Λέει ακόμα: «Γνωρίζουμε ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται ο εγκέφαλός σας το αίσθημα της πείνας, της πληρότητας και του κορεσμού. Γνωρίζουμε ακόμη ότι οι συμπεριφορές των ανθρώπων διαφέρουν και ότι τα γονίδια που συμβάλλουν στη διακύμανση του ΔΜΣ [Δείκτης Μάζας Σώματος], είναι ενεργά στον εγκέφαλό τους, και όχι στα λιποκύτταρα ή στα μυϊκά τους κύτταρα. Το πώς λοιπόν λειτουργεί ο εγκέφαλος κάποιου, φαίνεται, ότι επηρεάζει και το πόσο γρήγορος αισθάνεται ότι είναι ο μεταβολισμός του».
Ωστόσο, υπάρχουν και εξωτερικοί παράγοντες, που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τρώμε. Το άγχος είναι ένας από αυτούς: «Κάνει τον εγκέφαλό μας να παίρνει αποφάσεις για τρόφιμα που πιθανότατα δεν είναι τα πιο υγιή», λέει ο Πόντσερ. «Το comfort φαγητό και το αγχώδες φαγητό είναι πραγματικά. Υποψιάζομαι ότι αν η πανδημία του κορονοϊού έχει επίδραση στο βάρος των ανθρώπων, τότε έχει σχέση με αυτό».
Η μείωση του συναισθηματικού και ψυχολογικού στρες -καθώς και το σωματικού άγχους, που προκαλείται από την έλλειψη ύπνου- θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπερκατανάλωσης τροφής. Αν και ο Πόντσερ είναι ο πρώτος που αναγνωρίζει ότι είναι πιο εύκολο να το πουν παρά να το κάνουν οι πολυάσχολοι σύγχρονοι άνθρωποι, που δουλεύουν πάρα πολλές ώρες καθημερινά σε καθιστικές εργασίες.
Η παχυσαρκία, λοιπόν, πηγάζει από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση της βιολογίας και των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων. Και όταν κάποιος γίνει πλέον υπέρβαρος ή παχύσαρκος, ο εξαιρετικά εξελιγμένος μεταβολισμός του καθιστά εξαιρετικά δύσκολη αν όχι αδύνατη την απομάκρυνση των κιλών, που έχει πάρει.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Είναι καιρός να ξανασκεφτούμε πώς λειτουργεί πραγματικά ο μεταβολισμός μας. Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε εν τω μεταξύ για να αποφύγουμε τα παραπανίσια κιλά;
Αν και βρίσκει διασκεδαστική τη σύγχρονη εμμονή με τις δίαιτες paleo και το φαγητό των προγόνων μας, που ζούσαν σε σπήλαια, ο Πόντσερ λέει ότι μπορούμε να μάθουμε από την αφρικανική φυλή των Χάτζα: «Παραμένουν αδύνατοι επειδή η διατροφή τους δεν περιέχει επεξεργασμένα τρόφιμα. Νομίζω ότι το 90% είναι τροφές εντελώς απλές», λέει.
Μαγική συνταγή δεν υπάρχει: «Κάθε δίαιτα, που είναι αποτελεσματική, λειτουργεί γιατί μειώνει τις θερμίδες», λέει ο Πόντσερ. «Και υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να το πετύχουμε αυτό. Δεν υπάρχουν μαγικά. Κάθε δίαιτα λειτουργεί αν τηρείται σωστά». Η δίαιτα, που λειτουργεί καλύτερα για σας, εξαρτάται από το «συγκεκριμένο σύστημα ανταμοιβής και την ποικιλία των τροφών που σας ικανοποιούν περισσότερο με τις λιγότερες θερμίδες», γράφει στο βιβλίο του.
Σε προσωπικό επίπεδο, μπορούμε να αποφεύγουμε τις δελεαστικές λιχουδιές. Σε κοινωνικό επίπεδο, όμως, η παχυσαρκία θα αντιμετωπιστεί μόνο αν αλλάξει το διατροφικό μας περιβάλλον. Οι επιπλέον φόροι στα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα από τη μια πλευρά και, από την άλλη, η εύκολη πρόσβαση σε φθηνές μη επεξεργασμένες τροφές μπορεί να είναι ο μονόδρομος.
Η σωματική δραστηριότητα παραμένει ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση του μεταβολισμού μας, του αισθήματος της πείνας και του κορεσμού, για την προστασία μας από σοβαρές ασθένειες, για τη διατήρηση του σωστού βάρους και για να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο.
Οσον αφορά την καλύτερη κατανόηση του μεταβολισμού, ο Πόντσερ είναι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Και όταν οι οδηγίες για τη δημόσια υγεία ξαναγραφούν με τη διευκρίνιση ότι η άσκηση δεν είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους, θα ξέρει ότι η θεωρία του έγινε κατανοητή.
