598
Το κυτίο και το περιεχόμενό του για την εξέταση καρκίνου παχέος εντέρου στο σπίτι |

Η εναλλακτική εξέταση της κολονοσκόπησης φτάνει με… κούριερ στο σπίτι

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 20:00
Το κυτίο και το περιεχόμενό του για την εξέταση καρκίνου παχέος εντέρου στο σπίτι
|

Η εναλλακτική εξέταση της κολονοσκόπησης φτάνει με… κούριερ στο σπίτι

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 20:00

Τέλος στην ταλαιπωρία της δύσκολης προετοιμασίας που απαιτείται για την εξέταση της κολονοσκόπησης αναμένεται να βάλει ένα νέου τύπου τεστ, το οποίο προβλέπει με αρκετά μεγάλη ακρίβεια τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με τους New York Times (ΝΥΤ), μεγάλα ιδιωτικά και δημόσια ασφαλιστικά ταμεία στις ΗΠΑ δεν στέλνουν πλέον email στους ασφαλισμένους τους, για να τους υπενθυμίσουν το ραντεβού για κολονοσκόπηση, αλλά ένα μικρό κουτί. Σε αυτό περιλαμβάνεται όλος ο εξοπλισμός και οι οδηγίες για τη λήψη δείγματος κοπράνων και οι απαραίτητες οδηγίες για την αποστολή του σε ένα βιοχημικό εργαστήριο. Μία εβδομάδα αργότερα ο ασθενής και ο ασφαλιστικός φορέας ενημερώνονται εάν στο δείγμα ανιχνεύτηκε αίμα, ακόμα και πολύ μικρή ποσότητα. Σύμφωνα με τους NYT, περίπου το 6% από αυτούς θα έχουν θετική απάντηση, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν κολονοσκόπηση. Ολοι οι υπόλοιποι είναι «καθαροί» και έχουν γλιτώσει την εξέταση.

Το τεστ αυτό ονομάζεται FIT, από τα αρχικά Fecal Immunochemical Test (Ανοσοχημική Εξέταση Κοπράνων) και λειτουργεί προσδιορίζοντας εάν υπάρχει αίμα στο δείγμα κοπράνων, το οποίο βέβαια δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι.

«Γνωρίζουμε ότι από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2020 οι προσυμπτωματικοί έλεγχοι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μειώθηκαν περίπου 90%, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού», εξηγεί η Ρέιτσελ Ιζάκα, γαστρεντερολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Ετσι, άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως στη χώρα το FIT.

Μετά από έρευνες που πραγματοποίησαν εμπειρογνώμονες στις ΗΠΑ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτού του είδους τα τεστ δεν είναι όσο ακριβής είναι η κολονοσκόπηση, όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάποιες και μάλιστα αρκετές περιπτώσεις, για προληπτικό έλεγχο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Για ποιους προτείνεται

Οι ειδικοί προτείνουν κολονοσκόπηση και όχι FIT για παράδειγμα σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του εντέρου, φλεγμονώδεις παθήσεις όπως είναι η νόσος του Chrohn, αλλά και σε αυτούς που σε προηγούμενη εξέταση είχαν ανιχνευθεί πολύποδες ή άλλου τύπου ανωμαλίες.

Επίσης, η κολονοσκόπηση προσφέρει το πλεονέκτημα ότι όταν ο γαστρεντερολόγος εντοπίσει πολύποδες, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο, τους αφαιρεί τη στιγμή της εξέτασης.

Ωστόσο, το FIT φαίνεται να είναι καλύτερη επιλογή για άτομα μεγάλης ηλικίας που η κολονοσκόπηση μπορεί να έχει επιπλοκές και να χρειαστούν νοσηλεία. Στο ίδιο πλαίσιο και η προετοιμασία για τον καθαρισμό του εντέρου με καθαρτικά, μπορεί σε ηλικιωμένους να προκαλέσει διάρροιες ή δυσκοιλιότητα για τις επόμενες εβδομάδες.

Επίσης, είναι πολύ καλή επιλογή για άτομα που διαμένουν μακριά από υγειονομικές μονάδες και θα πρέπει να μετακινηθούν για να κάνουν την εξέταση.

Και για ποιο λόγο δεν είναι πιο διαδεδομένα αυτά τα τεστ; «Διότι υπάρχει οικονομικό κίνητρο από τους γιατρούς που κάνουν τις κολονοσκοπήσεις», απαντά στους ΝΥΤ o δρ Τζέιμς Γκούντγουιν, γηρίατρος και ερευνητής σε Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Το FIT, σύμφωνα πάντα με τους NYΤ, είναι αρκετά οικονομικό, καθώς κοστίζει μόνο 20 δολάρια, όταν μία κολονοσκόπηση εύκολα μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.000 δολάρια στις ΗΠΑ.

Το τεστ FIT

Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι σημάδι ύπαρξης πολύποδα στο παχύ έντερο (που συνήθως δεν είναι καρκινικός), αλλά μπορεί να υποδεικνύει και αρχικό στάδιο του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 31 επιμέρους μελέτες, που συνέκριναν την αποτελεσματικότητα του τεστ FIT σε σύγκριση με τις κολονοσκοπήσεις.

Διαπίστωσαν ότι το FIT είχε 75%-80% επιτυχία στην ανίχνευση καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ μια κολονοσκόπηση έχει ακρίβεια 95%.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αν το τεστ FIT πραγματοποιείται κάθε χρόνο, θα αποτελεί μια πολύ αποδεκτή εναλλακτική λύση έναντι της κολονοσκόπησης για άτομα με μέτριο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο μέτριος κίνδυνος σημαίνει ότι το άτομο δεν έχει οικογενειακό ιστορικό και δεν έχει φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή πολύποδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...