Θέματα

H μπαλάντα των (σοκολατί) αισθήσεων

Το αποδεικνύει και η επιστήμη: Oταν λιώνει πάνω στη γλώσσα είναι καλύτερη και από φιλί. Ερωτευμένοι ή μή λοιπόν απολαύστε την. Και μην ξεχνάτε: μερικά από τα καλύτερα σοκολατοποιεία βρίσκονται δίπλα από την πόρτα μας!
Κική Τριανταφύλλη

Γιατί λατρεύουμε τη σοκολάτα; Από τότε που οι άνθρωποι ανακάλυψαν τα κακαόδεντρα ένιωσαν ένα παράφορο έρωτα για τους καρπούς τους. Κάθε τόσο, μάλιστα, δημοσιεύεται μια έρευνα που υποστηρίζει τις υπέροχες ιδιότητες της πικρής μαύρης σοκολάτας με την οποία βέβαια, ας το διευκρινίσουμε, ελάχιστη σχέση έχουν οι σοκολάτες ευρείας κατανάλωσης. Παρ’ ολ’ αυτά τις θέλουμε και αυτές. Γιατί; Ας μη γελιόμαστε. Νιώθουμε τόσο μεγάλη λαχτάρα για τη σοκολάτα, βασικά διότι ικανοποιεί την ανάγκη μας για λίπος, ζάχαρη και αλάτι.

Η σοκολάτα όμως μας αρέσει γιατί έχει και υπέροχη γεύση, πλούσια αρώματα, απαλή βελούδινη υφή, ενώ όταν λιώνει πάνω στη γλώσσα είναι καλύτερη κι από φιλί. Νομίζετε πώς υπερβάλλω; Οχι, καθόλου. Το λέει και η επιστήμη. Βρετανοί ερευνητές, με την επίβλεψη του δρ Nτέιβιντ Λιούις, ερευνητή του Πανεπιστημίου του Σάσεξ και τώρα του Mind Lab που ιδρύθηκε με χορηγίες της βιομηχανίας τροφίμων, καλωδίωσαν ζευγάρια εικοσάχρονων εθελοντών και μέτρησαν τους παλμούς της καρδιάς τους ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσαν και τον εγκέφαλό τους, την ώρα που 1) φιλιόντουσαν με πάθος 2) έτρωγαν σοκολάτα. Το αποτέλεσμα; Απρόσμενο.

Βεβαίως, το φιλί ανέβασε τους παλμούς τους, η σοκολάτα, όμως, τους υπερδιπλασίασε, η επίδρασή της μάλιστα στο σώμα και στον εγκέφαλο των εθελοντών καθώς έλιωνε στη γλώσσα τους είχε πολύ μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια από ό,τι η επίδραση του φιλιού. Επίσης παρ’όλο ότι η σοκολάτα είναι πιο δημοφιλής ανάμεσα στις γυναίκες, σ’αυτή την έρευνα διαφορές ανάμεσα στα φύλα, δεν υπήρξαν. Αγόρια και κορίτσια είχαν ακριβώς τις ίδιες αντιδράσεις.

Ερωτευμένοι ή μη λοιπόν, απολαύστε άφοβα τη σοκολάτα σας και προτιμήστε τις χειροποίητες γιατί οι παραγωγοί τους φροντίζουν να προμηθεύονται πρώτες ύλες καλής ποιότητας που κάνουν τη διαφορά. Με μέτρο βέβαια. Εντάξει; Εμείς δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε μερικά από τα καλύτερα σοκολατοποιήματα της Αθήνας.

 Ανδριάς (Λεωφ. Καποδιστρίου 92, Φιλοθέη, τηλ:210-2755793) Το προφιτερόλ είναι το εμβληματικό γλυκό στο ζαχαροπλαστείο που άνοιξε το 1972 ο Γρηγόρης Ανδριάς, στις προθήκες του όμως σε περιμένουν διάφορα είδη από σοκολατάκια και άλλα μικρά γλυκά όπως είναι τα κοκ και τα εκλεράκια και πολλοί, ακόμη, σοκολατοπειρασμοί σε ασημόχαρτα και σε σφηνάκια.

Αριστοκρατικόν (Βουλής 7, 210 3220546 και Αργυροπούλου 8, Κηφισιά, τηλ:210-8016533) Η Μαρία Κάλλας, ήταν μία μόνο από τις πολλές επώνυμες και διεθνείς πελάτισσες του ζαχαροπλαστείου το οποίο από το 1928 γλυκαίνει τους Αθηναίους με τις υπέροχες σοκολατένιες δημιουργίες του και τα ωραιότερα λουκούμια της πόλης. Η επιχείρηση έχει ήδη περάσει στην τέταρτη γενιά της οικογένειας Μπιτσοπούλου αλλά τα εκλεκτά σοκολατάκια τους –περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη- εξακολουθούν να είναι χειροποίητα, και οι συνταγές παραμένουν ίδιες και αναλλοίωτες. Στο εργαστήριό τους, μάλιστα χρησιμοποιούν πάντα την ίδια πολύτιμη ζυγαριά με μονάδες μέτρησης τις οκάδες και τα δράμια, παρακαλώ, γιατί όταν προσπάθησαν να μετατρέψουν τις δοσολογίες σε κιλά και σε γραμμάρια παρατήρησαν διαφορές στη γεύση! Τα πιο αγαπημένα μου; Ολα. Και τα αραπάκια και οι γροθιές με φυστίκι Αιγίνης και τα τρουφάκια και τα σοκολατάκια με μαντολάτο ή με πιπέρι, τζίντζερ ή μέντα. Και πιο αγαπημένα από τα αγαπημένα τα μαρόν ντεγκιζέ και τα δαμάσκηνα με γεμιστά με γκανάς και πασπαλισμένα με κακάο… αχ.

Σοκολότα γάλακτος, υγείας, λευκή και φορμάκια σοκολάτας με φυστίκι από πάνω στο Αριστοκρατικόν

Αφοί Ασημακόπουλοι (Χ. Τρικούπη 82, Αθήνα, τηλ:210 3610092) Σταθερή αξία από το 1915 που άρχισε να λειτουργεί το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο στο κέντρο της Αθήνας έχει γεμάτες τις βιτρίνες και τα ψυγεία του με λιμπιστερά τρουφάκια, κοκ, καριόκες και σοκολατάκια.  Το ξέρεις απλά στο θυμίζω.

Au Delicieux (Κηφισίας 37Α (Golden Hall), τηλ: 210-6845065) Ιστορικό ζαχαροπλαστείο (από το 1921) πάντα στην πρωτοπορία της γεύσης διακρίνεται για τα υπέροχα σοκολατένια γλυκά του με σοκολάτα Valhrona, bitter, λευκή και γάλακτος, τις τρούφες και τα σοκολατάκια που είναι τυλιγμένα με τραγανό φυστίκι.

Σοκολατάκια καλυμμένα με φυστίκι Αιγίνης στο Au Delicieux

Carpo (Κανάρη 6, Κολωνάκι, 210-3605617, Δ.Βασιλείου 1, Ψυχικό,210-6712384, Golden Hall, Λ.Κηφισίας 37Α, Μαρούσι, 210-6854495)  Εκτός από τους φρεσκοκαβουρδισμένους ξηρούς καρπούς που σε τραβάνε από τη μύτη στα μαγαζιά της εταιρείας που έχει επεκταθεί και στο Λονδίνο θα βρεις απίθανες βιολογικές σοκολάτες και πραλίνες σε απίθανες γεύσεις. Διαλέγω τις bitter 88% με λευκά μούρα και περγαμόντο, γάλακτος με κροκάν αμυγδάλου, λευκή με μάνγκο και καρύδα, με γιαούρτι και βανίλια Μαδαγασκάρης, πραλίνες υγείας με καρύδι και παντεσπάνι, με κάρδαμο και τσίλι, γάλακτος με βάφλα, γάλακτος με ταχίνι, στικς πορτοκαλιού με σοκολάτα bitter αλλά και κόκκους καφέ espresso βουτηγμένους σε σοκολάτα υγείας. Είπες τίποτα; Α ναι και οπωσδήποτε σαλάτι σοκολάτας Carpo με φουντούκια…

Σαλάμι ή αλλιώς μωσαϊκό με λευκή σοκολάτα και φουντούκι στο Carpo

Chocolart (Παγκάλου 61, Ελευσίνα, 211-2160877)  Λευκή σοκολάτα με πέταλα από τριαντάφυλλα ή με αποηραμένη μπανάνα και κράνμπερις, σοκολάτα υγείας πικάντικη με ροζ και μαύρο πιπέρι ή με καυτερή πιπεριά, γάλακτος με κόκκους κακάο, γάλακτος με κάσιους και γκότζι μπέρι και άλλους πρωτότυπους συνδυασμούς με μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα προτείνει η chocolart, μια νέα ομάδα στο χώρο της χειροποίητης σοκολάτας που δημιουργεί σοκολατολιχουσιές για κάθε γούστο. Δείτε εδώ τα σημεία πώλησης: http://www.chocol-art.gr/where.html

Criollo (Ελαιών 34, Νέα Κηφισιά, τηλ:210-8073967) Οταν ο Διονύσης Αλέρτας και το Δειπνοσοφιστήριον Catering ένωσαν τις δυνάμεις τους δημιουργήθηκε ένα κομψό ζαχαροπλαστείο με σοκολατολιχουδιές που που σε κάνουν να λιώνεις, όπως τα σοκολατένια  bon-bon και τα μακαρόν αλλά και μια τεράστια ποικιλία από τρούφες και σοκολατάκια με γέμιση αλμυρής καραμέλας, σοκολάτα φουντουκιού, λευκή καραμελωμένη σοκολάτα, λευκή σοκολάτα, σοκολάτα γάλακτος, bitter και τρούφες με κάστανο, νουγκα, δαμάσκηνο-καρύδι, σοκολάτα, αμύγδαλο…

Σοκολατένιες καραμέλες με κομμάτια απο φυστίκι Αιγίνης στο Criollo

Dark side of chocolate  (Σόλωνος 41, Αθήνα 210-339 2348) Στο μικροσκοπικό εργαστήριο σοκολάτας-καφενείο του Αριστοτέλη Παναγιώταρου που άφησε το Παρίσι για την Αθήνα με μια στάση στη Φλωρεντία για εκπαίδευση δίπλα στον σπουδαίο chef chocolatier Andrea Bianchini, παράγονται καμιά δεκαριά διαφορετικά σοκολατάκια –όλα συγκλονιστικά- αρωματισμένα με ροζ πιπέρι και τσίλι, με μπαχάρι και ξύσμα λάιμ, με κέδρο ακόμη και με ελληνικά βότανα, όπως βασιλικό, δυόσμο και δενδρολίβανο. Εννοείται ότι εδώ πίνεις και λαχταριστή σοκολάτα. Υπό τους ήχους της ροκ.

Τρούφες με επικάλυψη κακάο στο Dark Side of the Chocolate

Desiré  (Δημοκρίτου 6,Κολωνάκι, Τηλ. 210 3632333) Σοκολατένια αυγουλάκια, σοκολατογλυκάκια-μινιατούρες με γέμιση φρούτων και ξηρούς καρπούς και μια μεγάλη ποικιλία σε σοκολάτες και σοκολατάκια με γεύση κάστανο, δαμάσκηνο κ.ά. πάντα ολόφρεσκα προσφέρει το παλιό αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο (λειτουργεί από το 1962) με το γαλλικό στυλ.

Durée du Gout  (Ηρακλείτου 38, Χαλάνδρι, τηλ. 210-6081.000) Γαλλικής κουλτούρας όπως άλλωστε υποδηλώνει το όνομά του (σημαίνει διάρκεια της γεύσης), το ζαχαροπλαστείο που γλυκαίνει το Χαλάνδρι και τους περαστικούς του ειδικά για τους ερωτευμένους   προτείνει απίθανα σοκολατάκια – καρδούλες – φιλάκια – έρωτες.

Φιλάκια από σοκολάτα στο Durée du Gout

Ελληνικόν  (Νέο Ψυχικό, 25ης Μαρτίου 71, Τηλ: 210 6753388, Νέα Ερυθραία, Ελ. Βενιζέλου 59, τηλ.: 210 8074512, Κολωνάκι, Πατριάρχου Ιωακείμ 26, τηλ.: 210 3601858)  Είναι ένα από τα παλιά και πολύ αγαπητά ζαχαροπλαστεία που ιδιαίτερες συστάσεις δεν χρειάζεται, μόνο μια υπενθύμιση. Εδώ, λοιπόν, πας με κλειστά μάτια για τα πτι φουρ του, μικρά γλυκάκια δηλαδή όπως εκλερ με κρέμα σοκολάτα, πορτοκάλι ή μόκα, οθέλο, κοκάκια, τρουφάκια, μακαρόν και καρυδοπιτάκια.

Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής  (Σ. Μερκούρη & Αντήνορος 9, Παγκράτι, 210 7218487) Στο συνοικιακό εργαστήριο του Σωτήρη Τυλιγάδα που παρέλαβε παλιές ζυγαριές (σε δράμια και οκάδες) και αυθεντικές συνταγές από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, έναν αριστοτέχνη ζαχαροπλάστη από τη Σμύρνη, θα βρεις μεταξύ άλλων, εξαιρετικά τρουφάκια πασπαλισμένα με κακάο που λιώνουν εθιστικά στο στόμα, κορμό μωσαϊκό και αμυγδαλωτά με σοκολάτα.

Zιάπας  (Γούναρη 176 Γλυφάδα, τηλ. 210 9609480) Το σχετικά  καινούργιο ζαχαροπλαστείο που έγινε γνωστό στη Γλυφάδα για την τούρτα Saint-Honoré του (σου γεμισμένα με crème pâtissière περιχυμένα με καραμέλα) φτιάχνει επίσης ωραία σοκολατάκια και τρουφάκια με σοκολάτα Valhrona αλλά και φίνα μακαρόν με σοκολάτα.

Irène  (Chocolatier-Pâtissier, Λεωφ. Μαραθώνος 5, Δροσιά, τηλ. 210-8137.286) Τα πικάντικα σοκολατάκια και τα σαμπλέ της Ιρέν Παπά όπως και όλα τα υπόλοιπα γλυκά της δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα λατρέψεις. Η  Ιρέν, μια αυστηρή chef chocolatier με σπουδές στο Βέλγιο και στη Γαλλία, δεν αγαπά τη ζάχαρη και τη μειώνει συνεχώς, φτιάχνοντας ίσως τα πιο άγλυκα γλυκά – μικρά έργα τέχνης της πόλης.

Σοκολατάκια με ολόκληρους ξηρούς καρπούς στο Irène

Καμέλια  (Αλ. Διάκου και 28ης Οκτωβρίου 1, Π. Ψυχικό, Νέα Αγορά, τηλ:, 210 6717134) Στην ανανεωμένη Καμέλια του μικρασιάτη ζαχαροπλάστη Ηλία Αποστόλογλου -άνοιξε το 1972- με το γιο του Νίκο Αποστόλογλου που  κατάφερε να συνδυάσει την οικογενειακή παράδοση με τις δικές του φρέσκες ιδέες θα βρεις μια απίθανη συλλογή από σοκολατολιχουδιές: ελίτσες αμυγδάλου, ντραζέ (πορτοκάλι, καρύδι, κεράσι, δαμάσκινο, βύσινο, κάστανο, κροκάν αμυγδάλου,), σοκολατένιες φιγούρες Mickey, βραχάκια αμυγδάλου, χελώνες και μαργαρίτες και ένα σωρό ανοικτά και τυλιγμένα σε ασημόχαρτο κεράσματα (εκλεράκια, κοκάκια, ταρτάκια σοκολάτας, νεγράκια, τρουφάκια, πουράκια κλπ)

Μια απίθανη συλλογή από σοκολατάκια στο Καμέλια

Konstantino (Σοφοκλέους 4 (στοά Αθηνών), τηλ. 210 3243 931) Στο παλιομοδίτικο μαγαζάκι της Κούλας Παναγίτσα με τα ωραία σπιτικά λικέρ της θα βρεις σοκολατένιες ελίτσες με γκότζι μπέρι και αμυγδαλάκι, πραλίνες, σοκολατάκια με φρούτα και ξηρούς καρπούς και μια μεγάλη ποικιλία από τυλιχτά γλυκάκια για κέρασμα, όλα χειροποίητα από το εργαστήριο του αεδλφού της Βαγγέλη Ανδρώνη στο Γέρακα.

Σοκολατένιες ελίτσες με γκότζι μπέρι και αμυγδαλάκι στο Konstantino

Κυβέλη  (Βριλήσσια, Λ. Πεντέλης 28, τηλ. 210 6897574, Κολωνάκι, Καψάλη 3, Πολύγωνο, Μπουζίκη 3) Το σήμα κατατεθέν στα ζαχαροπλαστεία της Κυβέλης Παπαϊώαννου είναι το cheesecake με το σοκολατένιο γλάσο πάνω από την κρέμα με κομματάκια μπισκότων oreo. Ομως εδώ θα βρεις και μια τεράστια επιλογή από σοκολατάκια με γεύση βατόμουρο, λευκή σοκολάτα με κομματάκια βατόμουρου, γιαούρτι, λευκή σοκολάτα και κομματάκια βατόμουρου, μέντα και λευκή σοκολάτα με μέντα, γεμιστά με σοκολάτα γάλακτος και 70% κακάο αρωματισμένη με ροζ πιπέρι, με ρούμι royal navy και σταφίδες, με γέμιση σοκολάτας γάλακτος και 70%, μέλι και κόκους από αλάτι Ιμαλαϊων, με επικάλυψη από τριμμένο φουντούκι και σοκολατάκια γάλακτος αρωματισμένα με κόκκους καφέ εσπρέσο και επικάλυψη μαύρης ακατέργαστης ζάχαρης και σταματώ εδώ.

Κωνσταντινίδης (Λεωφόρος Κηφισίας 129, Αμπελόκηποι,Τηλ. 210 6982601) Μπορεί το μιλφέιγ να είναι η ναυαρχίδα της αλυσίδας των ζαχαροπλαστείων που ξεκίνησαν από τη Λάρισα για να μας κατακτήσουν, εδώ όμως προσφέρεται επίσης και μια μεγάλη ποικιλία από σοκολατοειδή.

L’atelier de patisserie (Αφροδίτης 40, Βάρκιζα, 210-9844413) Εδώ θα πας για μικρές σοκολατένιες μους, αλλά και chocosticks, δηλαδή σοκολατένιες μπαλίτσες με μπισκοτένια γέμιση που θυμίσει κορμό, περασμένες σε καλαμάκια σαν γλυφιτζούρια

Σοκολατάκια στο L’atelier de patisserie

Lateau (Πανόρμου 101,Αμπελόκηποι, τηλ: 2106922841)  Ενας σοκολατένιος κόσμος σε περιμένει στο παλιό καλό ζαχαροπλαστείο με μια ποικιλία από σοκολατάκια αμυγδάλου αλλά και με φουντούκι, κάστανο, πορτοκάλι, δαμάσκηνο, με τζαντούγια και με μαρτζιπάν αλλά και λευκά, επίσης τρουφάκια, κοκάκια, εκλεράκια και ταρτάκια απλά με σοκολάτα ή και μπλακ φόρεστ, πραλίνες με κακάο, παστάκια, νεγράκια, καριόκες, μπουλ και φλογέρες με σοκολάτα γάλακτος, σοκολατοπιτάκια, κορμουδάκια, σαραγλάκια και να μην ξεχάσω, λατρεμένα ποντικάκια (για να ξέρεις τι τρώγαμε όταν είμαστε παιδιά).

Καριόκες με πλούσια επικάλυψη σοκολάτας στο Lateau

Le Chocolat (Βουλής 14 και Καραγιώργη Σερβίας, τηλ: 210 -3245516) Καρδούλες, ερωτάκια, μπουλ και ένα σωρό άλλα σοκολατάκια από το Βέλγιο με δημητριακά, ολόκληρο φουντούκι, πραλίνα, βύσσινο, κα περιλαμβάνει η συλλογή του καταστήματος  με τις ωραίες θεματικές βιτρίνες που ανήκει στην αλυσίδα της Χριστίνας Ματσούκα, όνομα γνωστό από το 1959 στην για τους ξηρούς καρπούς και τα ζαχαρωμένα φρούτα του.

Μεγάλη επιλογή απο σοκολατάκια στο Le Chocolat

Le Vôtre Piree Confiserie (Κουντουριώτου 166, Πειραιάς, τηλ.:210-4122577 / 6933-438930) Με την πρώτη ματιά, το μικρό ζαχαροπλαστείο με τη ροζ πρόσοψη καθόλου δεν σε προϊδεάζει για τους πολύτιμους θησαυρούς που κρύβει εντός του, πράγμα που όμως γνωρίζουν καλά όλοι οι μυημένοι πελάτες του. Είναι το βασίλειο της σοκολάτας του μάγου-σοκολατοποιού Στέφανου Διαμαντόπουλου που εκτός από τα κλασικά, δοκιμάζει κάθε τόσο τρομερούς συνδυασμούς. Έδώ λοιπόν, ανάλογα με την εποχή μπορεί να βρείς τρούφες και σοκολατάκια με μαστίχα Χίου, τριαντάφυλλο,λίτσι, βιολέτες, αρωματισμένα με πολύτιμα αλκοολούχα ποτά όπως το Mαυράθηρο του Ρούσσου και το Vinsanto του Σιγάλα ή παλαιωμένα ξύδια και ελιξίρια της οικογένειας Βαϊμάκη από τη Σητεία. Φτιάχνει επίσης λεπτεπίλεπτες πλάκες σοκολάτας,  ροζ με γιαούρτι και φράουλα, με πικρή σοκολάτα και καυτερή πιπεριά, και με διάφορα πιπέρια, αλόε βέρα και με υβίσκο, μια σοκολάτα χωνευτική με 12 διαφορετικά βότανα, μια αντι-αλκοολική με 18 βότανα που κατεβάζουν το αλκοόλ στο αίμα και άλλες πολλές εκκεντρικές και μη, ενώ επίσης φτιάχνει και μια ωραία συλλογή από σοκολατάκια για διαβητικούς.

Λεπτεπίλεπτες πλάκες σοκολάτας με ξεχωριστούς συνδυασμούς στο Le Vôtre Piree Confiserie

Λεωνίδας (Καραγιώργη Σερβίας 7, τηλ: 210-3218587) Περισσότερα από 80 διαφορετικά είδη σοκολάτας με αρμονικούς συνδυασμούς προτείνουν τα καταστήματα της μεγάλης βελγικής σοκολατοποιίας που έχει απλωθεί από τις Βρυξέλλες μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το Παρίσι έως το Χονγκ Κονγκ, την οποία ίδρυσε ο Λεωνίδας Κεστεκίδης το 1913, τη χρονιά που κέρδισε στη Διεθνή Εκθεση της Γάνδης το χάλκινο και το χρυσό μετάλλιο αντίστοιχα για τα περίφημα σοκολατένια γλυκίσματά του.

Max Perry (Αντ. Βλαχάκου & Μεθώνης 36, Πειραιάς, τηλ: 210-4206544) Η οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε το 2005 από ένα μικρό εργαστήριο στον Πειραιά μέσα σε μόλις μια δεκαετία εξελίχθηκε σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αλυσίδα ζαχαροπλαστείων με χαρακτηριστικό το ανοικτό εργαστήριο στη θέα όλων, πελατών και περαστικών, πίσω από το τζάμι της βιτρίνας. Εδώ έχουν την τιμητική τους οι σοκολατένιες τρούφες με πραλίνα, brandy και grand marnier πασπαλισμένες με κακάο -και υγείας-, με φράουλα με brandy και grand marnier πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη, και πολλές άλλες σοκολατολιχουδιές με διάφορες γεμίσεις και decor σε καλούπια σοκολάτας υγείας, γάλακτος, λευκής, φράουλας, πορτοκάλι και σοκολατένια κεράσματα όπως βραχάκια, γκοφρετάκια, βαφλάκια κλπ. Επίσης εδώ θα βρεις διάφορα σοκολατάκια χωρίς ζάχαρη (με στέβια) με αλάτι, με γέμιση γκανάς, πορτοκάλι ή καραμέλα.

Τρουφάκια στο Max Perry

Μέλισσα (Εθν. Μακαρίου 45, Περιστέρι, τηλ.: 210 5711055) Τα σοκολατάκια της Μέλισσας, όπως και όλα τα γλυκά της είναι τα –μακράν- καλύτερα της δυτικής όχθης και όχι μόνο, αφού ανήκει στα άριστα ζαχαροπλαστεία του λεκανοπεδίου. Στο εργαστήρο – ναό της σοκολάτας Valhrona που διατηρεί η οικογένεια Μπιτσακτσή με τη μεγάλη παράδοση στη ζαχαροπλαστική (ήρθαν το 1925 από την Πόλη) παρασκευάζονται υπέροχες τρούφες χωρίς ζάχαρη με bitter σοκολάτα και γέμιση γκανάς, με ρούμι και πορτοκάλι, σοκολατένια μακαρόν, σουφλέ  και πολλά, ακόμη, μικροσκοπικά έργα τέχνης με τολμηρούς συνδυασμούς που γίνονται με αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες όπως βιολογικό γάλα και αλεύρι, μαύρη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και δεν περιέχουν χρώματα, ενισχυτικά γεύσης και αρωματικά.

Μιμίκου Αλεξάνδρα (Λειβαδαρά 30, Χαλκίδα, 22210-82886) Στο εργαστήριό της στη Χαλκίδα η Αλεξάνδρα παράγει κατοπιν παραγγελιας μικρά έργα τέχνης από σοκολάτα όπως τρουφάκια, μίνι ταρτάκια σοκολάτας, σουφλεδάκια, σοκολατοπιτάκια, choco cupcakes, maroni, cakepops, κορμουδάκια με ξηρούς καρπους, κλπ. και τα παραδιδει στη Νεα Ερυθραια στο καταστημα Leonidas Chocolates Pralines, Χαρ. Τρικουπη 127.

Μακαρόν σοκολάτας από την Αλεξάνδρα Μιμίκου

Μητροπολιτικόν (Βουλής 39, Σύνταγμα, 210 3220226) Σταθερή αξία στο κέντρο της Αθήνας (μεταξύ άλλων κάνει μια από τις καλύτερες αθηναϊκές βασιλόπιττες) αναγνωρίζεται για τα φίνα ατομικά παστάκια του, τα κεράσματα γενικώς και τα ωραία σοκολατάκια.

Μπαλής (Τριφυλίας 69, Αμπελόκηποι, 210 6911543) Παλιομοδίτικα μακαρόν τύπου αμυγδαλωτό (θυμάστε τους εργολάβους;) με γέμιση σοκολάτα σεράνο, εκλεράκια, τρούφες και μια μεγάλη συλλογή από κλασικά σοκολατάκια, αυτά που τρώγαμε τη δεκαετία του 1960  διαθέτει το καλό οικογενειακό ζαχαροπλαστείο των Αμπελοκήπων με την εμπειρία μισού αιώνα στη τέχνη του γλυκού

Σοκολατένια κερασάκια στον Μπαλή

Μπάκας (Αγίας Σκέπης 3, Νέα Πεντέλη, τηλ: 210-8033160) Στα ριζά της Πεντέλης το καφέ ζαχαροπλαστείο του Γρηγόρη Μπάκα διαθέτει σοκολατάκια γάλακτος και πικρά και πραλίνες με γέμιση πορτοκαλένια και με λικέρ αλλά και καρδούλες ειδικά για ερωτευμένους.

Nανά Γιώτη (Λ. Πεντέλης 24, Βριλήσσια, τηλ: 210-6855122, Παπανικολή 46, Χαλάνδρη, τηλ: 210-6772064)  Στα εθιστικά σοκολατένια «γλυκά από σπίτι» της Νανάς Γιώ τη συγκαταλέγονται εξαιρετικά CupCakes και ταρτάκια σοκολάτας, σφηνάκια με σοκολατένια κρέμα, σκωτσέζικες μπαρέτες με φουντούκι, τρούφες με λιμοντσέλο και σοκολατάκια με ξηρούς και φιλέ αμύγδαλο.

Σκωτσέζικες μπαρέτες με φουντούκι στην Νανά Γιώτη

Νouvelle patisserie (Αμφιθέας 168, Π.Φάληρο, τηλ:210-9833096) Λαχταριστά σοκολατένια μαρεγκάκια ενωμένα με κρέμα σοκολάτα, ταρτάκια σοκολάτας σε διάφορες εκδοχές, σοκολατένια μπισκότα και ένα σωρό άλλα βελούδινα γλυκάκια είναι η συμβολή του καλού ζαχαροπλαστείου της Αμφιθέας στις ανάγκες του σοκολατομανούς των νοτίων προαστείων.

Ταρτάκια γεμισμένα με σοκολάτα στο Νouvelle patisserie

Παπαπαρασκευάς (Παπανδρέου 13 & Λαζαρίδη, Γλυφάδα, 210 8980220) Σοκολατένια κεράσματα, τυλιχτά σε ασημόχαρτο και ανοιχτά, όπως ο νουγκάς, το πουράκι, το ανώμαλο, ο κουραμπιές με σοκολάτα και κυρίως οι καριόκες με το αφράτο παντεσπάνι και ολόκληρα τραγανά καρύδια είναι μερικά από τα γλυκά για τα οποία φημίζεται το ξανθιώτικο ζαχαροπλαστείο που ιδρύθηκε το 1936 στην Ξάνθη και πρόσφατα άνοιξε το αθηναϊκό του υποκατάστημα στη Γλυφάδα.

Οι γνωστές καριόκες του Παπαπαρασκευά

Passarella (Λεβέντη 18, Περιστέρι, τηλ: 210 577 6557)  Η αλυσίδα που ξεκίνησε το 1983 από το Περιστέρι για να επεκταθεί στη συνέχεια στον Πειραιά, τα Μελίσσια, την Καλλιθέα, το Ίλιον, τη Νίκαια και στην οδό Θηβών, τελευταία απέκτησε ένα ακόμη κρίκο, στο Φάληρο, με ανεξάρτητη μονάδα παραγωγής. Μπισκοτάκια και βουτήματα βουτηγμένα σε σοκολάτα, μικρά κεράσματα σε ποτηράκι με βελούδινη μους σοκολάτας και τραγανά σοκολατένια μπισκότα, παστάκια Ferrero, σοκολατάκια και κούκις είναι μερικές μόνο από τις σοκολατολιχουδιές των ζαχαροπλαστείων του Βασιλείου Μιχαλιτσιάνου ο οποίος άρχισε τις δραστηριότητές του με την παραγωγή και χονδρική πώληση βουτημάτων.

Κέρασμα σε ποτήρι με σοκολάτα και πορτοκάλι στο Passarella

Pastry Family (Ριζάρη 19, Παγκράτι, τηλ.: 210 7235090, Κηφισίας 244, Κηφισιά, Τηλ: 210-8082897) Το καλό αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο που άνοιξε παράρτημα και στην Κηφισιά φημίζεται για τον κορμό του όμως αξέχαστη απολαυστική γεύση (ακόμη και αν τα δοκιμάσεις μόνο μία φορά) έχουν επίσης τα μαλακά σοκολατένια τρουφάκια του, τα ταρτάκια μπουκιές με τραγανό μπισκότο και γέμιση γκανάς σοκολάτας, όπως και τα σοκολατάκια με ολόκληρο δαμάσκηνο, με εσπρέσο ή τα μεθυσμένα με βότκα-πορτοκάλι, τσέρι, γκραν μαρνιέ, κ.α.

Παύλου ζαχαροπλαστική (Παπαδιαμαντοπούλου 24Γ, τηλ: 210-7774012) Το «πάω Παύλου» είναι μια ατάκα συνηθισμένη ανάμεσα στους εργαζόμενους του ΔΟΛ, στη Μιχαλακοπούλου –έχω υπάρξει κι εγώ και ξέρω- που είναι εθισμένοι στα γλυκά του ζαχαροπλάστη και ειδικά στα σοκολατένια του, βραχάκια, πουράκια με καρύδα και άλλα πολλά τυλιχτά και ατύλιχτα κεράσματα με κορυφαίες τις καριόκες. Συνάδελφος θεσσαλονικιός μάλιστα που με πολύ καλά εκπαιδευμένο ουρανίσκο ειδικά σε αυτές τις βορειοελλαδίτικες λιχουδιές ισχυρίζεται ότι είναι από τις καλύτερες που έχει δοκιμάσει καθώς έχουν και την τέλεια δόση σε κανέλα, ούτε λιγότερη για να χάνεται ούτε περισσότερη για να κυριαρχεί.

Πυλιακή Γη (Εμπορικό Κέντρο Αίθριο, Αγίου Κωνσταντίνου 40, Μαρούσι, τηλ: 215-5053975) Το πιο εκλεκτό από τα εκλεκτά προϊόντα που έχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα συνεργασίας δύο πολύ παραγωγικών ανθρώπων, του Στέφανου Διαμαντόπουλου (Le Vôtre Pirée Confiserie) και της Γιάννας Μπαλαφούτη (Πυλιακή Γη), που και οι δύο είναι πραγματικές μηχανές παραγωγής γαστρονομικών ιδεών. Πάνω σε κάθε καρεδάκι μιας πολύ λεπτής πλάκας bitter σοκολάτας του Στέφανου η Γιάννα ακουμπάει μια ελιά Καλαμών αφού πρώτα τη «μεθάει» με κρασί ενώ φτιάχνει επίσης άλλη μια εκλεκτή δημιουργία με λευκή σοκολάτα, γιαούρτι και βιολογική κορινθιακή σταφίδα σκιάς Golden Black βαφτισμένη σε ούζο.

Πλάκα σοκολάτας με ελιά Καλαμών από πάνω στην Πυλιακή Γη

Sweet Alchemy (Ηροδότου 24 Κολωνάκι τηλ.210-7240205 και Κολοκοτρώνη 9 Κηφισιά,  τηλ. 210-6464864) Ο Στέλιος Παρλιάρος είναι ο chef patissier που μας έμαθε τι θα πει υψηλή ζαχαροπλαστική και η σοκολάτα είναι το πάθος του, είναι σίγουρο λοιπόν ότι στα ζαχαροπλαστεία του ότι θα βρεθείς σε δίλημμα. Τίποτα παραπάνω δεν σας λέω.

Σοκολατάκια για όλα τα γούστα στο Sweet Alchemy του Στέλιου Παρλιάρου

The Sweet Spot (Ανδρ. Παπανδρέου 39, Χαλάνδρι,210-6894290, Κασσαβετη 4, Κηφισιά, τηλ: 210-8013432, Γ. Μπάκου 42 & Μαντζουράκη, Νέα Φιλοθέη, τηλ: 210 6990590)
Μικρά αριστουργήματα φτιαγμένα με σοκολάτες Valrhona και Callebaut, όπως μαύρη σοκολάτα με αρωματικό τσάι, και με κονιάκ, γάλακτος με πραλίνα και με εσπρέσο, άσπρη σοκολάτα με μελί και λεβάντα και με ροζ πιπέρι και ένα πλήθος από κερασματάκια με σοκολάτα υγεία και αμύγδαλο, γάλακτος με μπισκότο, γκοφρετάκια υγείας, Gianduja με σοκολάτα γάλακτος, φουντούκια και μπισκότο, Orangettes (Λεπτή φλούδα πορτοκαλιού, με σοκολάτα Bitter), σοκολατένιες ελίτσες με Stevia και αμύγδαλο αλλά και ένα σωρό cupcakes, mini chocolate cake pops, μπισκοτάκια κλπ ειδικά σχεδιασμένα για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίκου

Σοκολατένια cake pops στο The Sweet Spot

Troufa bread and chocolate (Λεωφ. Θησέως 4, Δροσιά, Τηλ. 210 -8000950, Λεωφόρος Βασιλέως Παύλου 80, Βούλα, 211-0120004) Οι δημιουργίες αυτής της κομψής patisserie έχουν κάνει τους πελάτες της σε βόρεια και νότια προάστεια να παραμιλάνε χάρη στη φρεσκάδα και τις γεύσεις τους. Τρούφες με σαμπάνια, ουΐσκι ή Cointreau εσπρέσο, καρύδα, με κρέμα Τιραμισού, Giandujia ή αλμυρή καραμέλα, σοκολατάκια γάλακτος και bitter με αμύγδαλα ή φουντούκια, βραχάκια, ροδέλες από καραμελωμένο πορτοκάλι βουτηγμένες σε μαύρη σοκολάτα, σιροπιαστά πουράκια σοκολάτας, σοκολατένιες «δαχτυλήθρες» με φυστικοβούτυρο είναι μερικές μόνο από τις γλυκιές αμαρτίες του ζαχαροπλαστείου.

Τρούφες με ουΐσκι και Cointreau εσπρέσο, κρέμα Τιραμισού, και Giandujia στο Troufa bread and chocolate

Fresh (Πατριάρχου Ιωακείμ 9, Κολωνάκι, Τηλ: 210 3642948) Σε όλα τα καταστήματα της αλυσίδας που έχει επεκταθεί σε Αργυρούπολη, Γλυφάδα, Ερυθραία, Νέα Σμύρνη, Παγκράτι, Χαλάνδρι και Ψυχικό, υπάρχει μια απίστευτη συλλογή από υπέροχα βελούδινα τρουφάκια (από τα καλύτερα της πόλης) και σοκολατάκια με πικρή σοκολάτα και γέμιση φρούτων (βατόμουρο, μάνγκο, passion fruit, μέντα), με bitter ganache και ανθό αλατιού, πικάντικα με πιπέρι καγιέν, με τζίντζερ, και άλλα πολλά, όπως εκείνα με 0% ζάχαρη

Παστάκια σοκολάτας στο Fresh

«Φύσις» (Λ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή, τηλ 210-6090740, Λ. Κηφισίας 98, Μαρούσι, τηλ: 211-4069267) Εδώ και χρόνια εισαγωγείς βιολογικών προϊόντων, οι αδελφοί Νταλιάνη χρησιμοποιούν για τα γλυκά τους αποκλειστικά οργανικές πρώτες ύλες, παράγουν επίσης γλυκά χωρίς γλουτένη, λακτόζη ή ζάχαρη που την αντικαθιστούν με χυμό μπλε αγάβης. Τα σοκολατάκια και οι τρούφες τους όπως αυτές με κρέμα και καβουρδισμένους κόκκους εσπρέσο σε κάνουν να κολάς, το ίδιο και το mi cuit, ένα μικρούτσικο βελούδινο fondant σοκολάτας.

Βελούδινο fondant σοκολάτας (mi cuit) στο Φύσις

Sorolop (Εμμ. Μπενάκη 61 και Ιωάννη Μεταξά, Εξάρχεια, τηλ: 210-3801118) Στην πιο φρέσκια ολόγλυκια γωνιά των Εξαρχείων, που ειδικεύεται στα τσουρέκια, στο προφιτερόλ με μικρά αφράτα σου και καταπληκτική ζεστή κρέμα από μαύρη σοκολάτα και στα παγωτά (δοκίμασε οπωσδήποτε αυτό με ελαιόλαδο και σοκολάτα), όλα φτιαγμένα στο χέρι εννοείται, δίνουν προφιτερόλ ακόμη και σε μέγεθος δαχτυλήθρας και τσουρέκι σε φέτα, με κρέμα σοκολάτα αν το θέλεις. Σλουρπ!

Κρέμα σοκολάτας για τα διάσημα προφιτερόλ του Sorolop