383
Ηταν γνωστό ότι στην Ανταρκτική υπήρχαν δεινόσαυροι. Αυτό που μαθαίνουμε τώρα είναι ότι ζούσαν μέσα σε ένα τεράστιο τροπικό δάσος | Shutterstock

Η Ανταρκτική ήταν κάποτε τροπικός παράδεισος

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2020, 22:45
Ηταν γνωστό ότι στην Ανταρκτική υπήρχαν δεινόσαυροι. Αυτό που μαθαίνουμε τώρα είναι ότι ζούσαν μέσα σε ένα τεράστιο τροπικό δάσος
|Shutterstock

Η Ανταρκτική ήταν κάποτε τροπικός παράδεισος

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2020, 22:45

Όταν ο Ρόαλντ Αμούντσεν στις 14 Δεκεμβρίου του 1911 έγραφε το όνομά του στην Ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στον Νότιο Πόλο, θα αδυνατούσε να πιστέψει ότι αυτή η περιοχή είχε κάποτε τροπικά δάση.

Διάφορες κλιματικές έρευνες σε συνδυασμό με ευρήματα που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια στην Ανταρκτική έχουν δείξει ότι πριν από δεκάδες εκατομμύρια έτη, η παγωμένη σήμερα ήπειρος ήταν ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος από αυτόν που γνωρίζουμε σήμερα. Οι προηγούμενες μελέτες έλεγαν ότι υπήρχε στην Ανταρκτική αρκετό πράσινο, αλλά και ήπιες κλιματικές συνθήκες, γεγονός που επέτρεπε την παρουσία εκεί διαφόρων ζώων, ακόμη και ορισμένων ειδών δεινοσαύρων. Μια νέα μελέτη, την οποία πραγματοποίησαν ερευνητές από τη Βρετανία και τη Γερμανία και παρουσιάζουν στην επιθεώρηση «Nature», δεν επιβεβαιώνει απλώς τα προηγούμενα ευρήματα, αλλά αποτυπώνει μια ακόμη πιο εντυπωσιακή εικόνα για την Ανταρκτική.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times, οι ερευνητές απέσπασαν πυρήνες πάγου (δείγματα πάγου από τα βάθη των παγετώνων) τόσο από παγετώνες της Ανταρκτικής όσο και τον πυθμένα της θάλασσας σε ένα από τα νησιά της. Οι πυρήνες αυτοί είχαν ηλικία 80-115 εκατ. ετών. Μέσα στα δείγματα αυτά οι ερευνητές ανακάλυψαν σε εξαιρετική κατάσταση χώμα, γύρη, μέρη από ανθοφόρα φυτά αλλά και δίκτυα από ρίζες.

Το δάσος

Η ανάλυση των ευρημάτων δείχνει ότι πριν από 93 εκατ. έτη δημιουργήθηκε στη δυτική πλευρά της Ανταρκτικής ένα πελώριο βαλτώδες τροπικό δάσος. Η μελέτη δείχνει ότι η μέση θερμοκρασία στην Ανταρκτική εκείνη την περίοδο ήταν 12 βαθμοί Κελσίου και το καλοκαίρι η θερμοκρασία έφτανε τους 19 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στη Δυτική Ανταρκτική τη συγκεκριμένη περίοδο υπήρχε βροχόπτωση παρόμοια με αυτή που υπάρχει σήμερα στην Ουαλία. Αυτές οι συνθήκες επέτρεψαν στο τροπικό δάσος όχι μόνο να υπάρχει, αλλά και να επεκτείνεται για χρονικό διάστημα περίπου δέκα εκατ. ετών.

«Υπάρχουν ευρήματα από αυτό το τροπικό δάσος που έχουν διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση και μας αποκαλύπτουν την εικόνα του τοπίου εκείνη την περίοδο. Όπως φαίνεται, ακόμη και τους μήνες που στην Ανταρκτική επικρατεί σκοτάδι, οι συνθήκες ήταν τέτοιες που επέτρεπαν στο δάσος να ακμάζει» λέει η Τίνα βαν ντε Φλίερντ, του τμήματος Επιστήμης και Μηχανικής της Γης του Imperial College του Λονδίνου που ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το τροπικό δάσος της Ανταρκτικής ήταν παρόμοιο με ορισμένα από τα δάση που υπάρχουν στη Νέα Ζηλανδία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...