Γαλλία: Ο κακός τρύγος περιορίζει την παραγωγή κρασιού
Θέματα

Γαλλία: Ο κακός τρύγος περιορίζει την παραγωγή κρασιού

Οι οινοπαραγωγοί του Μπορντό έχουν πληγεί σκληρά από τις κακές καιρικές συνθήκες και το ωίδιο και αντικαθιστούν τα κλήματα της ποικιλίας Merlot με ελιές, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για τα τανικά κόκκινα κρασιά σημειώνει πτώση
Protagon Team
Η κλιματική κρίση επηρεάζει μικρούς και μεγάλους οινοπαραγωγούς του Μπορντό

Οι έντονες βροχοπτώσεις την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού προκάλεσαν σοβαρές επιδημίες ωιδίου, για δεύτερη συνεχή χρονιά. «Ποτέ πριν δεν έχω δει έναν αμπελώνα σε τέτοια κατάσταση» δήλωσε ο αμπελουργός Ζαν-Σαμουέλ Εϊνάρ, του οποίου τα αμπέλια έχουν πληγεί σοβαρά. «Είχαμε απίστευτη ποσότητα βροχής και οδεύουμε προς έναν πολύ κακό τρύγο. Θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά» πρόσθεσε ο γάλλος αμπελουργός, ο οποίος είναι επικεφαλής της FDSEA, μιας τοπικής ένωσης αγροτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κριστιάν Γκουργκουριό, ένας βιολογικός οινοποιός που έχει χάσει περίπου το 80% της σοδειάς του από το ωίδιο, δήλωσε: «Δεν έχω ξαναδεί τόσο πρώιμες επιθέσεις. Είναι αποθαρρυντικό». Ορισμένοι οινοποιοί εξετάζουν, μάλιστα, το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν τα σταφύλια Merlot με άλλες ποικιλίες, λιγότερο επιρρεπείς στο ωίδιο, όπως το Malbec και το Cabernet Franc.

Οι αμπελώνες που παράγουν claret χαμηλής ποιότητας, το οποίο πωλείται κάτω από 10 ευρώ το μπουκάλι, βρίσκονται σε κρίση εδώ και χρόνια, αλλά τώρα μερικά από τα μεγαλύτερα châteaux του Μπορντό δοκιμάζονται επίσης.

Οι λάτρεις του κρασιού έχουν απομακρυνθεί από τα γεμάτα σώμα, τανικά ερυθρά κρασιά, προτιμώντας ελαφρύτερoυς πιο φρουτώδεις οίνους. Αλλωστε ούτε καν η Κίνα, κάποτε μια από τις πιο κερδοφόρες αγορές του Μπορντό, «διψάει» πια για claret.

Στο μεταξύ, ορισμένοι οινοπαραγωγοί του Μπορντό έχουν αρχίσει να φυτεύουν ελαιόδεντρα αντί για αμπέλια, με την ελπίδα να επωφεληθούν από την αυξανόμενη διεθνή ζήτηση ελαιολάδου. Η κλιματική αλλαγή, σημειώνει ο Τσάζαν στους Times, αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τους αμπελουργούς του Μπορντό, οι οποίοι αναγκάζονται να πειραματιστούν με νέες ποικιλίες αμπέλου, αλλά έχει καταστήσει την περιοχή πιο ευνοϊκή για καλλιέργεια ελιάς.

Exit mobile version