309
Η 65χρονη Αννα Σοτ Ζέτοβιζ: δεν έχει πια κανένα σύμπτωμα της νόσου | Bartshealth.nhs.uk

Αφαίρεσαν καρκίνο του πνεύμονα στην πρώτη εγχείρηση χωρίς τομή!

Η 65χρονη Αννα Σοτ Ζέτοβιζ: δεν έχει πια κανένα σύμπτωμα της νόσου
|Bartshealth.nhs.uk

Αφαίρεσαν καρκίνο του πνεύμονα στην πρώτη εγχείρηση χωρίς τομή!

Χωρίς τομή, δίχως πόνο και με μεγάλη ακρίβεια. Η πρώτη απολύτως αναίμακτη χειρουργική επέμβαση στην Ιστορία έγινε τον Φεβρουάριο σε μία 65χρονη στο Λονδίνο, από την οποία αφαιρέθηκε καρκίνος του πνεύμονα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου St Bartholomew, η Άννα Σοτ Ζέτοβιζ ανάρρωσε αμέσως μετά την αναίμακτη επέμβαση, χωρίς πόνους ή ενοχλήσεις και πήρε εξιτήριο μία ημέρα μετά την επέμβαση.

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν μία τεχνολογία παρόμοια με GPS για να φτάσουν στο σημείο του πνεύμονα που βρισκόταν ο όγκος, χωρίς καν να χρησιμοποιήσουν νυστέρι ή βελόνα για να μπουν στο σώμα της ασθενούς. Αυτό επιτεύχθηκε με την εισαγωγή ενός καθετήρα από το στόμα της 65χρονης, ο οποίος ήταν εξοπλισμένος με μία ειδική τρισδιάστατη κάμερα, αλλά και ακόμη μία συσκευή η οποία εκτόξευε δέσμη στοχευμένων μικροκυμάτων πάνω στον όγκο. «Η κάμερα κατέγραψε τον όγκο να εκρήγνυται και ήταν σαν να παρακολουθείς στην τηλεόραση πύραυλο να χτυπά τον στόχο του», περιέγραψαν οι επιστήμονες.

Οι ίδιοι, χαρακτήρισαν τη μέθοδο «την απαρχή μιας νέας εποχής για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να θεραπευτεί». Κι αυτό διότι ένας τους πέντε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, δυνητικά δεν είναι κατάλληλος για ακτινοθεραπεία ή βασικό χειρουργείο. Μάλιστα, περίπου οι μισοί από τους ασθενείς που χειρουργούνται, παθαίνουν ρήξη πνεύμονα από την επέμβαση. Κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωση της Ζέτοβιζ.

Επιπλέον, η ασθενής δεν έχει κανένα σύμπτωμα της νόσου -είχε εξαφανιστεί ο καρκίνος- από την ημέρα της ειδικής αυτής επέμβασης και όπως εξήγησαν οι γιατροί της, θα συνεχίσει να παρακολουθείται, ακόμη και αν δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουν γι’ αυτήν.

Η επέμβαση έγινε σε υβριδικού τύπου χειρουργείο, το οποίο ήταν εξοπλισμένο με εξελιγμένο απεικονιστικό σύστημα και μετέδιδε σε πραγματικό χρόνο τρισδιάστατη εικόνα, που επέτρεπε στους χειρουργούς να δουν ακριβώς τι συμβαίνει στον οργανισμό, αλλά και να στοχεύσουν και να καταστρέψουν τον όγκο. Το νοσοκομείο St Bartholomew είναι το πρώτο στην Ευρώπη που πραγματοποιεί βρογχοσκοπήσεις πλοήγησης.