Το Bircher Muesli Bowl της Pret a Manger περιέχει γιαούρτι, μέλι, τριμμένο πράσινο μήλο, ψημένο φιστίκι και σπόρους ροδιού
Τα τρία μπολ περιέχουν γκρανόλα (μείγμα με βάση τη βρώμη, ξηρούς καρπούς, κανέλα και φρούτα), αποξηραμένα φρούτα, σπόρους ροδιού ή φρούτα βρασμένα και συντηρημένα σε ζάχαρη. Σύμφωνα με την Pret, τα μπολ πρωινού της περιέχουν ένα «μίγμα φρέσκων και αποξηραμένων φρούτων, επομένως περιέχουν σε μεγάλο βαθμό φυσικά σάκχαρα μαζί με άλλα συστατικά».
Να αποκλείσουμε όλα τα ελεύθερα σάκχαρα από τη διατροφή μας;
Δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε όλες τις γλυκές λιχουδιές, αρκεί να έχουμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, λέει στην Telegraph η Φόλκο. Στην πραγματικότητα, ο επίσημος οδηγός Eatwell της βρετανικής κυβέρνησης, ο οποίος δείχνει πόσα από αυτά που τρώμε συνολικά πρέπει να προέρχονται από κάθε ομάδα τροφίμων, επιτρέπει «κάπου-κάπου» γλυκές λιχουδιές.
«Αυτή η μικρή ομάδα τροφών δεν είναι απαραίτητη σε μια υγιεινή διατροφή, επειδή δεν είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και συχνά είναι ενεργειακά πυκνές (έχουν πολλές θερμίδες)» εξηγεί η Φόλκο. «Αλλά μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινά ισορροπημένης διατροφής όταν καταναλώνονται με μέτρο και σε μικρές μερίδες. Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός ενεργού τρόπου ζωής, τα “κάπου-κάπου” τρόφιμα δύσκολα έχουν άσχημο αντίκτυπο στην υγεία μας» διευκρινίζει.
Επιπλέον, οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των ελεύθερων σακχάρων μπορούν να μειωθούν αν καταναλώνονται μαζί με θρεπτικά τρόφιμα. «Συνδυάστε τα με υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες για να μειώσετε τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα» προτείνει ο Ράις. «Για παράδειγμα, απολαύστε δυο κομμάτια σοκολάτας μαζί με λίγους ξηρούς καρπούς. Αυτό προσθέτει πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά που μειώνουν το συνολικό γλυκαιμικό φορτίο (δείκτης που υπολογίζει πόσο θα αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου τροφίμου)».
Και αν αγαπάτε τον χυμό πορτοκαλιού, φροντίστε να μένετε στα 150 ml την ημέρα, απολαμβάνοντάς τον με ένα υγιεινό πρωινό, όπως αυγά και τοστ ολικής αλέσεως, για παρόμοια οφέλη.
Στο βιβλίο της «Glucose Revolution» (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός με τίτλο «Η Επανάσταση της Γλυκόζης»), η βιοχημικός Τζέσι Ινσοσπέ συνιστά επίσης να τρώτε το γλυκό μετά το γεύμα. Οταν το στομάχι είναι γεμάτο, η ζάχαρη απορροφάται πιο αργά από ό,τι με άδειο στομάχι, εξομαλύνοντας τις αυξομειώσεις (αιχμές) του σακχάρου στο αίμα.
Και όταν τα παιδιά ζητούν γλυκά;
Η απαγόρευση των γλυκών μπορεί να κάνει τα παιδιά να τα θέλουν περισσότερο, επισημαίνει η Φόλκο. Μπορεί επίσης να αρχίσουν να θεωρούν τα τρόφιμα είτε ως «καλά» είτε ως «κακά», κάτι που είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό.
Το να απολαμβάνουν γλυκές λιχουδιές με μέτρο και σε μικρές μερίδες είναι καλό για τα παιδιά, επισημαίνει η αγγλίδα διατροφολόγος. «Προσπαθήστε να προωθήσετε μια διατροφή με ποικιλία, και την ένταξη έναντι του αποκλεισμού» τονίζει. Για παράδειγμα, δώστε τους επιδόρπιο γιαουρτιού, αλλά προτρέψτε τα να το ανακατέψουν με λίγο –πιο υγιεινό– απλό γιαούρτι. Στη συνέχεια «θα μπορούσατε να τους δώσετε απλό γιαούρτι με φρέσκα φρούτα ή βούτυρο ξηρών καρπών».
Τα σπιτικά γλυκά, εξάλλου, είναι πάντα καλύτερα, αφού μπορείτε να ελέγξετε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λέει ο Ράις. Το κέικ μπανάνας, για παράδειγμα, είναι ιδανικό. Ενισχύστε το διατροφικό προφίλ του προσθέτοντας λιγότερη ζάχαρη από όση προτείνει η συνταγή (ακόμη και αν τη μειώσετε στο ένα τρίτο, μετά βίας θα παρατηρήσετε τη διαφορά). Επίσης, προσθέστε ξηρούς καρπούς και σπόρους, αντικαταστήστε το λευκό αλεύρι με το πιο υγιεινό αλεύρι ολικής αλέσεως και το βούτυρο με ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο ψυχρής έκθλιψης.
Θυμηθείτε, τέλος, ότι είναι ζήτημα εκπαίδευσης. Σοβαρές έρευνες υποστηρίζουν ότι ενήλικες και παιδιά μπορούν να εκπαιδεύσουν τον ουρανίσκο τους έτσι ώστε να μη λαχταρά λιχουδιές με ζάχαρη. «Οσο λιγότερα γλυκά τρώτε, τόσο λιγότερο θα τα λαχταράτε και δεν θα σας αρέσουν τόσο πολύ όταν τα έχετε» εξηγεί ο Σαμ Ράις.
Ο απόλυτος τρόπος για να προστατεύσετε την υγεία σας και εκείνη των παιδιών σας είναι, κατ’ αρχάς, να μην επιθυμείτε επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα φορτωμένα με ζάχαρη.
