375
Στόχος του κινήματος Giving Tuesday είναι, η έννοια και η δύναμη της γενναιοδωρίας να βρεθούν στο επίκεντρο της κοινωνίας, μέσα από τις αξίες της αξιοπρέπειας και των ίσων ευκαιριών | Shutterstock

Giving Tuesday: Ημέρα προσφοράς και γενναιοδωρίας

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 18:20
Στόχος του κινήματος Giving Tuesday είναι, η έννοια και η δύναμη της γενναιοδωρίας να βρεθούν στο επίκεντρο της κοινωνίας, μέσα από τις αξίες της αξιοπρέπειας και των ίσων ευκαιριών
|Shutterstock

Giving Tuesday: Ημέρα προσφοράς και γενναιοδωρίας

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 18:20

Η ιδέα της ημέρας Giving Tuesday γεννήθηκε το 2012 με σκοπό να προτείνει στους ανθρώπους να δείξουν γενναιοδωρία, να κάνουν το καλό και να δημιουργήσουν τελικά όλοι μαζί μια θετική αλλαγή στον κόσμο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, αυτή η απλή ιδέα εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα, εμπνέοντας εκατομμύρια ανθρώπους, επιχειρήσεις και οργανισμούς σε περισσότερες από 85 χώρες, και καθιερώθηκε ως η παγκόσμια ημέρα προσφοράς και γενναιοδωρίας.

Η συγκεκριμένη ημέρα, που έχει μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα, έχει οριστεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο, την Τρίτη μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving), αλλά και το τετραήμερο κορύφωσης του καταναλωτισμού (Black Friday – Cyber Monday). Τα τελευταία δέκα χρόνια, η ιδέα αυτή έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα που εμπνέει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε 85 χώρες παγκοσμίως, ώστε να προσφέρουν, να συνεργάζονται και να γιορτάζουν τη γενναιοδωρία. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι, η έννοια και η δύναμη της γενναιοδωρίας να βρεθούν στο επίκεντρο της κοινωνίας, μέσα από τις αξίες της αξιοπρέπειας και των ίσων ευκαιριών.

Αυτή η φαινομενικά απλή ιδέα βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και σήμερα το παγκόσμιο κίνημα #GivingTuesday έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα προσφοράς και γενναιοδωρίας, που εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να βοηθήσουν το συνάνθρωπό τους. Πέρυσι σημειώθηκε παγκόσμιο ρεκόρ προσφορών λόγω του Giving Tuesday, με 3,12 δισ. ευρώ να δωρίζονται σε 35 εκατ. ανθρώπους, μόνο στις ΗΠΑ. Ηταν μια αύξηση της τάξης του 10%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Κάθε πράξη γενναιοδωρίας μετρά, είτε πρόκειται για δωρεά χρημάτων, είτε για εθελοντισμό, είτε απλά για ένα χαμόγελο σε κάποιον άγνωστο», δηλώνει η Ασα Κάραν, διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρυτικό μέλος του Giving Tuesday. «Η γενναιοδωρία θα μπορούσε απλώς να ενσωματωθεί στις πιο μικρές, τις πιο απλές μας ενέργειες», συμπληρώνει.

«Η γενναιοδωρία δεν είναι μόνο μια αξία που εκφράζεται ως συναλλαγή, αλλά έχει να κάνει και με το πώς συμπεριφερόμαστε καθημερινά στους ανθρώπους. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τα πιο απλά πράγματα, όπως για παράδειγμα να πείτε “γεια” σε κάποιον που βλέπετε καθημερινά, αλλά συνήθως τον αγνοείτε».

Οπως εξηγεί η ίδια, η ιδέα ξεκίνησε για χάρη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ως μια αρχή για να γίνει viral η γενναιοδωρία. Στην πορεία, ευτυχώς, η φήμη του Giving Tuesday εξαπλώθηκε. «Καταλάβαμε ότι αυτό που δημιουργήσαμε ήταν τελικά μεγαλύτερο από αυτό που περιμέναμε», λέει η διευθύνουσα σύμβουλος του Giving Tuesday

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News