427
Τα εν λόγω φάρμακα πωλούνται εδώ και αρκετά χρόνια στα φαρμακεία | Intime

Η κοινή κορτιζόνη μειώνει 20% τον κίνδυνο θανάτου σε βαριά ασθενείς με Covid-19

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2020, 19:42
Τα εν λόγω φάρμακα πωλούνται εδώ και αρκετά χρόνια στα φαρμακεία
|Intime

Η κοινή κορτιζόνη μειώνει 20% τον κίνδυνο θανάτου σε βαριά ασθενείς με Covid-19

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2020, 19:42

Τρία φάρμακα της ίδιας κατηγορίας (κορτικοστεροειδή) που κοστίζουν μόλις 5 ευρώ, αποδείχθηκε ότι μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου στο ένα πέμπτο σε άτομα με κορονοϊό που νοσούν βαριά με Covid-19. Μάλιστα, όπως γράφει η Telegraph, τα φάρμακα θα είναι άμεσα διαθέσιμα σε όλα τα νοσοκομεία της Βρετανίας.

Για τη συγκεκριμένη δραστική ουσία, όπως είχε τονίσει πρόσφατα ο Σωτήρης Τσιόδρας, υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, έχουν ενημερωθεί τα θεραπευτικά πρωτόκολλα από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και στην Ελλάδα.

«Η δεξαμεθαζόνη, ένα είδος κορτιζόνης, ένα φτηνό και γνωστό φάρμακο, που φαίνεται να μειώνει τους θανάτους σε μια μεγάλη κλινική μελέτη, η οποία αφορούσε σοβαρά περιστατικά και περιλαμβάνεται και στον δικό μας αλγόριθμο», τονίζει ο κ. Τσιόδρας. Το φάρμακο λαμβάνουν ήδη ασθενείς στην Ελλάδα.

«Η χορήγηση κορτικοστεροειδών φαρμάκων σε ασθενείς με Covid-19 που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 20%», καταλήγει η πιο πρόσφατη ανάλυση επτά διεθνών κλινικών δοκιμών που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, κάτι που οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στην επικαιροποίηση των οδηγιών του για την αντιμετώπιση της νόσου.

Η ανάλυση, που συγκεντρώνει δεδομένα από ξεχωριστές δοκιμές με χαμηλές δόσεις υδροκορτιζόνης, δεξαμεθαζόνης και μεθυλπρεδνιζολόνης, αποκαλύπτει ότι τα στεροειδή βελτιώνουν τα ποσοστά επιβίωσης ασθενών με Covid-19 που νοσούν σοβαρά.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι με τη χορήγηση κορτικοστεροειδών, υπάρχουν 87 λιγότεροι θάνατοι ανά 1.000 ασθενείς. Αυτές είναι ζωές που έχουν σωθεί», δήλωσε η Τζάνετ Ντίας, επικεφαλής κλινικής φροντίδας του ΠΟΥ.

Τα στεροειδή είναι φθηνά και διαθέσιμα φάρμακα και η ανάλυσή μας επιβεβαίωσε πως είναι αποτελεσματικά στη μείωση των θανάτων μεταξύ των ασθενών που έχουν πληγεί πιο σοβαρά από την Covid-19, πρόσθεσε ο Τζόναθαν Στερν, καθηγητής Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπρίστολ της Βρετανίας που συμμετείχε στην ανάλυση.

Ο ίδιος είπε ότι οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές στη Βρετανία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ, έδωσαν όλες ένα συναφές μήνυμα, δείχνοντας πώς τα φάρμακα παρέχουν οφέλη στους πιο βαριά ασθενείς, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή το πόσο καιρό νοσούν.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association, ενισχύουν τα αποτελέσματα που είχαν χαιρετιστεί ως μεγάλη πρόοδος και ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο (εδώ), όταν η δεξαμεθαζόνη έγινε το πρώτο φάρμακο που αποδείχθηκε ότι μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θανάτου σε σοβαρά ασθενείς με Covid-19.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του Μάρτιν Λάντρεϊ, καθηγητή Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή της δεξαμεθαζόνης, ο οποίος δήλωσε πώς «τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι οι γιατροί στα νοσοκομεία όλου του κόσμου μπορούν με ασφάλεια να χρησιμοποιήσουν τα φάρμακα για να σώσουν ζωές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News