491
Μαγνητίζει τουρίστες από όλον τον κόσμο, που επιθυμούν να βιώσουν –με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα- την πραγματική ατμόσφαιρα της εποχής των φωτογραφικών μηχανών Polaroid και των φωτεινών πινακίδων Νέον | eyeslikecarnivals.com

Γενέθλια για τον διασημότερο αυτοκινητόδρομο στον κόσμο

Μαγνητίζει τουρίστες από όλον τον κόσμο, που επιθυμούν να βιώσουν –με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα- την πραγματική ατμόσφαιρα της εποχής των φωτογραφικών μηχανών Polaroid και των φωτεινών πινακίδων Νέον
|eyeslikecarnivals.com

Γενέθλια για τον διασημότερο αυτοκινητόδρομο στον κόσμο

Κανένας άλλος δρόμος στον πλανήτη δεν έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με την αίσθηση της περιπέτειας και της ελευθερίας, όπως η διαδρομή Route 66. Ο φημισμένος αυτοκινητόδρομος ξεκινά από το Σικάγο και καταλήγει, μετά από σχεδόν 4.000 χιλιόμετρα, στα δυτικά παράλια των ΗΠΑ, στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

newroute4
Εφέτος γίνεται 90 ετών, καθώς έλαβε επίσημα το όνομα Route 66 στις 11 Νοεμβρίου 1926 και από τότε έγινε αναπόσταστο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας των ΗΠΑ. Μάλιστα, γοήτευσε ακόμη και τον νομπελίστα συγγραφέα Τζον Στάινμπεκ, καταλαμβάνοντας ξεχωριστή θέση στο μυθιστόρημα «Τα Σταφύλια της Οργής», αλλά και στην ομώνυμη ταινία, που θεωρείται ως μία από τις δέκα καλύτερες του αμερικανικού κινηματογράφου.

Η Route 66 χρησίμευσε επί πολλά χρόνια σαν κεντρική οδική αρτηρία μεταξύ Ανατολής και Δύσης στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα από τα μέσα της δεκαετίας του 40 άρχισε να αποκτά ένα πολύ ιδιαίτερο χρώμα χάρη στα απειράριθμα μοτέλ, βενζινάδικα, καφεστιατόρια και μικρά παντοπωλεία, που ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια κατά μήκος της.

newroute9
Στα τέλη της δεκαετίας του 50 άρχισε να δύει το άστρο της, όταν οι αστραφτερές νταλίκες με τις έξαλλες διακοσμήσεις και τα μεγάλα μπουριά άρχισαν να επιλέγουν –για λόγους κόστους και εξοικονόμησης χρόνου- τους νέους αυτοκινητόδρομους. Ωστόσο η Route 66 διατήρησε την αίγλη της, αφού έγινε σημείο αναφοράς σε πολλές ταινίες, ο Νατ Κινγκ Κόουλ την ύμνησε στο ομώνυμο τραγούδι του και παράλληλα έμεινε ζωντανή μέσα από τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Route 66»στα sixies.

newroute5
Ο παροπλισμός της διαδρομής, που διασχίζει το Μισούρι, το Κάνσας, την Οκλαχόμα, το Τέξας, το Νέο Μεξικό και την Αριζόνα με κατάληξη την Καλιφόρνια ήρθε επίσημα το 1984. Τώρα πλέον ονομάζεται «Historic Route 66», δεν έχει χάσει όμως τίποτα από τη γοητεία της και μαγνητίζει τουρίστες από όλον τον κόσμο, που επιθυμούν να βιώσουν –με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα- την πραγματική ατμόσφαιρα της εποχής των φωτογραφικών μηχανών Polaroid και των φωτεινών πινακίδων Νέον.

newroute6
Σε αυτά τα σχεδόν 4.000 χιλιόμετρα συναντάς διαμαντάκια της αμερικανικής κουλτούρας, όπως το ξενοδοχείο El Rancho στο Νέο Μεξικό, που έχει φιλοξενήσει μεταξύ άλλων τον Τζον Γουέιν και τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, και το εστιατόριο Big Texan στο Αμαρίλο του Τέξας με τα φημισμένα στέικ των δύο κιλών!

newroute8
Και βέβαια στο τέλος της διαδρομής περιμένει τον ταξιδιώτη η Σάντα Μόνικα, αφού διασχίσει προηγουμένως τις παλιές συνοικίες του Λος Αντζελες, την κοσμοπολίτικη λεωφόρο Sunset Boulevard και την οδό Olvera Street, που σε μεταφέρει στην Ισπανία την εποχή της αποικιοκρατίας.

newroute10
Οι Αμερικάνοι θα γιορτάσουν με πολλές εκδηλώσεις τα ενενηκοστά γενέθλια του «εθνικού» τους δρόμου, όπως με την έκθεση «Route 66: The Road to Yesterday», με συναντήσεις κλασικών μοντέλων και με ειδικές ξεναγήσεις στα χαρακτηριστικότερα σημεία του. Εμείς απλά να ευχηθούμε να είμαστε παρόντες στα εκατοστά γενέθλια της διαδρομής, που συγκινεί κάθε φίλο των δύο και των τεσσάρων τροχών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News