574
Τιμολόγιο της εταιρείας Ρετσίνα, (πηγή: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ), συλλογή Τιμολόγια) | (ΠΙΟΠ)

«Η κλωστοϋφαντουργία στην Ελλάδα: η περίπτωση της βιομηχανίας Αφοί Ρετσίνα»

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 21 Νοεμβρίου 2016, 16:54
Τιμολόγιο της εταιρείας Ρετσίνα, (πηγή: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ), συλλογή Τιμολόγια)
|(ΠΙΟΠ)

«Η κλωστοϋφαντουργία στην Ελλάδα: η περίπτωση της βιομηχανίας Αφοί Ρετσίνα»

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 21 Νοεμβρίου 2016, 16:54

Στο πλαίσιο της μελέτης της ελληνικής οικονομίας του 20ού αιώνα και της ανάδειξης της ιστορίας της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας μέσω των οικείων αρχείων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει ημερίδα για την ιστορία του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, (ώρα έναρξης 17:00) στο Ιστορικό Αρχείο στον Ταύρο. Παράλληλα θα εγκαινιαστεί και η περιοδική έκθεση με τίτλο «ντρίλια και ρετσίνες, 1872-1981»

φωτογραφία 1
Το προσωπικό του εργοστασίου Ρετσίνα το 1892. Φωτογραφία του Δ. Μαρτιμιανάκη. (Ιδιωτική συλλογή)

Η κλωστοϋφαντουργία των Αδερφών Ρετσίνα ήταν μία από τις πρώτες επιχειρήσεις που συνετέλεσαν στη βιομηχανική ανάπτυξη του ελληνικού κράτους, για ένα διάστημα μάλιστα υπήρξε η μεγαλύτερη κλωστοϋφαντουργία της χώρας, καλύπτοντας το 72% της ετήσιας παραγωγής. Στα περισσότερα από εκατό χρόνια του βίου της, η επιχείρηση πέρασε από στάδια ανασυγκρότησης και ευημερίας, ύφεσης και περιορισμού, αναγκαστικής διαχείρισης και ελέγχου, αλλά και ανάκαμψης.

Από οικογενειακή επιχείρηση μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία και δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο φάσμα επεξεργασίας νημάτων, κατασκευής υφασμάτων από φυσικές και τεχνητές ίνες αλλά και έτοιμο ένδυμα. Στην πορεία της καθρεφτίζονται φάσεις βιομηχανικής ανάπτυξης του ελληνικού κράτους, οι πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων, η ανάδειξη προσωπικοτήτων στον βιομηχανικό και πολιτικό χώρο, καθώς και η διαμόρφωση του βιομηχανικού και αστικού χώρου.

φωτογραφία 2
Πρώτη Διεθνής Έκθεσις Θεσσαλονίκης: το περίπτερο της ανωνύμου κλωστοϋφαντουργικής εταιρίας των αδελφών Ρετσίνα, με έδρα τον Πειραιά, Θεσσαλονίκη, 1926. (πηγή: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ), Αρχείο Γιώργου Βαφιαδάκη)

Στην ημερίδα θα επιχειρηθεί η ανασύσταση της ιστορίας της εταιρείας μέσω ειδικών εισηγήσεων που καλύπτουν όλες τις βασικές παραμέτρους της ιστορίας επιχειρήσεων και της μελέτης της βιομηχανικής κληρονομιάς. Επιπλέον, η προβολή ενός σπάνιου ιστορικού οπτικοακουστικού τεκμηρίου, της δεκαετίας του 1930, παραγωγή μέλους της οικογένειας των ιδιοκτητών, θα βοηθήσει στην εξοικείωση του κοινού με τη γραμμή παραγωγής αλλά και την καθημερινότητα στο εργοστάσιο Ρετσίνα κατά τον Μεσοπόλεμο, εποχή ακμής της επιχείρησης. Την εικόνα, τέλος, συμπληρώνει έκθεση αρχειακών τεκμηρίων και υλικού πολιτισμού, στο περιεχόμενο της οποίας έχει περιληφθεί υλικό του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ, των Γενικών Αρχείων του Κράτους, του Ελληνικού Λογοτεχνικού & Ιστορικού Αρχείου-ΜΙΕΤ και ιδιωτικής συλλογής.

φωτογραφία 4
Τρίπτυχο της Αχαϊκής κλωστοϋφαντουργίας και των ΑΦΩΝ Ρετσίνα.(Ιδιωτική συλλογή)

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

17:00. Λήδα Παπαστεφανάκη, επίκ. καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας Παν/μίου Ιωαννίνων, Η κλωστοϋφαντουργία Αδελφών Ρετσίνα (Πειραιάς, 1872-1981): άνοδος και πτώση μιας μεγάλης ελληνικής βιομηχανίας

17:15. Μαρία Κεκροπούλου, δρ Ιστορίας – Σχολική Σύμβουλος ΠΕ02, Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Κορινθίας, Η «Αχαϊκή Κλωστοϋφαντουργία Αφών Ρετσίνα»: η σύντομη πορεία μιας βιομηχανικής μονάδας με βαρύ ιστορικό και συμβολικό κεφάλαιο

17:30. Γιάννης Γιαννιτσιώτης, επίκ. καθηγητής Κοινωνικής Ιστορίας Παν/μίου Αιγαίου, Επιχειρείν και πολιτεύεσθαι: Θεόδωρος Ρετσίνας

Διάλειμμα

18:00. Αντώνιος Πριμέντας δρ, Τακτικός Καθηγητής Τμήματος Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Α.Ε.Ι. Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα, Εταίρος Κλωστοϋφαντουργικού Ινστιτούτου Μ. Βρετανίας και Βασιλικής Εταιρίας Τεχνών Μ. Βρετανίας, Ιστορικό Οπτικό Αρχείο της Βαμβακουργίας Αφών Ρετσίνα: αναδρομή στην παρελθούσα κλωστοϋφαντουργική τεχνολογία

Σχολιασμένη προβολή της ταινίας «Βιομηχανία Βαμβακουργίας Κλωστήρια-Υφαντήρια Αφών ΡΕΤΣΙΝΑ Α.Ε., εν Πειραιεί, έτος ιδρύσεως 1870» (13 λ.)

18:20. Ευρυδίκη Κατσάλη, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΦ.Α. Εύβοιας, Κλωστοϋφαντουργία Ρετσίνα: ένα ιστορικό βιομηχανικό μνημείο του Πειραιά

18:35. Ευγενία Κρεμμυδά, δρ Ιστορίας – αρχειονόμος Γενικά Αρχεία του Κράτους, Το Αρχείο Ρετσίνα στις συλλογές των ΓΑΚ

 19:00. Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης «ντρίλια και ρετσίνες», 1872-1981 στον χώρο του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ – ξενάγηση

Info

  • Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778 Ταύρος, τηλ: 210 3418051  |  www.piop.gr
  • Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News