562
Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες υποστηρίζουν ότι έχουν βρει τρόπους να εμποδίσουν την είσοδο του κορονοϊού μέσα στα οχήματα | Geely

Eρχονται τα αυτοκίνητα που προστατεύουν από τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2020, 14:07
Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες υποστηρίζουν ότι έχουν βρει τρόπους να εμποδίσουν την είσοδο του κορονοϊού μέσα στα οχήματα
|Geely

Eρχονται τα αυτοκίνητα που προστατεύουν από τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2020, 14:07

Μέχρι πριν από τρεις μήνες οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούσαν τρόπους για να δελεάσουν τους υποψήφιους αγοραστές τους είτε με την ανάπτυξη επαναστατικών τεχνολογιών στις επιδόσεις και την αυτονομία των οχημάτων, είτε με τις φιλικές στο περιβάλλον τεχνολογίες, είτε με εξελιγμένες υπηρεσίες οδικής ασφάλειας, ψυχαγωγίας και τηλεπικοινωνίας.

Όπως φαίνεται το ζητούμενο είναι πλέον η προστασία οδηγού και επιβατών από ιούς και μικρόβια. Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες αποφάσισαν να ενσωματώσουν στα νέα τους μοντέλα μια σειρά από συστήματα που θα λειτουργούν για οδηγό και επιβάτες, όπως η τοποθέτηση της μάσκας στο πρόσωπό τους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC η πρώτη εταιρεία που θα ρίξει στην αγορά ένα τέτοιο όχημα είναι η Geely που, εκτός των άλλων, κατασκευάζει τα νέας γενιάς μαύρα ταξί του Λονδίνου. Η εταιρεία έχει εκπονήσει το «Πρόγραμμα Υγιές Αυτοκίνητο» στο πλαίσιο του οποίου θα αναπτύσσει τεχνολογίες που θα εμποδίζουν κάθε είδους μικροσκοπικά σωματίδια να εισέρχονται στο όχημα προστατεύοντας οδηγούς και επιβάτες από τους επικίνδυνους μικροοργανισμούς. Επιπλέον η Geely αναπτύσσει αντιμικροβιακά υλικά τα οποία θα χρησιμοποιεί στην κατασκευή στα πόμολα, στο τιμόνι, στον λεβιέ ταχυτήτων και άλλες επιφάνειες που αγγίζουν οδηγός και επιβάτες.

Η εταιρεία Geely υποστηρίζει ότι ανέπτυξε μια σειρά από συστήματα και τεχνολογίες που εμποδίζουν την μετάδοση ιών στους κατόχους και τους επιβάτες των οχημάτων της

«Οι άνθρωποι περνούν πολλές ώρες μέσα στο αυτοκίνητο και για κάποιους αποτελεί το δεύτερο σπίτι τους. Μόνο αν δημιουργήσουμε πιο υγιεινά προϊόντα μπορούμε να συναντήσουμε τις ανάγκες των καταναλωτών για καλύτερη ποιότητα ζωής» δηλώνει εκπρόσωπος της Geely.

H SAIC εξάλλου, στην οποία ανήκει η εμβληματική βρετανική εταιρεία σπορ αυτοκινήτων MG, ενσωμάτωσε στο αυτοκίνητο μια λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας η οποία αποστειρώνει τον αέρα μέσα από το σύστημα κλιματισμού του οχήματος. Η εταιρεία GAC (Guangzhou Automobile), τέλος, ανέπτυξε ένα σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα τριών επιπέδων.

Ασπίδα προστασίας ή «μπιχλιμπίδια;

Οι ειδικοί της αγοράς προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο αυτή την εξέλιξη. «Υπάρχει πλέον μια ξεκάθαρη στρατηγική των εταιρειών να δημιουργήσουν χαρακτηριστικά που να σχετίζονται με την υγεία των καταναλωτών. Αυτή η τάση δεν αφορά μόνο τα οχήματα που απευθύνονται στους κινέζους καταναλωτές αλλά θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες της βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο» υποστηρίζει ο Βίβεκ Βάιντγια, αναλυτής της εταιρείας Frost & Sullivan. «Οι εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την συγκυρία και να αποκομίσουν οφέλη από τον φόβο που προκαλεί ο κορονοϊός προσθέτοντας νέες υπηρεσίες και προϊόντα στα οχήματα τους τα οποία θα χρεώνουν επιπλέον στους καταναλωτές».

«Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν τώρα να πείσουν το καταναλωτικό κοινό ότι τα οχήματα τους τους είναι ασφαλή και από τους ιούς. Δεν είμαι γιατρός ή επιστήμονας αλλά προειδοποιώ τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με οποιαδήποτε εταιρεία υποστηρίζει ότι τα οχήματα της μπορούν να περιορίσουν την μετάδοση ιών, ειδικά σαν τον κορονοϊό» αντιτείνει ο Σον Ρέιν, στέλεχος στο China Market Research Group.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα μειώθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 80% ενώ τον Μάρτιο υπήρξε μια μικρή ανάκαμψη που δεν ήταν ικανή να αλλάξει το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί.

Πάντως την αρχή σε αυτόν τον τομέα είχε κάνει η Tesla, το 2015, όταν άρχισε να πουλά αυτοκίνητα τα οποία η εταιρεία υποστηρίζει ότι διέθεταν ένα σύστημα φιλτραρίσματος που προστάτευε οδηγό και επιβάτες από την μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα οχήματα αυτά απευθύνονταν σε κατοίκους περιοχών με υψηλή μόλυνση της ατμόσφαιρας και έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή στην Κίνα όπου ως γνωστόν η ποιότητα του αέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...