559
Ο Μπόρις Τζόνσον έξω από το σπίτι του στο Λονδίνο | REUTERS/Neil Hall

Ο έβδομος Μπόρις

Ο Μπόρις Τζόνσον έξω από το σπίτι του στο Λονδίνο
|REUTERS/Neil Hall

Ο έβδομος Μπόρις

Επτά είναι για μένα οι πιο γνωστοί άνθρωποι με το όνομα Μπόρις. Ας αρχίσω από τους πιο σημαντικούς, και κατεβαίνουμε:

1. Ο Ρώσος συγγραφέας και ποιητής Μπόρις Πάστερνακ (1890-1960), του οποίου το αριστούργημα «Δρ Ζιβάγκο» τον βοήθησε να πάρει το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1958. Το βιβλίο εκδόθηκε και κυκλοφόρησε πρώτα στην Ιταλία το 1957, αφού οι σοβιετικές αρχές το είχαν απαγορεύσει ως αντικαθεστωτικό. Η βράβευση του Πάστερνακ ήταν ευθεία προσβολή για το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας που πολλοί δικοί μας πατριώτες εδώ προσκυνούσαν και ακόμα νοσταλγούν. Τέσσερα στοιχεία διαπερνούν όλα τα έργα του Πάστερνακ: η φύση, η ζωή, ο ανθρωπισμός και η αγάπη. Πίστευε ότι οι άνθρωποι μαζί, πετυχαίνουν περισσότερα παρά ο καθένας μόνος του. Ο Μπόρις ο 7ος, είναι υπέρμαχος της «ατομικής αξίας».

Boris_Pasternak_1

2. Ο Άγγλος ηθοποιός με το ρωσικό όνομα, Μπόρις Καρλόφ (1887-1969). Ο αγαπημένος μας Φράνκενστάϊν, το όνομά του έγινε συνώνυμο με ταινίες φρίκης. Μπορεί στα μάτια του κόσμου να ήταν ένα τέρας, στην εκτός σκηνής ζωή του αυτός ο Μπόρις ήταν ένας ευγενικός, ταπεινός και γενναιόδωρος άνθρωπος – κάτι που ο τελευταίος σε αυτήν την λίστα δεν είναι.
Frankenstein's_monster_(Boris_Karloff)
3. Ο Ρώσος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Μπόρις Σπάσκι (1937 – ). Διατήρησε τον τίτλο του από το 1969 μέχρι το 1972 που ηττήθηκε από τον Αμερικανό Μπόμπι Φίσερ σ’ αυτό που ονομάστηκε «αγώνας του αιώνα». Ήταν φαινόμενο από παιδική ηλικία, και το μεγαλύτερό του προσόν ήταν ότι ικανός στο να εξαπολύει σφοδρότατες επιθέσεις εναντίον των αντιπάλων του περιμένοντας υπομονετικά επί ώρες να διαπράξουν το μοιραίο λάθος. Ο Μπόρις ο Τελευταίος, επίσης εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις αλλά στερείται πνευματικού και τεχνικού υπόβαθρου.

Boris_Spassky_1973
4. Ο Γερμανός πρώην πρωταθλητής του τένις, Μπόρις Μπέκερ (1967 – ), ονομαζόμενος και Μπουμ-Μπουμ, καθότι εισέβαλε στη ζωή μας όταν στα 17 του χρόνια κέρδισε το Ουίμπλετον με μία εμφάνιση πολυβόλο. Ήταν ο άνθρωπος που λέγεται ότι εισήγαγε στο τένις, ένα άθλημα για λιλιπούτειους ως τότε, τον δυναμισμό και την επιθετικότητα. Ο Μπόρις ο Ύστατος είναι και αυτός Μπουμ-Μπουμ, αλλά μόνο στο στόμα.

Boris_Becker

5. Ο πρώτος εκλεγμένος, σε ελεύθερες εκλογές, όχι σε κομματικά γραφεία, Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γιέλτσιν (1931-2007). Ξεκίνησε δυναμικά για να εκδημοκρατίσει τη χώρα και να φέρει ουσιαστικές κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν άντεχε και πολύ όσους διαφωνούσαν μαζί του και συχνά χρησιμοποιούσε βία εναντίον τους για να τους καταστείλει. Είχε αδυναμία στη βότκα, και συμμετείχε σε πολλές συσκέψεις και συνόδους κορυφής μεθυσμένος. Αποσύρθηκε εκουσίως από την πολιτική, ανοίγοντας τον δρόμο στον Πούτιν. Ο δικός μας Μπόρις, έχει πολλά στοιχεία από Γιέλτσιν. Κυρίως στο ότι έκανε τον κόσμο να γελάει.

_51491411_yeltsin_clinton

6. Ο σύμβουλος του Τσάρου Φιοντόρ της Ρωσίας, αργότερα Τσάρος και ο ίδιος, Μπόρις Γκοντούνοφ (1551-1605). Υπηρέτησε στην αυλή του Ιβάν του 4ου, γνωστότερου ως Ιβάν του Τρομερού, ο οποίος και τον διόρισε σύμβουλο και φύλακα-άγγελο του αλαφροΐσκιωτου Φιοντόρ, μέχρι που πήρε εκείνος τον θρόνο όταν αυτός πέθανε. Παρόλο που πήρε μερικά σωστά πολιτικά μέτρα, περιγράφεται από όλους τους ιστορικούς ως «αδίστακτος και παρανοϊκός», διάγνωση που ίσως ταίριαζε στον δικό μας, 7ο Μπόρις.

LEAD Technologies Inc. V1.01

7. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
boris johnson