Κυρία φυσικά δέχθηκε και η Ωνάση και τα παιδιά της, 13 και 10 ετών πλέον, επισκέφθηκαν τον Λευκό Οίκο στα τέλη Ιανουαρίου. Η Νίξον φρόντισε ώστε να μην υπάρχουν φωτογράφοι και η ίδια μαζί με τις κόρες της, Τζούλι και Πατρίσια, ξενάγησαν την οικογένεια στο μέρος που ήταν γεμάτο αναμνήσεις.

Τα παιδιά του Κένεντι γνώρισαν τα σκυλιά των Νίξον, ενώ ο πρόεδρος, Ρίτσαρντ Νίξον, τους είπε τον θρύλο για την ευχή που αν κάνει κάποιος καθισμένος στο κρεβάτι του Λίνκολν, θα πραγματοποιηθεί.

Η Τζάκι Κένεντι, ως Πρώτη Κυρία, με την Κάρολαϊν και τον Τζον Τζούνιορ, το 1963 – EPA PHOTO/AFP/FILE

Μετά την επίσκεψη, η Τζάκι έγραψε ξανά στον πρόεδρο και στην Πρώτη Κυρία και τους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της. «Δεν έχω ξαναδεί τόση μεγαλοψυχία και τόση τρυφερότητα. Μπορείτε να φανταστείτε το δώρο που μου κάνατε; Να επιστρέψω στον Λευκό Οίκο ιδιωτικά με τα παιδιά μου, ενώ είναι ακόμα νέα και μπόρεσαν να ανακαλύψουν ξανά την παιδική τους ηλικία -με εσάς ξεναγούς- και με τις κόρες σας, τόσο εξαιρετικές νέες», ανέφερε στην επιστολή της.

Τα παιδιά του Κένεντι επίσης έστειλαν ευχαριστήρια σημειώματα στους Νίξον. «Μου άρεσαν όλοι οι πίνακες των Ινδιάνων και των προέδρων. Επίσης, μου άρεσαν και τα παλιά πιστόλια. Και λάτρεψα τα σκυλιά, ήταν τόσο αστεία και όταν γύρισα σπίτι, τα δικά μου σκυλιά με μύριζαν συνέχεια. Ισως να θυμήθηκαν τον Λευκό Οίκο», έγραψε ο Τζον Φ. Κένεντι Τζούνιορ.

Η Κάρολαϊν Κένεντι, όπως και ο αδελφός της, αγάπησε τα σκυλιά και της άρεσαν τα πορτρέτα του πατέρα της και της μητέρας της. «Ηταν όλα τέλεια και όλοι τόσο καλοί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News