756
Η γοργόνα είναι το σήμα της γαστρονομικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης |

Η γαστρονομία της Θεσσαλονίκης στην Αθήνα

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 17 Οκτωβρίου 2018, 17:47
Η γοργόνα είναι το σήμα της γαστρονομικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης
|

Η γαστρονομία της Θεσσαλονίκης στην Αθήνα

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 17 Οκτωβρίου 2018, 17:47

Για μας τους Αθηναίους η Θεσσαλονίκη ήταν ανέκαθεν ένας γαστρονομικός παράδεισος. «Οι Θεσσαλονικιοί ξέρουν να τρώνε και γενικά να διασκεδάζουν καλύτερα από μας» παραδεχόμαστε πάντα, νοσταλγώντας ένα ταξίδι στον Βορρά. Ετσι όταν (το 2011) δημιουργήθηκε ο θεσμός Thessaloniki Food Festival, με στόχο την επίσημη ανάδειξη της πόλης ως «απόλυτου γαστρονομικού προορισμού», χαρήκαμε ιδιαίτερα. Στην αρχή οι εκδηλώσεις του θεσμού είχαν διάρκεια τριών εβδομάδων όμως εν τω μεταξύ απλώθηκαν σε όλη τη χρονιά, και βγήκαν από τα σύνορα της χώρας, με μεγάλη επιτυχία μάλιστα.

Εχοντας ήδη κερδίσει πολλά σε επίπεδο προβολής και τουριστικής ανάπτυξης, η Θεσσαλονίκη έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να βρει τη θέση που της αξίζει στον ταξιδιωτικό και γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας. Και η ιδιαίτερη γαστρονομική της ταυτότητα με σήμα τη γοργόνα, γίνεται όλο και πιο γνωστή και ισχυροποιείται μέσα από στοχευμένες δράσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Οι Chef Ambassadors της Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τασιούλας, Αντώνης Μουστάκης και Λάμπρος Ρώσσιος στην κουζίνα του CTC

Πλούσια σε γεύσεις όσο και η ιστορία της, η πόλη αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας και παράδοσης, ενώ έχει καταφέρει να αναγνωριστεί διεθνώς και να χαρακτηριστεί ακόμα και «γαστρονομική πρωτεύουσα της Ελλάδας». Υπό την αιγίδα του δήμου, Θεσσαλονικείς και επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την τοπική γαστρονομία, ενώ την όλη διοργάνωση στηρίζουν έμπρακτα εστιατόρια, παραγωγοί προϊόντων και ενώσεις παραγωγών, συμμετέχοντας σε εκθέσεις, γευσιγνωσίες και πολλές ακόμα εκδηλώσεις.

Πέρυσι δημιουργήθηκε και ο θεσμός των Thessaloniki Chef Ambassadors. Νέοι, ταλαντούχοι chefs από εστιατόρια της πόλης παρουσιάζουν ειδικά μενού, με βάση χαρακτηριστικές συνταγές της Θεσσαλονίκης με επιλεγμένα προϊόντα του Thessaloniki Food Basket, δημιουργώντας μια νέα τάση και κουλτούρα φαγητού με φανατικούς θαυμαστές, στην οποία δίνουν το δικό τους γαστρονομικό στίγμα.

Ταρτάρ με γεύση από σουτζουκάκι

Να σημειωθεί ότι το Thessaloniki Food Basket είναι ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα άμεσα συνδεδεμένα με τη γευστική παράδοση της πόλης: τοπικά ζυμαρικά, ποντιακά προϊόντα, γαλακτοκομικά από βουβαλίσιο γάλα, ελιές, λάδι, προϊόντα πιπεριάς, αμπελόφυλλα και ντολμαδάκια, μαρμελάδες, σάλτσες, σοκολατάκια και φυσικά το παραδοσιακό κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Η σύνθεσή του αλλάζει δύο φορές τον χρόνο, ανάλογα με την εποχικότητα, και αποτελεί έναν πρωτότυπο τρόπο παρουσίασης των τοπικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κοινό αλλά και στο εξωτερικό.

Το φετινό καλάθι με προϊόντα της Θεσσαλονίκης

Οι Thessaloniki Chef Ambassadors για το 2018 είναι οι Δημήτρης Τασιούλας, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Thria», Αντώνης Μουστάκης του «Extravaganza» και Λάμπρος Ρώσσιος του «Μαιτρ και Μαργαρίτα», οι οποίοι μαζί με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρο Πέγκα πέρασαν πρόσφατα και από την Αθήνα. Στην ομάδα τους συμμετείχαν επίσης η Αλεξάνδρα Ανθίδου, ψυχή όλων των δράσεων της Ενωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», και η γενική διευθύντρια του Κτήματος Πόρτο Καρράς Υλιάνα Στέγγου.

Τις εξαιρετικές δημιουργίες των νεαρών θεσσαλονικιών μαγείρων, τις οποίες ταίριαξε ιδανικά με κρασιά του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα η Αλεξάνδρα Ανθίδου, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο εστιατόριο CTC του Αλέξανδρου Τσιοτίνη στα Ιλίσια σε ένα δείπνο πλούσιο σε γεύσεις και αρώματα. Ηταν μια πραγματική έκπληξη: Συνταγές αποδομημένες και ξαναδομημένες αλλιώς, παρουσιάστηκαν έτσι ώστε να εκπλήσσουν αισθητικά διατηρώντας όμως ίδια και απαράλλακτη την παραδοσιακή γεύση που έχει καταγραφεί στη μνήμη μας.

Αγιορείτικος επιδόρπιος οίνος και σεμιφρέντο με χαλβά από ταχίνι

Το δείπνο άρχισε με μια Τριλογία του Μεζέ (γαρίδα σαγανάκι, μύδι αχνιστό και ντολμά αβγολέμονο) που συνοδεύτηκε με Αγιορείτικο Αβατον του Τσάνταλη, ένα ωραίο χαρμάνι από τις ποικιλίες αθήρι και ασύρτικο. Συνεχίστηκε με σουτζουκάκι Θεσσαλονίκης ταρτάρ, που σερβιρίστηκε με το Merlot Nicolas της Κλαούντια Παπαγιάννη, και μοσχαρίσια ουρά αρωματισμένη με κανελογαρίφαλα, μους καπνιστής μελιτζάνας και τσιπς μαϊντανού και στο πλάι το Λημνιό Limneon του Κτήματος Πόρτο Καρράς.

Και έκλεισε με κραμπλ από τσουρέκι Θεσσαλονίκης, σεμιφρέντο ταχινένιου χαλβά και καραμέλα κυδώνι μαζί με αγιορείτικο Νάμα, ένα γλυκό κόκκινο κρασί από το οινοποιείο Μυλοπόταμος από τις ποικιλίες Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Merlot, αναμφίβολα ένα από τα εκλεκτά επιδόρπια ελληνικά κρασιά.

To σάντουιτς Beef Brisket του Tarantino Sandwiches & Fries στην Αθήνα (Facebook / Thessaloniki Food Festival 2018 – Athens Edition)

Παράλληλα με το δείπνο για δημοσιογράφους γαστρονομίας και τουρισμού, το Thessaloniki Street Food Festival κατέβηκε (για δεύτερη χρονιά φέτος) στην Αθήνα συγκεντρώνοντας για ένα τριήμερο πλήθος κόσμου στην πλατεία Κοτζιά με τη συμμετοχή επιχειρήσεων εστίασης της Θεσσαλονίκης, οι οποίες έχουν διακριθεί όχι μόνο για την ποιότητα, αλλά και την πρωτοτυπία τους.

Σας ευχαριστούμε καρντάσια, και του χρόνου, λοιπόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...